✅ پوپولیست‌های کوچک - ۱. ✍🏻 محمدرضا

✅ پوپولیست‌های کوچک - ۱
✍🏻 محمدرضا #کلاهی

#پوپولیسم یا #عوام‌گرایی یا عوام‌فریبی یعنی تحریک و تهییج توده‌ی مردم و جلب رأی و نظر آن‌ها با استفاده از هر ابزار ممکن، صرف‌نظر از منطقی یا اخلاقی بودن آن ابزار.

پوپولیست‌ها چه می‌کنند؟
کلی‌گویی: پوپولیست‌ها حرف‌های کلی می‌زنند. تا جایی که بتوانند سعی می‌کنند وارد جزئیات نشوند و در سطح کلیات باقی بمانند. کلی‌گویی ویژگی مشترک همه‌ی روش‌هایی است که پوپولیست‌ها برای جلب توجه به کار می‌برند. مثلاً: «ما می‌توانیم تمام مشکلات شما را حل کنیم». گفته نمی‌شود که دقیقاً کدام مشکلات را و از چه طریقی و با چه طرح و برنامه و امکاناتی قرار است حل کنند. یا: «اقتصاد ما دچار بحران است و راه حل آن کار و تلاش فراوان است». معلوم نیست اقتصاد دچار چه مشکلی است، علت های آن مشکلات چیست، منظور از کار و تلاش فراوان چیست، و کار و تلاش در چه جهتی و برای انجام چه کاری.

شلوغ کاری: عوام‌فریب‌ها سروصدای زیادی به پا می‌کنند. شلوغ‌اش می‌کنند تا تمرکزها را به هم بزنند و مردم امکان و فرصت حساب و کتاب کردن و کنار هم گذاشتن حرف‌ها و دیدن تناقض‌ها را نداشته باشند. کارشان از جنس هیجان است نه از جنس فکر. حتا خودشان هم از کار خودشان هیجان‌زده می‌شوند و سروصدا را بیش تر می کنند.

وعده ی بی‌حساب: وعده ی بی حساب یکی از تکنیک‌های پوپولیست‌ برای هیجان‌زده کردن مردم است. وعده، هرچه بزرگ‌تر، هیجان‌اش بیش‌تر. هیتلر یکی از عوام‌فریب‌های بزرگ تاریخ بود. که با هیجان‌زده کردن مردم، خیل عظیم آلمانی‌ها را شیفته‌ی خود کرد. عوام‌فریب‌های بزرگ، وعده‌های بزرگ می‌دهند و عوام‌فریب‌های کوچک وعده‌های کوچک. هیتلر یک پوپولیست بزرگ بود. به مردم‌اش وعده‌ی تسخیر جهان داد و کره‌ی زمین را چهار سال به خاک و خونی کشید که تا سال‌ها بعد بدبختی‌های‌اش برجا بود. یک پوپولیست کوچک ممکن است به مردم‌اش وعده‌ی 200 هزار تومان پول بدهد و یک ملت را برای چهار سال به بازی‌ای بگیرد که جبران‌اش سال‌ها زمان ببرد. شوربختانه، وعده‌ها، هر اندازه بی‌ربط و غیرمنطقی، باز کسان زیادی هستند که باور کنند و به هیجان آیند.

طرح مشکلات غیرواقعی یا معرفی مقصرهای ساختگی: برای جلب نظرها، مشکلات خیالی طرح می کنند یا مشکلات کوچک را بزرگ جلوه می دهند. برای آن مشکلات، مقصرهای خیالی می سازند. برای حل مشکلات ساختگی یا بزرگ نمایی شده، راه حل های خیالی می دهند و از این طریق خود را به عنوان ناجی مردم و قهرمان حل مشکلات معرفی می کنند.

انکار پیشینه: عوام‌فریب‌ها به راحتی پیشینه‌ی خود را انکار می‌کنند. به راحتی علیه آن پیشینه موضع می‌گیرند. رنگ عوض کردن برای عوام‌فریب اصلاً معنای بدی ندارد. این بخشی از خصوصیت اهمیت ندادن به ناسازگاری و تناقض است. جلب نظر، نیازمند جذابیت است و جذابیت وابسته به مد روز است. عوام فریب تابع مد روز است، حتا در تیپ و آرایش ظاهری. ممکن است زمانی کهنه پوش باشند، روزی شیک پوش شوند و روز دیگر دوباره به کهنه پوشی برگردند.

#پوپولیسم
#انتخابات
#ریاست_جمهوری

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ