✅ چالش‌های اشتغال زنان. ✍🏻 الهام - دانشجوی دکترای جامعه‌شناسی سیاسی

✅ چالش‌های اشتغال زنان
✍🏻 الهام #شریفی - دانشجوی دکترای جامعه‌شناسی سیاسی

تاریخ بهترین میدان برای اثبات حقانیت یک حقیقت و بهترین بستر برای اثبات چه بایدها و چه نبایدها، چه شایست ها و چه ناشایست ها است.
سیاستمدارانی که با بهره‌گیری از تاریخ، فلسفه و اخلاق به اتخاذ سیاست دست زده اند، خروجی های موفق تری داشته اند. سیاست های مدون در هر کشور، مسیر حرکت کشور را مشخص می نماید و چشم اندازی از آینده و هویت آن کشور ترسیم می نمایند.این سیاست ها در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، روانی و عاطفی، زندگی و حیات تمام کنشگران اجتماعی را تحت تاثیر قرار می دهند.
راه حل محوری، سیاست را برای پیوند زدن علوم سیاسی با مسائل واقعی جهان و نه فقط باقی ماندن آن در حصارهای آکادمیک وضع می‌کند. سیاستگذاری نباید بر عینیت علمی پای فشارد، بلکه بایستی بپذیرد که جدا کردن اهداف از ابزارها، یا ارزش ها از تکنیک ها در مطالعه ی فعالیت های دولتی امکان پذیر نیست.
وضعیت اشتغال زنان، از عمده چالش های پیش روی هر دولتی بوده است و تناقضی آشکار در ابزار، اهداف و ارزش ها را نشان می دهد. بسته به اینکه سیاست های دولت ها در کمیت یا کیفیت برگرفته از کدام تاریخ، فلسفه و اخلاق بوده اند، نتایج متفاوتی حاصل شده است.
از طرفی، فوریت اشتغال زایی بانوان، دولت ها را ناچار به برنامه ریزی کمی نموده است و از طرف دیگراین کمیت گرایی، موجبات نادیده گرفته شدن کیفیت هایی در چرخه جامعه و خانواده گردیده است.
این سیکل ناقص برنامه ریزی کمی گرا در سیاست های مربوط به اشتغال بانوان، تجربه ناقص از حقیقت اشتغال بانوان را نمایش می دهد که طبیعتا باطل است.
زیر بناهای اقتصادی در جامعه، شکل و مختصات نظام های اقتصادی و در کنار آن الزامات فرهنگی ایجاد شده در جامعه و به طور کلی این سیر طبیعی و قابل پیش بینی ، تغییر شکل وظایف و نقش های زنان را در جامعه به همراه دارد.تغییری که گریزی از آن نیست. شاید هیچ بانویی یافت نشود که نیاز به حضور در اجتماع و کسب درآمد را در کنار نیاز به تشکیل خانواده، همسر داری و فرزند پروری احساس ننماید.
چالشی که در اینجا مطرح است آنکه چه سیاست ها و شرایطی برای انجام تکالیف سنتی و مدرن زنان اتخاذ شده است؟
نقش هایی که جامعه، عرف، سنت و قانون به ایشان محول کرده، سیمای جدیدی از زنان را به تصویر می کشد که بدون برنامه ریزی اجتماعی و حمایت سیاستمداران، جمع نقیضین است.
کدام یک از مراجع دینی، علمی و یا سیاسی، صرف نظر از کمیت به شاخص های کیفی سازی حضور زنان در خانواده و اجتماع اهتمام ورزیده اند؟ آیا نوع نگرش فعلی سیاست ها به زنان، سبب ارزش افزایی به شخصیت زن و بالتبع آن ارزش دهی به نهاد خانواده که مهم ترین سازه اجتماعی است می شود یا خیر؟
معیارها و سنجه های ارزش دهی به زن مسلمان ایرانی چیست؟
خلا وجود یا عدم باور جامعه به فقه اجتماعی که برونداد آن صدور ناشایسته ها ونا بایسته های فراوانی در حوزه خانواده بوده است بعنوان مسئله اجتماعی مورد اغماض قرار گرفته است.
تفکیک نقش های اعضای خانواده به شکل گیری یک بحران در این حریم دامن زده است،تفکیکی نقشی که عمده خمودی و افسردگی را در نیمه بنیادین جامعه ایجاد نموده است.
خانواده گرایی که به تعهدات طبیعی اعضا ی خانواده و روابط خانوادگی توجه دارد در حال تضعیف است ونقش ها و مسئولیت های اجتماعی جایگزین نقش و رسالت جمعی در خانواده شده است. فقدان ساز و کارها و نهادهای اجتماعی موثق در تولید فرهنگ خانوادگی از پیامدهای این ناشایست هاست
افزایش دانشجویان زن و مادر که البته یک ضرورت تحسین برانگیز است، در کنار ناکفایتی برنامه خدمات اجتماعی ویژه مادران محصل و بعضا شاغل، چه پیامدی برای جامعه خواهد داشت؟
برخورد قانون با زنان شاغل همانند مردان شاغل چیزی جز تقلید کورکورانه از دنیای غرب نیست. با فرضی خوش بینانه قانون و مقررات کار، با مساوات میان زن و مرد تدوین گردیده است و سئوال اینجاست که ریشه تاریخی ، فلسفی و اخلاقی این امر در کجاست؟ آیا در منش زنانه این هست که بانویی که یک همسر، یک مادر، یک محصل ، یک فرزند و مسئول و مدیر داخلی یک حریم مقدس است، بطور متوسط نیمی از ساعات روزانه خود را صرف انجام فعالیت اجتماعی-اقتصادی نماید -صرف نظر از اینکه در این مدت با چه معضلات و مشکلاتی مواجه هستند- و با احتساب حداقل زمان استراحت (حداکثر 5 ساعت) در طول روز مشغول حرفه اصلی خود که همان پرورش انسان است شود؟ که البته اگر رمقی برای او باقی مانده باشد.
در هیچ دولتی اشتغال بانوان، فن سالارانه نبوده است و دولت ها بسته به توان و درک خود از الزامات جامعه بسترهای افزایش کمی اشتغال را فراهم آورده اند، یکی از چالش های فراروی دولت هاو زنان که به اختصار بدان اشاره شد، مسئله اشتغال و چند نقشی بانوان می باشد

#جامعه
#زنان
#نویسنده_مهمان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology