شماره ۲۰ و ۲۱ ماهنامه منتشر شد

شماره 20 و 21 ماهنامه #قلمرو_رفاه منتشر شد

این شماره از این ماهنامه قلمرو رفاه که در حوزه تخصصی رفاه و سیاست گذاری اجتماعی منتشر می شود شامل پرونده هایی در موضوعات داخلی و بین المللی است.

به مناسبت درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی، قلمرو رفاه در پرونده ویژه ای با عنوان «هاشمیِ نادده» سیاست های رفاهی دوران ریاست جمهوری وی را بررسی کرده است. اگرچه در دوره نخست مرحوم هاشمی طرح موسوم به تعدیل به اجرا گذاشته شد اما در دوره دوم و با مداخله شخص ایشان، این طرح متوقف و در همین دوره دوم بود که لایحه فقرزدایی توسط دولت ایشان طراحی و اجرا شد و به طور کلی، توجه به فرودستان و حاشیه نشینان در اولویت سیاست اقتصادی دولت هاشمی قرار گرفت. این لایجه چگونه تنظیم شد و چه سرانجامی داشت؟ این پرونده تلاشی است در جهت نمایش تصویری کمتر دیده شده از کارنامه ایشان در حوزه رفاه و سیاست اجتماعی.

سالگرد پیروزی انقلاب مردم ایران در سال 1357 و تحلیل جوانب و ریشه های این انقلاب از جمله موضوعاتی دیگری است که در این شماره قلمرو رفاه بررسی شده است. «یک تیر و چند نشان» عنوان این پرونده است و به «صدایی که شنیده نشد»، نقش توسعه نامتوازن و نابرابر جامعه پیش از انقلاب و رشد مذهبی جامعه در آن دوران می پردازد. تحولاتی که موجب شد هویت مذهبی انقلاب بر دیگر هویت های دخیل در آن غلبه کند. بررسی وضعیت زنان، کارگران، و همچنین مطالعه وضعیت کارگران اعتصابی شرکت نفت آبادان و ریشه یابی اعتراض و اعتصاب آن ها از جمله موضوعاتی است که این پرونده به آن پرداخته است.

روی کار آمدن دونالد ترامپ و قوانین ضدمهاجرتی او چالش جدیدی را پیش پای مهاجرت دانشجویان نخبه ایرانی قرار داده است. دانشجویان به چه دلیل از کشور خارج شده اند؟ و مهمتر اینکه آیا مایل به حضور در ایران هستند یا نه؟ در این میان وزارت علوم دولت یازدهم فی الفور اعلام کرد که تسهیلاتی برای بازگشت دانشجویان در نظر گرفته است. با این حال هنوز به شکل ریشه ای به منشا خروج و مهاجرت دانشجویان از کشور که اکنون به یک اپیدمی بدل شده است، پرداخته نشده است. به این بهانه قلمرو رفاه در پرونده ای سعی کرده به ابعاد مختلف وقوع مهاجرت دانشجویی در جامعه ایران بپردازد و نگاهی عمیقتر به اقتصاد سیاسی و سیاستگذاری اجتماعی دخیل در این مهاجرتها بپردازد.

اخوان المسلمین امروز برخلاف آنچه نام و مرامش نشان می دهد ریشه در باورهای اقتصاد بازار آزاد دارد؛ امروز «خیرت شاطر»ها، «حسن مالک »ها و در یک کلام بورژوازی مذهبی تجار است که اخوان المسلمین را نمایندگی می کند. «خداحافظ عدالت»؛ عنوان مطلبی از قلمرو رفاه است که به این مسئله می پردازد که جریان اخوان المسلین چگونه از یک جریان عدالت خواه به یک منتهی الیه راست و طرفدار بازار آزاد غلطید.

دونالد ترامپ در کتاب «چگونه در زندگی برنده شوید؟ » ، تعریف می کند، روزی دوست بسیار ثروتمندش، از او خواست تا در یکی از رستورانهای معروف برایش میزی رزرو کند. او سپس می پرسد چه فایده دارد که ثروتمند باشید، اما نتوانید از پس رزو کردن میزی در یک رستوران بربیایید؟ ترامپ استدلال می کند قدرت واقعی، ثروت با شهرت است، که فرد را قادر می سازد هرجایی را برای خودش رزو کند. «ترامپ درونت را بکش» عنوان مطلبی است که به آثار منتشر شده ترامپ در حوزه مدیریت و روانشناسی کارآفرینی و رمز و راز «موفقیت» از دیدگاه او.

نگاهی به مصوبه بازنشستگی زنان با ۲۰ سال خدمت زودهنگام و نگاه مخالف و موافق، نگاهی به برخی مفاد رفاهی و بیم های لایحه برنامه ششم، آری به طر ح تحول سلامت نه، به خصوصی سازی، عقیم سازی معلول به جای ریشه کنی علت، فراز و فرود سیاستهای رفاهی در سوئد و ... از جمله مهمترین مطالب این شماره از ماهنامه قلمرو رفاه است.
ماهنامه تحلیلی قلمرو رفاه توسط موسسه فرهنگی هنری آهنگ آتیه منتشر می شود و مطالب آن در سایت http://ghalamrorefah.ir قابل دسترسی است.

#مجله
🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxZ3dXAZ8P6lvw