▫️ جنبش بیانی (Expressive movement) در تلگرام. 🖋 غلامرضا منصوری

▫️ جنبش بیانی (Expressive movement ) در تلگرام
🖋 غلامرضا منصوری

جنبش اجتماعی (social movement) شکلی از عمل جمعی است که با هدف دگرگونی اجتماعی یا تغییرو یا مقامت در برابر تغییر اجتماعی بروز و هور می یابد. جنبش ها، اغلب زمانی پدید می آیند که شیوه توزیع قدرت، قوانین جامعه و یا تصمیمات اتخاذ شده نیازهای جامعه و یا بخش هایی از ان را نتواند پاسخ دهد. در این صورت واکنش جامعه می تواند در بستر جنبش های اجتماعی متبلور گردد
جنبش های اجتماع را میتوان حسب شاخص های مهمی چون شدت، هدف ، روش و .. مورد بررسی و تقسیم بندی قرار داد.در گونه ای از این تقسیم بندی میتوان گفت: جنبش ها بر سه نوع اند الف. جنبش های اعتراضی یا اصلاح طلبانه (reformist)که معمولا طبقات و یا قشرهای خاصی از مردم در اعتراض به عملکرد نظام های رسمی و برای ایجاد تغییرات دلخواه دست به اعتراض می زنند. این نوع اعتراضات اغلب به تجمعات خیابانی هم میکشد. مانند تجمع کارگران هپکو اراک ویا ماشین سازی تبریز و یا دانشجویان دانشگاه مدنی تریز در سال گذشته.
ب. جنبش های دگرگون ساز(transformationist) که در این نوع جنبش ها نیز قشرهایی از جامعه بدنبال تغییرات وسیع در سیستم پاسخ به نیازهای اجتماعی هستند . این جنبش ها میتوانند پیش زمینه های انقلاب را تشکیل دهند.
نوع مهم دیگری از جنبش ها ، نوع بیانی آنها هستند . در این نوع جنبش ها اغلب یک ائتلاف طبقاتی وجود دارد ، و این نوع از جنبش ها ، بخش مهمی از جنبش های نوین را شکل میدهند .در این جنبش ها ، کنش گران بدنبال نشان دادن نارضایتی های خود به شکل های مسالمت آمیز هستند که بخشی از آنها را میتوان در قالب اعتراض مدنی تعریف و تقسیم بندی نمود.
در کنش های جمعی بیانی ، شهروندان با ذهنیتی که از ترکیب دو انگاره زیر حاصل میشود، جنبش ها را
همراهی میکنند. الف. احتمال موفقیت جنبش اندک است ب. نمی خواهم هزینه ای از بابت حضور در این جنبش بر من مترتب شود.
ویژگی های مهم این جنبش ها که آنها را از نوع الف و ب متمایز میکند نیز شامل سه بند مشخص است .الف. فاقد رهبری مشخص است ب. به شکل افقی است و در واقع توسط اغلب کنش گران اجتماعی خلق میشود ج. کنشگران با نیروی گریز از مرکز ، تلاش می کنند در مقابل رسانه های وابسته به مراکز قدرت رسمی جامعه قد علم نمایند.
بعد از اعلام خبر تصویب فیلترینگ تلگرام در شورای عالی مجازی کشور، به نظر میرسد نوعی از جنبش های بیانی ، آنهم در دل خود تلگرام قابل مشاهده است. چراکه تلگرام حداقل 5 کارکرد مهم را برای شهروندان خلق مینماید که پاسخ به نیازهایی است که در بستر دیگری وجودندارد.1- امکان ابراز وجود2-امکان خلق تصویر آرمانی از خود3-امکان تبادل احساسات شخصی و عاطفی با دیگران 4-خلق شخصیت پنهان برای خود 5-اشتراک گذاری سریع داده های دلخواه و تبادل اطلاعات مبتنی بر ارزشهای فردی شخص.
نمونه ای از اعتراضات بیانی در مخالفت با حذف این بستر ارتباطی را می توان در بررسی نتایج نظرسنجی های تلگرامی مشاهده نمود. بعنوان مثال در کانال تلگرامی حجه الاسلام علم الهدی، کاربران در پاسخ به این سئوال که در صورت فیلترینگ تلگرام چه کاری خواهند کرد؟ بیش از 95 درصد پاسخ دهندگان ، استفاده از فیلترشکن را انتخاب نموده بودند. این نظر سنجی در بسیاری از کانالها نیز با همین نتیجه به جمع بندی رسیده بود.
بنابراین ، اکثریت قاطع شهروندان در یک ائتلاف متقاطع طبقاتی بدون اینکه تمایلی برای پرداخت حضور در یک جنبش اعتراضی دگرگون ساز و یا اصلاح طلبانه را داشته باشند، در حال خلق یک جنبش اجتماعی بیانی هستند که هرچند میدانند در برابر اراده حکومت برای فیلترینگ تلگرام نمیتوانند کاری از پیش ببرند اما میخواهند حداقل صدای شان را به گوش مرکز اصلی قدرت برسانند. تلگرام را فیلتر نکنید.

#نویسنده_مهمان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology