🔰 نامهای فرهنگ‌های مغلوب در فهرست عجایب ثبت احوال!. 🖋 سیمین کاظمی

🔰 نامهای فرهنگ های مغلوب در فهرست عجایب ثبت احوال!
🖋 سیمین کاظمی

▪️اخیرا سازمان ثبت احوال فهرستی از اسامی افراد را ذیل عنوان "اسامی عجیب" منتشر کرده است که درفضای مجازی می چرخد وتعجب برمی انگیزد! در این فهرست اسامی ای دیده می شود، که برای یک شخص فارسی زبان امروزی، عجیب و نامانوس به نظر می رسند. اما اگر کسی با فرهنگهای محلی و قومی ایران اندک آشنایی داشته باشد، و لیست را ببیند درمی یابد که در میان این اسم های عجیب و غریب، اسامی ای هست که، نمادها و نشانه های فرهنگ های محلی ای هستند که تحت هژمونی فرهنگ فارسی تاب نیاورده و اندک اندک در حال اضمحلالند.

▪️گنجاندن اسامی اقوام در میان فهرست اسامی عجیب، می تواند ناشی از فقدان درک فرهنگهای مغلوب و تحت سلطه و نیز بی اهمیت شدن و بی اعتبار شدن نمادها و معانی ای باشد که روزگاری موجب پیوند و اتصال مردمان متعلق به آن فرهنگها می شده است.

▪️در روزگار پیشامدرن (اگر دوره کنونی زندگی ایرانیان را بتوانیم مدرن بدانیم)، اسم اشخاص پیش از آنکه اسباب تفاخر و یا ابزار حمل ایدیولوژی و آرمان باشد، وسیله ای بود برای تسهیل ارتباط بین فردی، و در روزگاری که نام خانوادگی نبود یا کاربرد نداشت، غیرتکراری بودن اسامی برای تشخیص هویت افراد کمک کننده بوده است. برای همین ممکن بود، خلاقیت هایی در اسم گذاری فرزندان مشاهده شود و از اسامی استفاده کنند که امروزه، بقایای آنها از نظر ثبت احوال و رسانه ها عجیب و غریب به نظر می رسد.

▪️ بعد از ظهور حکومت پهلوی با آرمان های ناسیونالیستی اش، راهبری فرهنگی جامعه متنوع ایران به زبان فارسی تفویض و سلطه آن بر همه فرهنگهای دیگر تثبیت و تقویت شد. این سلطه ی فرهنگی فارسی بر فرهنگهای قومی که تاکنون ادامه یافته به تدریج فرهنگ های قومی موجود در جغرافیای ایران را مغلوب کرد و به نیستی کشاند و اکنون که تفوق فرهنگی فارس ها به طور کامل میسر شده، نمادها و نشانه های باقیمانده از آن فرهنگهای مغلوب به عنوان سندی از حماقت و جهل، منتشر می شود.

▪️در زمانه ای که اسم ها قرار است بخشی از بار فردیت را به دوش بکشند، نمایشی از سرمایه فرهنگی باشند و مبنای قضاوت جامعه و ارکانش درباره فرد قرار گیرند، دور از انتظار نیست که اسم اهمیتی به مراتب بیشتر و شگرف تر از روزگار گذشته پیدا کند. از طرف دیگر اسم ابزار حمل ایدیولوژی و ارزش های مسلط در هر دو دوره (پیش و پس از انقلاب) است؛ بنابراین اسامی که هیچ که از این کارکردها را نداشته باشند، عجیب، احمقانه و بی خاصیت تلقی می شوند و از لیست اسامی مقبول در جامعه حذف می شوند و افرادی که چنین اسم هایی داشته باشند، زیر فشار اجتماعی مجبور می شوند، بخشی از هویت شان را بازسازی کنند و برای تغییر اسم دست به دامن ثبت احوال شوند.

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology