▫️ چالش «تودۀ موبایل به دست». 🖋 مصطفی‌جمشیدی

▫️ چالش «تودۀ موبایل به دست»
🖋 مصطفی‌جمشیدی

📌 هر چند وقت یک‌بار پخش گسترده عکس یا فیلمی از جلسات غیررسمی یا حریم خصوصی مسئولین، برایشان حاشیه‌ساز می‌شود. تا آنجا که می‌توان اداعا کردمسئولین با چالشی جدید و جدی مواجهند: «چالش تودۀ موبایل به دست!»

🔻در عصرهای پیشین نخبگان می‌توانستند توده مردم را از دخالت در امور سیاسی باز دارند. اما این #انحصار فرهنگی و سیاسی به تدریج از دست نخبگان خارج شد. امروزه شمار فزاینده‌ای از گروه‌های اجتماعی خواستار سهمی در نظارت اجتماعی و سیاسی‌اند و می‌خواهند مصالح آن‌ها نیز در نظر گرفته شود.

🔻این امر به خودی خود مبارک است اما مساله زمانی حادث می‌شود که این گروه‌های اجتماعی از توده‌هایی بر‌خیزند که مطالباتشان بیش از آن که بر منطق و خرد تکیه کند، سوار بر #موج_احساسات و هیجانات باشد. نخبگانی که در گذشته در پایین نگه داشتن سطح فکری توده می‌کوشیدند و از این امر #منتفع می‌شدند، امروز قربانی برخورد هیجانی و بعضا به دور از منطق همان توده می‌شوند.

🔻در حال حاضر کوچکترین مسائل مرتبط با نخبگان سیاسی، حتی زندگی شخصی‌شان، در تیررس توده تازه از راه رسیده و هیجان‌زده قرار دارد. توده‌ای که هیچ سد و فیلتری را برنمی‌تابد، از سواد رسانه‌ای بی‌بهره است، اهل تخفیف و معامله هم نیست.

🔻 مدیریت مسائلی که هراز چندگاهی در این فضا پدید می‌آید کار دشواری است؛ برخی از نخبگان سر و ته قضیه را با #عذرخواهی و کوتاه آمدن جمع می‌کنند، برخی دیگر به عوامفریبی و #پوپولیسم متوسل می‌شوند و بعضی‌ها هم با افکار عمومی #شاخ_به_شاخ می‌شوند که نتیجه از همان ابتدا مشخص است. تکذیب، فرافکنی، تهدید و تطمیع از دیگر ترفندهای نخبگان سیاسی در این وضعیت آچمز است.

🔻هیچ‌یک از راه‌کارهای اتخاذ شده دردی از نخبگان سیاسی را دوا نمی‌کند؛ چاره کار در افزایش #سطح_آگاهی توده مردم با بسترسازی برای طرح افکار و ایده‌ها، نقد و تضارب آرا در بین گروه‌های مختلف اجتماعی است؛ وگرنه کماکان شاهد اتفاقاتی مشابه داستان گمرک نماینده سراوان خواهیم بود که بر بال هیجانات، کل جامعه را درنوردید و دستاوردی جز تعمیق بحران سرمایه اجتماعی و نهادی برای جامعه نداشت. به تعبیر #کارل_مانهایم «جامعه‌ای که در آن عادت‌های فکری خردمندانه، نابرابرانه توزیع شده باشد، محکوم به بی‌ثباتی است.»

#نویسنده_مهمان

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology