✅ واگذاری تکلیفی بنگاه‌ها به صندوق‌های بازنشستگی. 🖋 اصغر مشبکی (روزنامه کسب‌وکار)

✅ واگذاری تکلیفی بنگاه‌ها به صندوق‌های بازنشستگی
🖋 اصغر مشبکی ( روزنامه کسب‌وکار)

📍 ماهیت و اصالت صندوق‌ها بر این است که پول‌هایی که از طریق کارکنان به حساب صندوق‌ها واگذار می‌شود، به نحو مطلوبی مدیریت شود و در جاهای امن و پرسود سرمایه‌گذاری شود تا کارکنان بازنشسته در آینده از آن استفاده کنند.
دلیل این امر نیز این است که ارزش پول در جامعه رو به کاهش بوده و برای جلوگیری از کاهش ارزش پول باید با استفاده از دارایی‌های این صندوق سرمایه‌گذاری کرد.
بر همین اساس سرمایه‌گذاری کردن آنها مغایرتی با ماموریت و وظایف آنها ندارد.
آنچه در این میان فراموش شده، این است که این‌ها طی این سال‌ها دارای یک چشم‌انداز و راهبرد مشخصی در زمینه بنگاه‌داری نبوده‌اند.
به بیان دیگر هر جا دولت از آن‌ها دعوت می‌کرد، برای سرمایه‌گذاری ورود می‌کردند بدون اینکه به عاقبت این سرمایه‌گذاری‌ها بیندیشند. این دعوت معمولا تکلیفی یا اختیاری بوده است.
مشکل اساسی بحث سوء مدیریت این صندوق‌هاست، نه بحث بنگاه‌داری آن‌ها.
صندوق‌های بازنشستگی مثل بانک‌ها نیستند، باید شرکت‌داری کنند؛ اما مساله ورود دولت‌ها به این صندوق‌ها و استفاده از منابع آن‌ها به عنوان منابع کمکی برای مخارج خود بوده است که باعث می‌شود صندوق‌ها به‌موقع به منابع مالی دسترسی نداشته باشند.
طی سه دهه گذشته "سوء مدیریت صندوق‌ها" و همچنین "ورود دولت‌ها و استفاده از منابع این صندوق‌ها" دو دلیل ایجاد بحران در آنها بوده است.
دولت براساس بودجه سال 96 باید بخش اعظمی از بدهی خود را به صندوق بازنشستگی پرداخت کند که البته این موضوع در برنامه ششم توسعه در نظر گرفته شده است، اما بحث اساسی چطور پرداخت کردن این بدهی‌هاست.
دولت بدین منظور یک‌سری شرکت‌ها را برای صندوق‌های بازنشستگی انتخاب کرده، اما این صندوق‌ها در شرایطی نیستند که این درخواست دولت را رد کنند.
یعنی چاره‌ای ندارند جز اینکه این شرکت‌ها را بپذیرند، با وجود اینکه می‌دانند این شرکت‌ها زیان‌ده هستند.
تنها راه‌حلی که باقی می‌ماند، این است که نگاه به این شرکت‌ها نگاه بخش خصوصی باشد نه نگاه دولتی.
این بنگاه‌ها نباید به هیچ‌وجه با معیارهای مدیریت دولتی اداره شود، بلکه لازم است با مدیریت بخش خصوصی و بازرگانی اداره شود.
باید با یک بازنگری بسیار جدی از نیروهای توانمند، باتجربه و تحصیلات عالی در جهت اداره آنها استفاده کرد.
علاوه بر آن این شرکت‌ها باید با تکیه بر بندهای اقتصاد مقاومتی با حداقل هزینه اداره شوند و مهم‌تر از آن خروج آن‌ها از کارهای واسطه‌ای به سمت فعالیت‌های مولد است.
بنابراین راه‌حل خروج آن‌ها از بنگاه‌داری نیست، بلکه هدایت بنگاه‌داری آنها به سمت فعالیت‌های تولیدی است.

🔰 از کانال سیاست‌گذاری اجتماعی

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology