🔅 بحران صندوق بازنشستگی.. خلاصه این مطلب در زیر آمده است:

🔅 بحران صندوق بازنشستگی

🖋 محسن #ايزدخواه یکی از كارشناسان حوزه تامين اجتماعي به مناسبت روز «تامين اجتماعي» مطلبی را روزنامه اعتماد (25 تیر) نوشته که واجد نکات بسیار نگران‌کننده‌ای است. خلاصه این مطلب در زیر آمده است:

◀️ جمعيت شاغل كشور تحت پوشش حدود ٢٤ صندوق بيمه‌اي قرار دارند كه همگی خدمات بازنشستگي، پيري و از كارافتادگي ارائه مي‌كنند.
◀️از این میان، حدود ٢٠ صندوق اختصاصي است و حرفه، صنعت يا وزارتخانه خاصي را پوشش مي‌دهد (مانند صندوق بازنشستگي كاركنان صنعت نفت، صندوق فولاد، كاركنان شهرداري و...) و 4 صندوق تحت عنوان صندوق‌هاي عمومي فعاليت دارند (سازمان تامين اجتماعي، تامين اجتماعي نيروهاي مسلح، صندوق بازنشستگي كشوري و صندوق بيمه روستاييان و عشاير).

◀️جمعیت تحت پوشش مجموعه ٢٠ صندوق اختصاصي، بالغ بر ٣/١ درصد جمعيت كشور است؛ درحاليكه سازمان تامين اجتماعي با ٤٦ درصد، صندوق بازنشستگي كشوري با ٧درصد، صندوق بازنشستگي نيروهاي مسلح با بيش از ٥/٦ درصد و صندوق بيمه روستاييان و عشاير با ٢٠ درصد، در مجموع حدود ٨٠ درصد جمعيت كشور را تحت پوشش قرار داده‌اند.

❓اما آيا صندوق‌هاي مذكور در حال حاضر توانايي اداره خود را به لحاظ انجام تعهدات مالي و همچنين كسب منابع درآمدي دارند؟!

◀️برابر تجربيات جهاني، چنانچه شاخص پشتيباني (نسبت بيمه‌پردازان به مستمری‌بگیران) به زير عدد ٥ تنزل يابد، اين صندوق‌ها ديگر قادر به ادامه حيات نيستند و بدون كمك دولت ورشكسته خواهند شد.

◀️اين شاخص، براساس گزارش‌های رسمي، در مجموعه ٢٠ صندوق اختصاصي در خوشبينانه‌ترين حالت، كمتر از ٢ است! و در صندوق‌های بزرگ بازنشستگي كشوري و نيروهاي مسلح، كمتر از 1، سازمان تامين اجتماعي (بدون لحاظ سهم دولت) كمتر از 5 و در صندوق بيمه روستاييان و عشاير (به علت جوان بودن) حدود ٥٠ است.
◀️بنابراين ادعای بحران آب، محيط‌ زيست و ورشكستگي صندوق‌هاي بيمه‌اي به‌عنوان سه ابر چالش كشور، سخن گزافی نیست.

◀️مقاوله نامه ١٠٢ سازمان بين‌المللي كار بر سه جانبه‌گرايي در اداره صندوق‌هاي بيمه‌اي تاکید دارد. متاسفانه مجلس براي انقياد دولت احمدي‌نژاد به اجراي قانون ساختار، ماده ١٧ قانون را به نحوي اصلاح كرد كه برخلاف سنت ٥٠ ساله اداره اين سازمان (با دخالت معني‌دار كارفرمايان و كارگران)، يك‌باره همه امور به دولت بازگشت. اين رويه در طول 4 سال گذشته نیز ادامه داشته و همين مساله موجب شده كه دولت به راحتي از طريق وزير ذيربط به منابع اين صندوق‌ها دست‌اندازي کند يا تصميماتي براي آنها گرفته شود كه با منافع و اصول بيمه‌اي اداره اين صندوق‌ها در تضاد است
◀️لذا نخستين اقدام رييس‌جمهور در دولت دوازدهم، اصلاح قانون ساختار و بازگشت به اصل پذيرفته شده سه‌جانبه‌گرايي و نیز به كارگيري افراد دارای صلاحيت‌هاي علمي و تخصصي لازم در اركان مختلف سازمان است

◀️در 4سال گذشته سازمان تامين اجتماعي بارها مجبور شده‌ دست به فروش اموال و دارايي خود بزند و با دريافت وام‌هاي كلان با سودهاي نامتعادل به اداره اين سازمان بپردازند.

◀️ارقام مندرج در بودجه سال ٩٦ اين سازمان گوياي اين واقعيت تلخ است كه براي اداره امور خود با يك كسري حداقل ٢٥درصدي تا پايان سال مواجه است كه براي كاهش اين بحران دولت بايد درخصوص دو مساله اساسي تصميم‌گيري عاجل اتخاذ كند:

‌ ١. منطقی‌کردن طرح تحول سلامت، پذیرش اشتباهات وزارت رفاه و مدیران بیمه‌های اجتماعی
طرح تحول سلامت به دليل كاهش هزينه‌هاي كمرشكن درمان در بخش بستري و ایجاد رضايتمندي، بايد ادامه يابد اما ادامه اين طرح به سبك گذشته، خود به يك كانون بحران در حوزه هزينه سلامت و به چاه ويلي در بلعيدن منابع سازمان تامين اجتماعي تبدیل شده است؛ به‌طوري كه هزينه درمان این سازمان در طول اجراي طرح تحول سلامت 2 برابر مجموع ٥٢ سال گذشته شده است لذا منطقي كردن هزينه طرح تحول سلامت و پذيرش اشتباهات گذشته وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي و مديران سازمان تامين اجتماعي و سازمان بيمه سلامت در عدم دقت در تاييد افزايش هزينه درماني مي‌تواند تا حدودي فشار مالي بر منابع سازمان تامين اجتماعي بكاهد

٢ انتخاب وزيراني كه صلاحيت‌ها و تخصصي لازم را در مجموعه كابينه داشته باشند.
اگر تصميمات اقتصادي دولت دوازدهم بتواند كشور را از ركود عميق موجود خارج کند و علاوه بر پايداري اشتغال موجود، سالانه يك ميليون نفر به شاغلين اضافه شود به‌طور طبيعي بحران منابع در مجموعه صندوق‌هاي بيمه و به ويژه در سازمان تامين اجتماعي به‌شدت كاهش مي‌يابد.

◀️همچنين دولت متعهد به پرداخت بدهي حداقل 120 هزار ميليارد توماني خود به اين سازمان در يك دوره قابل قبول است.

🔰 از کانال تخصصی سیاست‌گذاری اجتماعی

#سیاستگذاری #اجتماعی

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ