✅ شبهه‌ی خرید رأى با وعده پولى. ✍🏻 علی

✅ شبهه‌ی خريد رأى با وعده پولى
✍🏻 علی #میرزاخانی

يكى از كانديداهاى رياست‌جمهورى نكته قابل تأملى را درباره برخى وعده‌هاى انتخاباتى مطرح كرده است كه به نظر مى‌رسد بايد مورد توجه نهادهاى نظارت بر انتخابات قرار گيرد. طبق نظر ايشان، ‌‏چنانچه كسى بگويد اگر من رئیس‌جمهور شوم فلان قدر پول می‌دهم مثل اين است كه همين الآن آن پول را داده است كه به نوعى خريد رأى محسوب مى‌شود.

خريد و فروش رأى قانوناً ممنوع است و اين ممنوعيت قاعدتاً بايد شامل همه انواع خريد و فروش باشد. خريد و فروش يا «بيع» از ديدگاه فقهى، در یک تقسیم‌بندی كلى شامل چهار نوع نقد، نسیه، سلف و كالى به كالى است. معامله نقد آن است که در آن ثمن (مبلغ قرارداد) و مثمن (كالاى مورد مبادله) بدون فاصله زمانی بین طرفین رد و بدل می‌شود. نسیه آن است که کالا بعد از معامله به مشتری تحویل داده می‌شود ولی پرداخت قیمت (ثمن) با یک فاصله زمانی انجام می‌شود. سلف آن است که قیمت در حین عقد پرداخت می‌شود ولی کالا (متاع) با یک فاصله زمانی تحویل خریدار می‌شود. در معامله کالی به کالی، ثمن و مثمن در هنگام معامله، دین و غایب هستند و به همين دليل، چنین معامله‌ای از نظر همه فقها حرام است.

به همین تناسب، مبلغ خرید رأی می‌تواند به صورت نقدی سر صندوق پرداخت شود یا اینکه پرداخت، به بعد از رأی‌گیری احاله شود و نوع سوم اینکه پرداخت در مرحله قبل از انتخابات انجام شود. حال سؤال این است كه آيا منظور قانونگذار از ممنوعيت خريد و فروش رأى صرفا ناظر بر نوع نقدى بيع است يا همه انواع بيع را شامل مى‌شود؟ اگر به فلسفه اين ممنوعيت رجوع كنيم على‌القاعده روح قانون بايد ناظر بر همه انواع خريد و فروش رأى باشد. به نظر مى‌رسد با توجه به طرح اين شبهه از سوی كانديداى محترم رياست جمهورى، ضرورى است نهادهاى نظارتى، نظر خود را اعلام كنند و در صورت وارد بودن شبهه، تدابير لازم را براى متوقف كردن تخلفات احتمالى بيانديشند.

#انتخابات
#ریاست_جمهوری

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ