‌✅ درباره تبعات ازدواج در سنین پایین.. 🖋 سیمین (در گفتگو با تماشاگران امروز / ۱۵ مرداد ۹۶)

‌✅ درباره تبعات ازدواج در سنین پایین

🖋 سیمین #کاظمی (در گفتگو با تماشاگران امروز / 15 مرداد 96)

مخالفت با قانون افزایش حداقل سن ازدواج به معنای بی توجهی به پدیده کودک-همسری است که در نقاط مختلف ایران شیوع نسبتا گسترده ای دارد و در واقع به معنای پذیرش کودک-همسری به عنوان یک نرم (norm) اجتماعی است.
این مخالفت و قانونی بودن ازدواج در سنین پایین دلالت بر همدستی نظام سیاسی و قانونگذاران با سنت های اجتماعی نادرستی دارد که ازدواج را به کودکان تحمیل می کند. باید توجه داشت کودکانی که مجبور به ازدواج در سن پایین می شوند، عمدتا از مناطق محروم و حاشیه ای و از لایه های فرودست اجتماعی اقتصادی هستند و قانونی بودن ازدواج در سن پایین یا مخالفت با افزایش حداقل سن ازدواج در واقع ستم به این کودکان است. ازدواج در سنین پایین که تحت شرایط محرومیت و ناآگاهی صورت می گیرد، باعث تداوم چرخه محرومیت و ناآگاهی نیز می شود.
تبعات کودک-همسری و ازدواج در سن پایین از چند منظر قابل توجه است:
-اول نادیده گرفتن حقوق انسانی کودک و گرفتن حق تصمیم گیری از او برای زندگی اش است. در ازدواج مسوولیت سنگینی به کودک سپرده می شود که این مسوولیت ممکن است متناسب با توانایی عقلی و احساسی و جسمی او نباشد.
ازدواج در سن پایین به معنی بازماندن از تحصیل و نیز از دست دادن بالقوه حق اشتغال است. علاوه بر این در چنین ازدواج هایی به ویژه ازدواج دختربچه ها با مردانی که اختلاف سنی زیادی با آنها دارند، با توجه به مناسبات نابرابر قدرت در خانواده، این همسران کوچک تحت ستم و سرکوب قرار می گیرند و خطر خشونت خانگی با همه اشکالش(کلامی، روانی، فیزیکی، جنسی) علیه آنها را افزایش می دهد، که این خشونت نه تنها از طرف شوهر بلکه از طرف اطرافیانش هم به دختربچه اعمال می شود.
از طرف دیگر تبعات بهداشتی و پزشکی این مساله مطرح است که ازدواج و بارداری در سنین پایین سلامت آنها را به خطر می اندازد. در واقع این بچه ها در سنینی که هنوز رشد استخوانی و جسمی و جنسی شان تکمیل نشده مجبور به انجام تکالیف زناشویی هستند. پژوهش ها نشان داده که در این گروه بارداری به فاصله بسیار کمی (یعنی حدود یک تا دوسال از ازدواج) رخ می دهد. از نظر پزشکی بارداری در بین این گروه ریسک تجمعی دارد، چون هم اولین بارداری است که خطرات خاص خود را به همراه دارد و هم اینکه در سنین پایین اتفاق افتاده که در واقع ریسک آن برای مادر مضاعف می شود و مسایلی مثل زایمان زودرس، سقط، خونریزی، عفونت و مرگ و میر جان مادران را تهدید می کند. حتی اگر جان سالم به در ببرند، به دلیل کامل نبود رشد استخوانی و دستگاه تولیدمثل دچار تبعاتی دیگری مثل پرولاپس رحم، فیستول مامایی و عفونت می شوند که ممکن است تا پایان عمر با آنها باشد.
از طرف دیگر کودکان حاصل از بارداری در سن پایین نیز در خطر هستند و میزان مرگ و میر نوزادان در این گروه بیشتر از زنان سنین بالای هجده سال است و همچنین وزن پایین تولد و سو تغذیه از جمله مسایلی است که سلامت نوزادان مادران با سن پایین را تهدید می کند.
ازدواج در سن پایین سلامت روانی را هم به خطر می اندازد. از جمله اینکه نوجوان در این سن علاوه بر استرس های نوجوانی متحمل استرس ازدواج و بارداری هم می شوند و اختلالاتی مثل افسردگی و اضطراب و وسواس و افکار خودکشی و اقدام به خودکشی در بین آنها بالا است.
همچنین آمار منتشر شده نشان داده اند که بسیاری از ازدواج های سنین پایین به طلاق منجر می شوند و در حال حاضر بیش از دو هزار کودک مطلقه در کشور هست، که طلاق در این سن خودش یک ترومای سنگین روانی و اجتماعی محسوب می شود.
با وجود چنین تبعات سنگینی و با توجه به شیوع 17 درصدی ازدواج زیر 18 سال در ایران، تصویب قانون افزایش سن حداقل ازدواج حداقل کاری است که می تواند برای مقابله با این پدیده انجام شود. و در کنار تصویب قانون البته اقدامات دیگری مثل حذف زمینه های اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی منجر به ازدواج در سنین پایین نیز ضروری و غیرقابل چشم پوشی است.

فایل pdf این گفتگو را از پیوست دانلود کنید.🔻🔻🔻

#زنان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology