‌‍ 🔸 یکی از مسایلی که علیه  دموکراسی عمل می‌کند، عامل «بحران» است

‌‍ 🔸 یکی از مسایلی که علیه  دموکراسی عمل می‌کند، عامل «بحران» است. بحران های امنیتی بزرگ، مانند جنگ با حملات تروریستی در مقیاس وسیع، شرایط سیاسی را کاملا تغییر میدهند. تقریبا در همه موارد، این بحرانها موجب افزایش حمایت از دولت میشود آخرین باری که ایالات متحده بحران امنیتی گسترده ای را تجربه کرد، حملات تروریستی یازده سپتامبر در سال ۲۰۰۱ بود.

این حملات سبب شد میزان محبوبیت بوش رئیس جمهور (موقتا) جهش پیدا کند و به ۹۰ درصد برسد. محبوبیت از شدت محدودیت های اعمال شده بر اختیارات رئیس جمهور می‌کاهد. وقتی شهروندان بابت امنیت خود هراس دارند احتمال دارد که اقدامات اقتدارگرایانه را تحمل و حتی تأیید کنند. این نوع واکنش فقط مختص شهروندان عادی نیست. در بحبوحه بحران، یعنی هنگامی که امنیت ملی به مخاطره می افتد، قضات تمایلی ندارند مانع اقدام رئیس جمهور در چنگ اندازی به قدرت شوند.

به گفته ویلیام هاول، دانشمند علوم سیاسی، در پی حملات یازده سپتامبر، محدودیت های نهادی برای جرج بوش از بین رفت. در نتیجه، بوش اجازه یافت «برای تعریف این بحران و پاسخ به آن، به هر کاری که دلش میخواست متوسل شود.»
بنابراین، بحران های امنیتی لحظاتی سرشار از خطر برای دموکراسی به ارمغان می‌آورند.

رهبرانی که مجازند «به هر کاری» که تمایل دارند متوسل شوند، می‌توانند صدماتی بزرگ به نهادهای دموکراتیک وارد آورند. همان طور که مشاهده کردیم، این درست همان کاری است که رهبرانی مثل فوجیموری، پوتین و اردوغان انجام دادند.
بحرانها فرصتی در اختیار افرادی قرار می‌دهند که پتانسیل اقتدارگرایی دارند و حس می کنند غیرمنصفانه تحت محاصره مخالفان اند و نهادهای دموکراتیک همانند غل و زنجیرند.

در ایالات متحده نیز بحران های امنیتی به رؤسای جمهوری اجازه داده است که به کودتای سیاسی متوسل شوند.

اقدام لینکلن در به تعلیق در آوردن قانون قرار احضار زندانی، تصمیم روزولت به زندانی کردن آمریکایی های ژاپنی تبار و ارائه لایحه پاتریوت از سوی جرج بوش پس از حملات یازدهم سپتامبر از این دست کودتاها هستند. اما تفاوتی عمده بین این اقدام ها و تصمیم های مقام های فعلی وجود دارد. لینکلن، روزولت و بوش به اصول دموکراسی پایبند بودند و در نهایت هر یک از آنها در استفاده از اختیارات گسترده ای که به دلیل بحران در اختیارشان قرار گرفته بود، کاملا خویشتنداری کردنداما دونالد ترامپ به ندرت از خود خویشتنداری نشان داده است.

🖋 سهند ایرانمهر

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology