🔅 حجاب، ورزش، ورزشگاه، زن. 🖋 علی ملک پور‌ | جامعه‌شناس

🔅 حجاب، ورزش، ورزشگاه، زن
🖋 علی ملک پور‌ | جامعه‌شناس

بی مقدمه بگویم حجاب دستاویزی برای مسئولان و ماموران شده است و هم درد سری برای زنان. البته بی نظر و مشارکت زنان هیچ امر اجتماعی - دینی یا غیر دینی- پیش نخواهد رفت .

به منشاء پیدایش حکم حجاب که مراجعه می کنیم در آیاتی معدود از قرآن به حجاب توصیه شده است ، آن هم با تاکید برای مردان و زنان مومن، و نه عامه مردم شامل مسلمان و عیر مسلمان( از جمله سوره نور آیات ۳۰ و ۳۱ )، و نیز بدون ذکر مجازات برای نقض آن، چنانکه در خصوص گناهان مهم تر مثل قتل یا زنا یا ربا و...بر مجازات ارتکاب آن در دنیا و یا آخرت تاکید شده است.
پس اولا تاکید توصیه حجاب بر مومنان است و نه همه شهروندان ، و ثانیا برای مردان و زنان مومن هر دو، و نه فقط برای زنان.

در فرهنگ و مراودات اجتماعی ایران امروز اما این مرزبندی ها ، در هم ریخته و غ۳یر قابل دفاع است ، لذا نه افکار عمومی متدینان را با خود دارد و نه همدلی عامه مردم غیر متدین را.

حجاب مبنای قرانی دارد و ان هم به ترتیبی که ذکر شد. حالا می ماند وضعیت پخش تلویزیونی ورزش زنان.این مورد از قرآن و متون مقدس ریشه نگرفته بلکه استنباط و نظر برخی صاحب نظران علوم دینی است .حال نکته این است که اگر نمایش ورزش زنان که از قصا اغلب " ناپیدا بدن و پوشیده تن" هستند، اشکال دارد و موجب چنین و چنان خواهد شد، در ان صورت چرا بدن لخت مردان در کشتی و جودو و بوکس و ...و بدن نیمه عریان سایر ورزشکاران مرد در رشته های دیگر در تلویزیون به نمایش گذاشته می شود؟ اگر نگاه مردان به زنان بی حجاب و کم حجاب اشکال دارد، نگاه زنان به مردان کاملا بی حجاب هم بی تردید اشکال و ایراد " شرعی" ببار می اورد. از سوی دیگر در کتاب مقدس ما مسلمانان هم ذکر حجاب برای هر دو جنس است. آیا این محافطه کاری و تبعیض به زیان زنان نیست؟

در نهایت منع زنان جهت حضور در ورز شگاهها مبنا و منطقی سست تر از همه این موارد دارد که با معیار شریعت نیز ساگار نیست .زیرا در اسلام همه محدودیت ها، تکالیف و امتیازات برای هر دو جنس زن و مرد یکسان است ( الا استثناهای کم اهمیت)، طبق آیات حجاب و دیگر ایات مرتبط. لذا این محدودیت خاص زنان - منع حضور در ورزشگاهها- نمی تواند توجیه دینی و اخلاقی داشته باشد. تبعیص خود غیر اخلاقی تر از هر امر دیگری است که بیم وقوع آن در ورزشگاهها وجود دارد، و موجب بروز ناهنجاری های مضاعف می شود از جمله شمایل مردانه ای که دختران جوان به خود می دهند و با جعل ریش و سبیل و دوصد ترفند دیگر، "یواشکی" به ورزشگاهها وارد شده و گاه نیز شناسایی و تنبیه می شوند!

نتیجه آنکه هم در روش ترویج حجاب به شکل کنونی در جامعه ایرانی و هم ممنوعیت پخش ورزش زنان از تلویزیون و هم منع حضور زنان در ورزشگاهها ، هر علت و دلیل سیاسی، اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی که داشته باشد، مسلما دلیل متقن دینی ندارد و اگر داشت در محتوا و مصداق های این امر و نهی های رنگارنگ این همه تناقض و تبعیض یافت نمی شد،

مهم تر از همه اینکه محال است که مقوله ای دینی این همه گریز و تنافر و ناشکیبایی در مخاطبان ایجاد کند.اگر امروزه چنین مقاومت دامنه داری ایجاد شده، باید در دینی و اخلاقی بودن آن روشها و اجبارها شک کنیم ولی در سلامت عقل و فهم ودر اصالت ایمان مردم مطقا شک نکنیم.

#نویسنده_مهمان

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology