✅ شرح مصائب تهران به روایت آمار. 🖋 علی جعفری‌شهرستانی. دانشجوی دکتری اقتصاد

✅ شرح مصائب تهران به روایت آمار
🖋 علی جعفری‌شهرستانی
دانشجوی دکتری اقتصاد
منبع: روزنامه شرق (برشی از متن اصلی)

📍 از سال ١٣٨٤ الی ١٣٩٥ بودجه مصوب شهرداری از ١٤‌ هزار ‌میلیارد ریال به ١٧٨,٨ ‌هزار‌ میلیارد ریال رسیده و در مدت ١٢ سال حدودا ١٣ برابر شده است.
با وجود این، رتبه تهران در کیفیت زندگی در حال کاهش بوده و در قعر جدول قرار گرفته است. (در سال ٢٠١١ در رتبه ١٨٧ دنیا بوده که در سال ٢٠١٧ به جایگاه ١٩٩‌ تنزل یافته است).
◀️ سهم درآمدهای پایدار از کل درآمدهای شهرداری از ١٥ درصد به حدود ٣٥ درصد رسیده؛ یعنی در دهه گذشته تنها ٢٠ درصد افزایش داشته است.(سهم درخور‌توجهی از آن مربوط به اجرای قانون مالیات بر ارزش ‌افزوده بوده است).
◀️ دو منبع اصلی درآمد شهرداری تهران شامل تغییر کاربری و عوارض مازاد است.
تراکم مجاز که در سال‌های گذشته بیش از ٥٠ درصد منابع مالی اداره شهر بر آن متکی بوده است.
◀️ درحال‌حاضر معضل عمده شهرداری تهران، کسب درآمد ناپایدار به‌ویژه ازطریق تراکم‌فروشی است که علاوه بر تأثیرات منفی بر محیط ‌زیست شهری و عدالت بین‌نسلی، در شرایط ناپایداری و رکود بازار مسکن، عملا منجر به رکود فعالیت‌های مدیریت شهری و کاهش گسترده توان بالفعل خدمت‌رسانی می‌شود.
◀️ رقم بدهی‌های شهرداری بسیار غیرشفاف است. منتقدان و اعضای شورای شهر آن را تا ٦٠ ‌هزار ‌میلیارد تومان، خود شهرداری آن را ۳ هزار ‌میلیارد تومان و اخیرا رئیس فعلی شورای شهر آن را حدود ٢٠ هزار میلیارد تومان اعلام کرده است.
◀️ در این ١٢ سال شهرداری تهران شعار تبدیل "سازمان خدماتی" به "نهاد اجتماعی" را سر داده است که البته درصورت اجرای صحیح می‌توانست گامی مهم در اداره شهر تهران تلقی شود؛ اما این اتفاق نیفتاد و شهرداری روزبه‌روز از انجام وظایف اصلی خود دورتر شده است؛ به‌گونه‌ای که به‌عنوان نمونه بودجه افزایش ایمنی اماکن که از خدمات اصلی شهرداری تهران است و بی‌توجهی به آن، منجر به حادثه پلاسکو شد، تنها ١٥,٦‌ میلیارد ریال بوده است. درحالی‌که بودجه کمک به ساخت و توسعه مساجد و اماکن مذهبی که هیچ‌کدام کارویژه قانونی شهرداری تهران نبوده‌اند، به‌ ترتیب ١٨.٢ و ١٥١.٧ ‌میلیارد ریال بوده‌اند.
◀️ طرح جامع شهر تهران، تکلیف کاربری‌ها و اندازه طبقات و بار تراکم مجاز را در سطح شهر مشخص كرده است و بنا بود مانعی باشد در مقابل تخلفات ساخت‌وساز و تغییر کاربری‌ها.
همین قانون کمیسیون‌هایی را برای این موضوع مشخص کرده است؛ کمیسیون ماده ١٠٠ و کمیسیون ماده ٥.
این دو کمیسیون بر تخلفات نظارت می‌کنند اما در مواردی پرشمار، با گرفتن مبلغی به‌عنوان جریمه، چشم خود را بر این تخلفات می‌بندند. در واقع قانون طرح جامع، کمیسیونی را برای دورزدن طرح پیش‌بینی کرده است.
◀️ نتیجه تأمین مالی پروژه‌های شهری از طریق تهاتر، چیزی جز افزایش بی‌رویه مال‌های تجاری و ابرسازه‌های مسکونی و در نهایت مصرف‌گرایی نبوده است. فقط در سال ٩١، تعداد پروانه‌های تجاری صادره ١٣٨ برابر و تعداد پروانه‌های اداری صادره ٥٠ برابر سال پیش از آن بوده است.
تعداد پروانه‌های تجاری سال ٩١ حدود ٢٥ برابر کل پروانه‌های صادره در سال‌های ٨١ تا ٩٠ بوده است.
◀️ در سال‌های ٨٤ تا ٩٢ حدود ٢٠٠ کیلومتر اتوبان به طول شبکه بزرگراهی پایتخت افزوده شده، درحالی‌که فقط ٧٣ کیلومتر مترو در پایتخت ایجاد شده است.
◀️ نسبت بافت‌های ناپایدار به مساحت شهری تهران ٢٤ درصد است.
درحال‌حاضر حدود ٢٠ درصد جمعیت شهر تهران که اکثر آنها از فقرا هستند، در این بافت‌ها زندگی می‌کنند.
◀️ براساس گزارش‌های رسمی سال ٩٤ سازمان نوسازی شهرداری تهران، ٥٢ درصد بافت منطقه ١٠، ٣٧ درصد بافت منطقه ١٢ و حدود ٣٠ درصد بافت‌های منطقه ١١ و ١٧ که عمدتا محل سکونت فقرا و طبقه متوسط‌به‌پايین شهری هستند، فرسوده است و تا سال ٩٤ تنها ٢٠ درصد بافت فرسوده شهر تهران از سال ٨٥ نوسازی شده است.
◀️ از کل شاغلان شهرداری تهران در سال ٩٤، حدود ٢٠ درصد فاقد دیپلم، ٣٤.٢ درصد دیپلم، ١٣.٦ درصد فوق‌دیپلم و تنها حدود ٤٠ درصد مدرک تحصیلی لیسانس به بالا دارند.
◀️جالب است که تعداد قابل‌ملاحظه‌ای از همین افراد مدارکشان را از دانشگاه علمی-کاربردی خود شهرداری تهران اخذ كرده‌اند و درواقع فاقد کیفیت و صلاحیت علمی سطح ‌بالا هستند.
◀️ به گزارش سازمان بازرسی کل کشور ۴هزار و ٢٠٠ نفر از پرسنل شرکت بهره‌برداری متروی تهران در سال‌های ٩١ و ٩٢ بدون برگزاری هرگونه آزمون استخدامی و مصاحبه علمی جذب شرکت مترو و براساس اظهارات رحمت‌الله حافظی، هزارو ٣١٩ نفر از آنها به حوزه مدیرعامل اضافه شده‌اند.
پرسنلی که تعداد آنها ٨٢‌ درصد افزایش داشته و میزان حقوق و اضافه‌کاری آنها از حدود ۴ ‌میلیارد تومان در ‌سال ٩٠ به حدود ١٥‌میلیارد تومان در ‌سال ٩٢ رسیده، یعنی معادل ٢٧٥‌درصد افزایش یافته است.

🔰 از کانال #سیاست‌گذاری اجتماعی

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology