✅ خشونت شغلی Occuptional Violence. ✍ هوشنگ امیر

✅ خشونت شغلی Occuptional Violence
✍ هوشنگ امیر

✂️هنوز پژوهشگران به تعریف واحدی ازخشونت شغلی یاخشونت محل کار نرسیده اند.دربحث خشونت،تعاریف ناگسترده ای که قلمروشان به تهاجم ها وآسیب های فیزیکی محدود می شود،بیان شده است.درحالی که تعاریف گسترده،شامل رفتارهای غیرمادی مانند تهدید،مزاحمت وسوء رفتارهای کلامی و روانی هم می شوند.

✂️خشونت شغلی یا خشونت محل کارWork Place Violence به عنوان یکی از مهم ترین مخاطره های شغلی شناخته شده است که می تواند آثاروخیمی برسلامت جسمی و روانی مستمندان (کارمندان و کارگران) بگذارد و هزینه های اقتصادی و اجتماعی زیادی رانیز برسازمانها و نیز کل جامعه تحمیل کند.

✂️در مورد تعریف ازمحیط کار هم درتعاریف ناگسترده، خشونتهای رخ داده در اداره ها، فروشگاهها،پمپ بنزینها،رستورانها، زندان ها،بیمارستانها ودیگر تأسیسات فیزیکی ازاین قبیل مورد توجه قرار می گیرد.درحالیکه درتعاریف گسترده، فعالیتهای شغلی که فاقد مکان ثابتی هستند مانند رانندگان،مأموران پلیس،آتش نشانان و خبرنگاران،لوله کش ها،برق کارها و مأموران پست را نیز دربر می گیرد.

✂️تعاریف اولیه ازخشونت شغلی تنها مردم خارج ازمحیط کار را به عنوان مرتکبین این نوع خشونت پذیرفته اند که رابطه ی قانونی بامحیط کار ندارند مانند سارقین و کسانی که به قصد ارتکاب جرم وارد محیط کارشده اند.

✂️اما تعاریف جدیدتر،خشونت ارتکابی ازسوی مشتری و ارباب رجوع،خشونت مستخدم نسبت به مستخدم و خشونت ارتکابی ازسوی همسر یادیگر اعضای خانواده ی مستخدم را نیز دربر می گیرد.

✂️گاه منبع خشونت می تواند یک گروه ازمردم یایک سازمان باشد.آماج خشونت می تواند افراد ویااموال آنهاباشد.مفهوم خشونت شغلی نه تنها به شرایط زمانی،بلکه به اوضاع اجتماعی و فرهنگی نیز بستگی دارد.

✂️ بااین مقدمات می توان خشونت شغلی را اینگونه تعریف نمود:"شامل رخ دادهایی است که اشخاص در وضعیت های مرتبط باشغل خود درمورد سوءرفتارها، تهدید یا تهاجم قرار می گیرند و امنیت، آرامش یا سلامت آنها به طور صریح یا ضمنی خدشه دار می شود."

✂️همچنین می توان گفت:" اعمال هرگونه قدرت یاشروع به این کار، به طوری که باعث آسیب به مستخدمی شود، ازجمله، هرگونه رفتاریاگفتارتهدیدآمیز که این تصور معقول را درآن مستخدم ایجادکندکه درمعرض خطرقرار دارد."

✂️مطابق سازمان بین المللی کار"هراقدام،رخ داد یا عملی که عدول ازرفتارمتعارف باشد و شخصی را درجریان کارخود یا مستقیماً به دلیل آن مورد تهاجم، تهدید، آسیب یا صدمه قراردهد"خشونت محیط کارخواهدبود.

💠امروزه این گونه خشونت شغلی بیشترمورد توجه قرار دارد:

1)خشونت مجرمانه یا مداخله گرانه (مانند سرقت همراه باآزاریاتهدید)

2)خشونت مربوط به ارباب رجوع (مانند مشتریان، ارباب رجوع، بیماران، دانشجویان و زندانیان که درجریان دریافت خدمات،دست به اقدام خشونت آمیز می زنند.)

3)خشونت همکار(یک مستخدم، مستخدم دیگر را مورد تهاجم یا تهدید قرار می دهد.)

4)خشونت خانگی درمحیط کار(ارتکاب خشونت ازسوی یک عضو خانواده نسبت به یک مستخدم درمحیط کارش)

5)خشونت سازمانی (اقدامات خشونت آمیز ارتکابی ازسوی یک سازمان علیه مستخدمان یامشتریان آن)

💠آمارهای خشونت شغلی

✂️به علت عدم گزارش دهی جزقتل،اطلاعات دقیقی درباره ی میزان واقعی خشونت شغلی موجود نیست.فرهنگ شغلی، امنیت شغلی و ترس ازبیکارشدن،خجالت کشیدن و شدت عمل خشونت آمیز برتصمیم بزه دیده برای گزارش یا عدم گزارش خشونت شغلی تأثیر می گذارد.


📚منبع: دانشنامه بزه‌دیده‌شناسی، ج2،نشرمیزان

🔰از کانال جامعه‌شناسی #جنایی

#جامعه

🌐رسانه، شمایید
👈اگر نظرتان را جلب کرد، با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxZ3dXAZ8P6lvw