✅ خوشحالی چند دقیقه‌ای و سرخوردگی دوباره‌ی. 🖋سیمین کاظمی

✅ خوشحالی چند دقیقه ای و سرخوردگی دوباره‌ی #زنان
🖋سیمین کاظمی

📍دوستی عکس بلیتش را گذاشته و نوید می دهد که سه شنبه چهاردهم شهریور تماشای فوتبال ملی برای زنان آزاد شده است. خبرگزاری های مختلف فارسی زبان هم یکی پس از دیگری خبر را به سرعت مخابره می کنند که تماشای فوتبال برای زنان آزاد شد و آدرس سایت صدور بلیت منتشر می شود که زنان برای استفاده از این حق دیریافته اقدام کنند. اما دقایقی بعد فدراسیون فوتبال خبر را تکذیب می کند و باز چون همیشه یاس و خشم زنان بر فضا مستولی می شود.

❇️ با تاملی بر مسایل و عواملی که زندگی زنان را تحت تاثیر قرار می دهند و آنها را به پایین ترین مراتب قشربندی اجتماعی تنزل می دهد، شاید آنچه که در این میان به حساب نیاید، تماشای مسابقات ورزشی باشد. در واقع وقتی نابرابری در متغیرهای اقتصادی مانند حق اشتغال، میزان دستمزد، ارث و دیه و... به طور مستقیم زنان را از منابع اقتصادی موجود محروم ، و بدان طریق زمینه فرودستی آنها را در سایر حوزه ها فراهم می نماید، شاید سخن گفتن از تماشای فوتبال یک بحث حاشیه ای و پرت به نظر برسد. تماشای فوتبال را می توان دغدغه اقلیتی از زنان دانست که بنا بر طبقه اجتماعی شان، دغدغه های اقتصای ندارند و از مسیرهای دیگری جایگاه بالاتری را در سلسله مراتب اجتماعی کسب کرده اند. از این رو دنبال کردن چنین مطالبه ای تزیینی و مصداق بالا آمدن نفس از جای گرم و بی خبری از رنج های اکثریت زنان به نظر می رسد.

❇️ اما اگر از زاویه ای دیگر به مساله زنان در ایران پرداخته شود، این حقیقت آشکار می شود که بی اعتنایی به برابری جنسیتی و نادیده گرفتن حقوق انسانی زنان تنها در یک جهت نبوده، بلکه تمام حوزه ها و جنبه های زندگی آنها را در بر می گیرد؛ و به این ترتیب محرومیت زنان از حق مشارکت اقتصادی و نا برخورداری آنها از منابع اقتصادی همزمان شده است با محرومیت های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی.
محرومیت همزمان زنان در حوزه های مختلف را می توان یک استراتژی مهم تهاجمی دانست که با گستردن این باور که تفاوت حقوقی زن و مرد امری عادی و همه جانبه است سعی در انحراف توجه زنان از مسایل ریشه ای تر و عوامل اصلی نابرابری به سمت مسایل معمولی تر دارد تا بدین وسیله موجب سردرگمی و ناامیدی زنان در پیگیری مطالبات شان شود.

❇️تعمیق تبعیض جنسیتی تا آنجاست که حتی در جاهایی که در قانون اساسی منع جنسیتی برای برخورداری از یک حق وجود ندارد، بعضی نهادها با استفاده از مبانی نابرابری جنسیتی به رسمیت شناخته شده، اجازه یافته اند، به تشخیص خود ، زنان را ازبرخی امکانات محروم نمایند.
فدراسیونهای ورزشی سالهاست با تضییع غیرقانونی حق زنان، موجب محرومیت آنها از تماشای مسابقات ورزشی شده اند. مقاومت فدراسیون ها در برابر مطالبه چنین حق معمولی و پیش پا افتاده ای که اتفاقا بیشتر از سایر مسایل زنان در کانون توجه رسانه ها قرار دارد، در واقع نمایانگر میل گسترده تری است که کنترل زنان را در تمام اصول و فروع زندگی خصوصی و اجتماعی شان دنبال می کند.
با اتکا به همان تفکر مسلط مبتنی بر محرومیت و طرد زنان است که فدراسیون اجازه می یابد در یک مسابقه ورزشی ملی زنان را چنین به بازی بگیرد که ابتدا با آزاد گذاشتن فریبکارانه ثبت نام اینترنتی بلیت، این تصور را ایجاد کند که زنان در استفاده از یک حق بدیهی مجازند ولی بعد از چند ساعت با تکذیب این امکان موجب تحقیر و سرخوردگی زنان علاقمند به فوتبال شود.

🌐 جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology