✅ اینستاگرام؛ جولانگاهی برای هنجارشکنان!. 🖋 حسین

✅ اینستاگرام؛ جولانگاهی برای هنجارشکنان!
🖋 حسین #جمشیدی

📍 فضای مجازی امروزه به عنوان بخشی از زندگی واقعی آدمیان شناخته میشود. با پیشرفت تکنولوژی و پدید آمدن نیازهای نوظهور برای انسان، زمان استفاده از این فضا برای مردم جامعه نیز افزایش پیدا کرد. این افزایش زمان تا به آنجا پیشرفت داشت که به عقیده بسیاری از کارشناسان دیگر باید پسوند مجازی را از نام آن حذف کرد.

🔹فضای مجازی با تمام نکات مثبتی که برای آدمیان به ارمغان آورده است مشکلاتی را نیز به همراه داشته است. یک نمونه از این اثرات سوء به وجود آمدن بستری برای فحاشی در فضای مجازی خصوصا شبکه های اجتماعی چون اینستاگرام میباشد.

🔸در ادامه این یادداشت به چند نکته در این باره اشاره خواهم کرد؛

✏️ تغییرات در فرهنگ و آموزش بسیار کندتر از تغییرات در پیشرفت تکنولوژی صورت میپذیرد. به این ترتیب هنگامی یک تکنولوژی جدید وارد زندگی انسان ها میشود که هنوز بستر آن از جهت فرهنگی و آموزشی فراهم نشده است. به این امر تاخر فرهنگی گفته میشود که میتواند یکی از بارزترین دلایل استفاده غلط از تکنولوژی هایی مانند شبکه های اجتماعی باشد .

✏️ فضای مجازی بستری را فراهم میکند که برخلاف زندگی واقعی فرد در آن با محدودیت های مختلف روبرو نمیباشد. برای مثال یک فرد میتواند از چند حساب کاربری مختلف با اسامی گوناگون در شبکه های مجازی استفاده کند. همین ویژگی باعث میشود که کاربر مورد نظر به راحتی در این فضا به فحاشی و توهین بپردازد و از این راه مقداری از هیجانات و عقده های درونی خودش را خالی کند. چرا که میداند توهین در این بستر بر خلاف فضای واقعی تنبیه های سنگین و مجازات مختلف را به دنبال ندارد.

✏️ بارها و بارها شاهد آن بوده ایم که شخصیت های سیاسی، هنری، ورزشی و ... در فضای مجازی اصول های ابتدای ادب را نیز زیر پا میگذارند و این مسئله قطعا به الگوبرداری عده ای از این هنجارشکنی منجر میشد. الگوبرداری که خصوصا در مورد جوانان غیرقابل انکار است.

✏️ یکی دیگر از دلایلی که شاهد فحاشی های متعدد در شبکه ای مانند اینستاگرام هستیم نبود قوانین بازدارنده مناسب است. در بسیاری از جوامع فحاشی در فضای مجازی و یا انتشار عکس ها و کلیپ های شخصی افراد جرم محسوب میشود و مجازات و جریمه های سنگینی را نیز به همراه دارد. اما در کشور ما متاسفانه برخوردهای قاطع و درستی با این قبیل از هنجارشکنان صورت نمیگرد و همین مسئله باعث این میشود که فرد با خاطری آسوده این اشتباه را بارها و بارها تکرار کند.

✏️ برخلاف تصور عده ای زیادی، پیامدهای خشونت در فضای مجازی که از لحاظ روحی و روانی بر پیکره افراد تاثیر میگذارد میتواند بسیار خطرناک تر از خشونت های جسمی باشد که تنها بر جان آدمیان آسیب وارد میکند. به همین ترتیب این تخلیه خشونت که به صورت فحاشی و توهین در این فضا درز میکند میتواند خود تولید کننده خشونت های بعدی باشد. به این ترتیب که خشونت و فحاشی های اینچنینی قابلیت بازتولید خشونت را دارند و گاهی این چرخه به مدت طولانی بین افراد یا گروهی ادامه پیدا میکند که در ادامه جمعیت دیگری را نیز مشغول خود میسازد.

■ جمع بندی ؛

کمرنگ شدن باورها و اعتقادات مذهبی و ارزش های ملی در جامعه، کارکرد نامناسب خانواده، وجود تبعیض و بی عدالتی، ضعف در سیستم آموزشی و تربیتی، گذار از دوران سنتی به مدرنیته، رواج بی اعتمادی و کم شدن آستانه تحمل افراد، عدم رعایت حقوق دیگران و عدم وجود فرهنگ نقد پذیری از دیگر دلایل این انحراف رفتاری در فضای مجازی به شمار میروند.

مسئله قابل تامل این است که حل انحرافات و معضلات در فضای مجازی جز با فرهنگ سازی ، آموزش، و اصلاح قوانین صورت نخواهد پذیرفت. از آنجایی که روز به روز به مخاطبین این فضای جذاب و سرگرم کننده افزوده میشود ضروری است که هرچه زودتر با اخذ تدابیر مناسب و برنامه ریزی بلندمدت کارآمد، بستری را فراهم کرد که فضای مجازی را به مجموعه ای برای بهبود زندگی بشر تبدیل کند نه جولانگاه رفتارهای سخیف که خطوط قرمز اخلاقی و اجتماعی کشور را زیرپا میگذارند.

#نویسنده_مهمان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology