✅روشنفکران قیمت بنزین را تعیین می‌کنند؟.. ✍🏻رضا امیدی

✅روشنفکران قیمت بنزین را تعیین می‌کنند؟

✍🏻رضا امیدی

🔸درشمارۀ مورخ 1396.10.23 روزنامۀ شرق یادداشتی تحت عنوان «ثابت‌ماندن قیمت بنزین از جیب فقرا» منتشر شده و در آن تلاش شده تا ناکارآمدی‌های نظام اقتصادی به روشنفکران نسبت داده شود.

🔸برجسته‌کردن نقش روشنفکران در جلوگیری از افزایش قیمت بنزین مدام در متن تکرار شده است، بدون اینکه روشن باشد تعریف از روشنفکری چیست، چراکه تقریباً هیچ روشنفکری دربارۀ بنزین و قیمت آن نه تحلیلی دارد و نه موضعی. اتفاقاً تمام مباحثی که در یادداشت مذکور به روشنفکران نسبت داده شده، بحث‌های جاری میان اقتصاددانان و سیاست‌گذاران دولتی است.

🔸نکتۀ دیگر این است که آیا واقعاً سیاست‌مداران به رأی و نظر روشنفکران و نخبگان اجتماعی عمل می‌کنند؟ اگر چنین است پس چرا دولت‌ها و نظام سیاست‌گذاری نسبت به نقدهای نخبگان اجتماعی و صاحب‌نظران در زمینۀ بسیاری از سیاست‌های غلط اجتماعی نظیر کالایی‌شدن آموزش و بهداشت، موقتی‌سازی نیروی کار، تشکل‌زدایی از جامعه، محدودیت‌های اجتماعی و سیاسی، و ... بی‌توجه بوده‌ و پرشتاب سیاست‌های خود را پیش بردهاند؟ آیا سیاست‌گذاران فقط در زمینۀ قیمت بنزین از روشنفکران تبعیت می‌کنند؟!

🔸نکتۀ عجیب ماجرا این است که ایشان در مصاحبه‌ای که با عنوان «روشنفکران، نیروی پیشران پوپولیسم در ایران هستند» در آبان‌ماه سال جاری در روزنامۀ شرق منتشر شده است اتفاقاً روشنفکران را به‌دلیل بی‌توجهی به مباحث جاری کشور نواخته‌اند! و تأکید کرده‌اند که «روشنفکران ما نمی توانند با جامعه صحبت کنند و همین یکی از دلایل قطع رابطۀ توده و نخبگان است».

🔸به نظر می‌رسد به باور ایشان هر کسی در هر جایگاهی که با سیاست‌ها و گفتمان غالب اقتصادی که در ایران مبتنی بر نادیده‌انگاری مردم و نیازهای آن‌ها پیش می‌رود، ناهمسو باشد روشنفکر است. در این نگاه «روشنفکر» از معنای متعارف خود فاصله گرفته و طی سال‌های اخیر گویا کلیدواژه‌ای شده برای حمله به هر آن کس که جریان غلط اقتصادی‌سیاسی موجود را نقد می‌کند.

🔸امروزه اقتصاددانانی برای ابرچالش‌های اقتصاد ایران نسخه می‌نویسند که پارادایم مدنظر آنها خود مهمترین ابرچالش اقتصادی ایران طی دهه‌های اخیر بوده است! این طیف از اقتصاددانان، همۀ نارکارآمدی‌های اقتصادی را به سازوکارهای قمیتی تقلیل می‌دهد و بر این تصور است که با آزادسازی قیمت‌ها، می‌تواند اقتصاد ایران را سروسامان دهد. براساس همین باور طی سال‌های اخیر انواعی از شوک‌درمانی‌ها و جراحی‌های دردناک به جامعه ایران تحمیل شده بدون آنکه دستاوردهای مورد ادعای تدوین‌کنندگان این سیاست‌ها محقق شود.

#سیاست_گذاری
#جامعه

🌐شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_sociology