✅ شورای شهر. ✍افروز - پژوهشگر مسائل اجتماعی و سیاسی

✅ شورای شهر
✍افروز #فرخی - پژوهشگر مسائل اجتماعی و سیاسی

🔷 روایت دوم : مزیت ها و مصیبت های مدیریتی سیستم شورایی در ایران

🖌پیش از تشکیل شورای اسلامی شهر، شهرداری دارای استقلال عمل و آزادی بیشتری در اداره امور شهر بود و در واقع شهردار کارمند وزارت کشور بود و از سوی آن وزارت خانه منصوب می شد.

🖍نظارت وزارت کشور بر شهرداری، یک نظارت بروکراتیک بود و در دراز مدت این نظارت کارآمدی خود را از دست داده بود. اما نظارت شورای اسلامی شهر بر شهرداری، نظارت دموکراتیک و مردمی است.

🖌یکی از مهمترین مزیت های استقلال و خودگردانی شهرداری ها برای دولت این است که :

🖍بار مالی هنگفت تامین هزینه شهرداری ها از دوش دولت برداشته شده است و شهرداران و اعضای شورای شهر در جهت نحوه تخصیص منابع مالی در اختیار خود در طرح های مد نظرشان از آزادی عملی زیادی برخوردار می گردند. این آزادی عمل پدیده ای میمون بود و باعث حذف بروکراتیک زائد و غیر ضروری در مسیر تصویب طرح های عمران شهری در استانداری ها و وزارت کشور می گردد.

🖍یکی دیگر از مزیت های خودگردانی شوراها و شهرداری ها احساس استقلال عمل شهرداران و اعضای شورای شهر است که باعث افزایش رضایت مندی مدیران شهری در شهرهای بزرگ از ارائه این طرح شده است، اما به شرط اینکه نمایندگان شوراها توان و جسارت آن را داشته باشند که از حق قانونی خود در جهت تسلط بر امور شهرداری ها استفاده کرده و ملعبه دست شهرداران خود قرار نگیرند.

🖌هر چند بوده اند معدود نمایندگانی در این شوراها که در سالهای اخیر توان و همت خود را بر انجام این چنین نظارت های شهروند محوری گماشته اند، اما به دلیل، عملکرد ضعیف و مبهم کلیت سیستم شورا ها، این گونه تلاش های حق جویانه نیز آنچنان که بایسته وشایسته باید باشد، موفقیت آمیز نبوده است.

🖍بدون شک یکی از اساسی ترین راهکارهای تسلط بر مدیریت شورایی در شهرداری ها و در راس آن نظارت بر عملکرد شهرداران، تنظیم، تصویب و حسابرسی مالی و بودجه ای شهرداری ها است. این در حالی است که در چارچوب قوانین تصویب شده در مورد حسابرسی های مالی از شهرداری ها، عملا دیوان محاسبات کشوری از طریق مجاری قانونی نمی تواند نظارت چندانی بر وضعیت مالی شهرداری ها داشته باشد و این دیوان فقط در آن بخش از بودجه شهرداری ها که از اعتبارات دولتی استفاده می شود و بر اساس امضای موافقت نامه هایی انجام می شود، می تواند ورود و حسابرسی کند، اما بر اساس مقررات و قوانین تصویب شده شفاف سازی و کنترل مالی شهرداری ها از طریق شوراها و تعیین سازمان حسابرسی و بررسی بودجه و تفریق بودجه انجام می شود. این دقیقا همان موضوع مهم و اساسی است که می تواند نقش شوراها را در قبال نظارت بر عملکرد شهرداری ها پرنگ تر و بارزتر کند.

💥اما متاسفانه در سالهای اخیر، شوراها در باب اعمال نظارت های مالی و مدیریتی بسیار کم توان ظاهر شده‌اند و علاوه بر این که نتوانستند نظارت چندانی بر عملکرد شهرداری در امور مالی داشته باشند، خود نیز دچار سلطه گری های مالی شهرداران شده اند.

#انتخابات
#شورای_شهر

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ