✅ چیز اجتماعی. ✍🏻 حمید - پژوهشگر اجتماعی.. اندراحوالات بکارگیری پسوند «اجتماعی» واژگان

✅ چیز اجتماعی
✍🏻 حمید #مسعودی - پژوهشگر اجتماعی

اندراحوالات بکارگیری پسوند "اجتماعی" واژگان

اطلاق پسوند "اجتماعی" به واژه‌های مختلف در جامعه علمی و عمومی با اهداف مختلفی دنبال می‌شود. جامعه تمایل دارد با انگیزه‌های مختلف این پسوند را به واژه‌ها پیوند دهد. برای مثال، "آسیب‌های اجتماعی" به رفتارهایی که در ساختار جامعه ناهنجاری است اطلاق می‌گردد. این پسوند از جمله پسوندهایی است که به راحتی به دست همه افتاده است. "مهندسی اجتماعی"، "اخلاق اجتماعی"، "تعهد اجتماعی"، "رفتار اجتماعی" و ... از عباراتی است که به سادگی از کنار آنها رد می‌شویم. در جامعه علمی نیز اگرچه این موضوع کمتر دیده می‌شود ولی در ساخت این عبارات، توجیهات لازم ارائه نشده است. تمرکز اصلی در تعریف نظری و عملیاتی مفاهیم بر بخش اول عبارت است و نه تعریف ترکیبی آن. وقتی "تعهد اجتماعی" تعریف می‌شود بیشتر به تعریف "تعهد" پرداخته می‌شود تا تعریف "تعهد اجتماعی".
در ادبیات موضوعی آمده است که هرآنچه به جامعه اطلاق شده و بتوان آن را صفتی از جامعه دانست می‌تواند با پسوند "اجتماعی"، "جامعوی" یا "جامعه‌ای" همراه باشد. اینکه چه کسی این اطلاق را تعیین کرده است مشخص نیست.
گاهی در توجیه رفتار خود به جامعه متوسل شده و صفت مورد علاقه خود را با پسوند اجتماعی همراه می‌کنند. چرا برخی واژه‌ها علی‌رغم اینکه این پسوند را یدک می‌کشند، در واقع توان همراهی با جامعه را ندارند. مثلاً "عدالت اجتماعی" به نفع گروهی خاص تمام می‌شود و نه جامعه. یا اینکه "تعهد اجتماعی" توسط گروهی خاص انجام می‌شود و نه جامعه. اگرچه برخی نیز هستند که برای مناسب جلوه دادن برخی امور آن را با پسوند "اجتماعی" همراه می‌کنند که رفتارشان مورد قبول عامه قرار گیرد.

در این رابطه چند شیوه ارائه وجود دارد:
1- در عبارات ترکیبی واژه اول الزاماً اجتماعی است و نیازی نیست که پسوند اجتماعی به آن افزوده شود.
2- در عبارات ترکیبی واژه اول اجتماعی نیست ولی با پسوند اجتماعی، اجتماعی می‌شود.
3- در عبارات ترکیبی واژه اول اجتماعی نیست و امکان اجتماعی شدن هم ندارد و صفت مربوط به جامعه نیست.
4- در عبارات ترکیبی واژه اول ارتباطی به انسان ندارد و نه فقط با پسوند اجتماعی بلکه به جامعه هم نمی‌تواند نسبت داده شود.
5- در عبارات ترکیبی واژه اول به همراه پسوند اجتماعی، عبارت جدیدی با معنای جدیدی می‌سازد.
6- عبارات ترکیبی با پسوند اجتماعی وجود دارد که معنای درستی از آن متبادر نمی‌شود مگر اینکه قرارداد شود.

بهتر است زین پس در بررسی و استفاده عبارات همراه با پسوند "اجتماعی" دقت بیشتری نماییم. پسوند "اجتماعی" حتماً بایستی توسط یک جامعه‌شناس ارائه شود و نه هرکسی ...


#اجتماعی

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ