‌🔹 خصوصی‌سازی: دینامیزم نقض نظام‌مند حقوق بشر. 🖋 رضا امیدی

‌🔹 خصوصی‌سازی: دینامیزم نقض نظام‌مند حقوق بشر
🖋 رضا امیدی

🔸در سپتامبر 2018 سازمان ملل گزارشی را تحت عنوان «فقر شدید و حقوق بشر» به قلم فیلیپ الستون؛ گزارشگر ویژۀ سازمان ملل در این زمینه، منتشر کرده است. در این گزارش، «خصوصی‌سازی» به‌عنوان دینامیزم نقض نظام‌مند حقوق بشر و ابزار به‌حاشیه‌راندن فقرا و گروه‌های کم‌درآمد معرفی شده است. براساس این گزارش، خصوصی‌سازی به بخشی جدایی‌ناپذیر از فلسفۀ اقتصادی و سیاسی حکمرانی در دورۀ معاصر تبدیل شده و پیامدهای زیان‌باری در زمینۀ نادیده‌گرفتن حقوق بشر و منافع گروه‌های کم‌درآمد داشته است.

🔸براساس این گزارش، خصوصی‌سازی فرایندی است که از طریق آن بخش خصوصی به‌طور فزاینده‌ای از دولت در حوزه‌های مختلف ازجمله حوزه‌های حقوق بشری مسئولیت‌زدایی می‌کند. خصوصی‌سازی، گونه‌های متنوعی از کوچک‌سازی دولت نظیر واگذاری دارایی‌های دولت تا خرید خدمت دولت از بنگاه‌های خصوصی را شامل می‌شود. از دهۀ 1970، موج‌های مختلفی از خصوصی‌سازی جهان را تحت تأثیر قرار داده است. در قرن حاضر نیز موج عظیم جهانی‌شدن، فرایند خصوصی‌سازی را تقویت کرده است؛ موجی که نه‌تنها از سوی دولت و بخش خصوصی، بلکه از سوی سازمان‌های بین‌المللی نظیر بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول اوج گرفته است.

🔸این گزارش استدلال می‌کند که در بسیاری از گونه‌های خصوصی‌سازی، معیارهای حقوق بشر نادیده گرفته شده و به وضعیت فقرا در زمینۀ دسترسی به خدمات و کیفیت خدمات خصوصی‌شده کمترین توجهی نمی‌شود. گزارش با ذکر مثالی از خصوصی‌سازی سیستم کیفری نشان می‌دهد که در این فرایند، اتهامات و مجازات‌های کیفری به‌میزان بسیار بیشتری نسبت به فقرا اعمال می‌شود و فقرا با جرایم نقدی و محروم‌شدن از بسیاری خدمات اجتماعی مواجه می‌شوند. همین وضعیت حاشیه‌ای‌شدن فقرا و گروه‌های کم‌درآمد، در فرایند خصوصی‌سازی سیستم حمایت اجتماعی و بیمه‌های اجتماعی نیز مشاهده می‌شود.

🔸براساس این گزارش، ادامۀ موج فعلی خصوصی‌سازی به‌زودی می‌تواند به یک سونامی واقعی در جهان منجر شود. ازهمین‌رو، برخی کشورها با بازنگری بنیادین در روند خصوصی‌سازی، در حال بازواگذاری خدمات اساسی نظیر انرژی، آموزش، بهداشت، حمل‌ونقل، خدمات اجتماعی، و ... به بخش عمومی هستند.

🔸 دانلود متن گزارش از پیوست🔻

🌐شبکه جامعه شناسی علامه
@Atu_sociology