‌‌📍این سند (بکلی سری) که در سال ۱۹۵۳ در وزارت خارجه و شورای امنیت ملی آمریکا تنظیم شده، حکایت از آن دارد که آمریکا تا چه اندازه نگ

‌‌📍این سند (بکلی سری) که در سال ۱۹۵۳ در وزارت خارجه و شورای امنیت ملی آمریکا تنظیم شده، حکایت از آن دارد که آمریکا تا چه اندازه نگران آن بود که کودتا برای سرنگونی دولت #مصدق با ناکامی مواجه شود . این سند همچنان اثبات میکند که طرحی در جریان بود تا با افزایش حضور نظامی آمریکا در منطقه و ایجاد یک نیروی چریکی ضد کمونیست در جنوب ایران،حرکتی برای بی ثبات کردن دولت مصدق آغاز شود.
دولت مصدق که با پافشاری برای در دست گرفتن کنترل کامل منابع نفتی کشور دشمنی دولت های غربی را به جان خریده بود،سرانجام در ۱۹ ماه اوت سال ۱۹۵۳ برابر با ۲۸ مرداد ۳۲ توسط سرلشکر فضل الله #زاهدی که از حمایت آمریکا برخوردار بود سرنگون شد،کودتا علیه دکتر مصدق پس از آن امکان پذیر شد که ابتدا دولت آمریکا طی عملیات(آژاکس که قبلا درباره او توضیح داده بودیم) ایران را در آشون و هرج و مرج قرار داد که راه را برای سقوط دولت #مصدق هموار کرد و در آن زمان دولت آیزنهاور در آمریکا نگران آن بود که این طرح به بیراهه کشیده شود و نیروهای حزب توده با بهره جستن از ناامنی قدرت را در دست بگیرند.
ولتر #اسمیت معاون وزیر خارجه وقت به کاخ سفید اطلاع داد که سازمان #سیا برای مقابله با این احتمال ،آماده شده است تا در احتمال شکست کودتا بتواند جنگ چریکی دار دراز مدت را علیه حزب توده و دیگر فعالان سیاسی به راه اندازد.
اسمیت در این باره نوشته بود که: تا امروز #سیا موفق شده ده نفر را با دستگاه های گیرنده و فرستنده رادیویی در نقاط مختلف ایران بگمارد تا در صورت لزوم با این سازمان تماس برقرار کنند. سیا طرحی هم برای اداره چریکهایش توسط هشت گروه سه نفره تهیه کرده بود و در عین حال قرار بود ده ها هواپیمای آمریکایی هم در جنوب ترکیه مستقر شوند و یک نیروی کوچک از نفرات و شناور های آمریکایی هم قرار بود در نزدیکی بصره در عراق استقرار یابند تا از پراکنده شدن کمونیست های فراری جلوگیری کنند.
ارتش آمریکا مصمم بود تا از یک پایگاه نظامی در ظهران واقع در عربستان سعودی هم سود بجوید اما با پیروزی کودتای ژنرال #زاهدی، سرنگونی دولت مصدق و برگشت شاه به ایران دیگر نیازی به اجرا و دست زدن به این عملیات پیدا نشد.

#عاملین_کودتا

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology