🔰 در دوران ظلمت باید چه گونه رفتار کنیم؟. 🖋 نوید کلهرودی

🔰 در دوران ظلمت باید چه گونه رفتار کنیم؟
🖋 نوید کلهرودی

هانا آرنت به جهت تاثیر پذیری اش از کانت عمیقا به مسئولیت شخص و اختیار انسان و اخلاق باور دارد. او معتقد است در نظام ها و جوامع توده ای وسیع انسان های بی اراده در برابر ظلم حکومت توجیه گر می شوند مثلا می گویند که مهره ای کوچکی در دستگاه بوده اند، آدم مهمی نبوده اند یا قربانی اوضاع و احوال زمانه بوده اند پس بی تقصیرند .

آرنت پاسخی کلیدی به این نوع شبه استدلال دارد . او میگوید آن روز که وقت داوری در مورد اعمال ما فرا برسد سوال این نیست که نظام سیاسی چگونه عمل می کرد بلکه سوال این است که تو به عنوان یک انسان چرا به خدمت این دستگاه درآمدی؟
او مثال آدولف آیشمن افسر نازی را می زند که با رضایت -و نه با تهدید از سوی کسی- یهودیان را به کوره های آدم سوزی می فرستاد.
و سپس آرنت عبارتی دقیق تر دارد بر این مبنا که ما حتی در رژیم های تمامیت خواه دارای انتخاب اخلاقی هستیم. حتی اگر از نظر سیاسی قدرت از ما سلب شده باشد باز هم آن عمل و راهی که در سیاست انتخاب میکنیم دارای پیامدهای سیاسی خواهد بود.
او مثال مردم دانمارک را می زند که بر خلاف دیگر کشورهای اشغال شده که در برابر یهودی کشی سکوت کردند چنین نکرد و عملا ماموران نازی در دانمارک کاری از پیش نبردند.
مفهوم شر و اعمال شرارت آمیز یا سکوت در برابر اعمال شر زمانی رخ می دهد که ما با خودمان گفتگو نکنیم. وقتی فکر نمیکنیم پرسشی هم نداریم بنابراین هر چه حکومت ها بگویند یا تایید میکنیم و سکوت یا همان را انجام می دهیم و در این میان به تعبیر کانت اولین چیزی که نابود می شود عزت و شرافت ماست. شرافت انسانی که فکر کردن را از یاد برده، سکوت کرده و پرسش و تفکر نمی کند.

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology