◽️ چیستی آگاهی اجتماعی. 🖋 رحیم زایرکعبه | دکترای جامعه‌شناسی

◽️ چیستی آگاهی اجتماعی
🖋 رحیم زایرکعبه | دکترای جامعه‌شناسی

آگاهی را شاید در وهله نخست بتوان شناخت و اطلاع از خبری، جریانی و یا امری دانست. اما چنین تعریفی از آگاهی صرفا معنای لغوی آن را در برداشته و چیزی درباره حوزه مفهومی آن بیان نمی‌کند. برای تعریف آگاهی ابتدا باید انواع آن را شناخت تا با شناسایی انواع آن، تعریف دقیقی از آن ارایه کرد.
1. آگاهی اجتماعی کاذب یا ایدئولوژیک: عبارتست از آن نوع آگاهی که در راستای توجیه منافع بالقوه یا بالفعل عده‌ای از افراد جامعه می‌باشد و حامیان آن از دیگران انتظار دارند، این گونه آگاهی را بی‌چون و چرا و بدون نقد بپذیرند.
2. آگاهی اجتماعی راستین: عبارتست از آن نوع آگاهی که در راستای شکوفا ساختن خواست‌ها، منافع و علایق عموم افراد جامعه (نه عده‌ای خاص) می‌باشد.
آگاهی اجتماعی راستین، را می توان به دو نوع تقسیم کرد:
1-2. آگاهی اجتماعی«رهایی‌بخش»: هدف این نوع آگاهی، رهایی یافتن از آگاهی کاذب و نفی آن است و به همین جهت نیز ماهیت سلبی دارد. یعنی این نوع آگاهی در پی نفی و برملا کردن اخبار و اطلاعات کاذب است. این آگاهی در پی تغییر وضعیت موجود بوده، اما درباره وضعیت مطلوب، آگاهی چندانی ندارد.
2-2. آگاهی اجتماعی«شکوفایی‌بخش»: هدف این نوع آگاهی، صرفا رها شدن از آگاهی کاذب نیست، بلکه فراتر از آن، شکوفا ساختن استعدادهای درونی انسانها برای رسیدن به حقیقت اصیل است. این نوع آگاهی، ماهیت ایجابی داشته و در پی تحقق بخشیدن آرمانهای والای بشری است. این نوع آگاهی نه تنها در پی تغییر وضعیت موجود بوده، بلکه در پی استقرار ایده‌آل‌هایی از وضعیت مطلوب است .

👈 🌐 جامعه‌شناسی علامه
👉 @Atu_Sociology