✅ تفکیک زباله، پیشگیری از یک آسیب اجتماعی. ✍🏻 یکتا. دانشجوی دکتری اجتماعی

✅ تفکيک زباله، پيشگيری از يک آسيب اجتماعی
✍🏻 يکتا #آشوری
دانشجوی دکتری #رفاه اجتماعی

📍 توليد زباله يکي از اموری است که هر کدام از ما، روزانه به‌طور اجتناب‌ناپذيری از تمامي فعاليت‌هاي خود به جا مي‌گذاريم. درواقع زباله، پسماند يا باقي‌مانده آثار تغييراتي است که ما بر طبيعت يا جهان اطرافمان وارد مي‌کنيم. حجم اين پسماند که در هر لحظه توليد مي‌شود و مديريت آن در سطح شهر، مي‌تواند نقطه قابل‌تأملي باشد. در جهان سالانه 1,3 ميليارد تن زباله جامد توليد مي‌شود. از‌سوي‌ديگر، مطابق گزارش‌هاي بين‌المللي متوسط توليد زباله در جهان روزانه 300 گرم و در ايران روزانه 700 گرم است.

در اين ميان، آنچه دفع و بازيافت زباله را با نيروي انساني کمتر، هزينه اقتصادي پايين‌تر، وضعيت بهداشتي مطلوب‌تر و مناسب‌تر و در نهايت با چالش مديريتي کمتري مواجه مي‌کند، تفکيک زباله از مبدأ است. در شهر تهران که روزانه هفت هزار و 500 تن زباله توليد مي‌شود، بنا به آمار رسمي، فقط پنج درصد تفکيک زباله از مبدأ صورت مي‌گيرد. به عبارت ديگر، در شهر تهران روزانه حدود هفت هزار و 130 تن زباله تفکيک‌نشده توليد مي‌شود که مديريت اين ميزان پسماند سالانه حدود 400 ميليارد تومان بار مالي بر دوش شهرداري تحميل مي‌کند. نکته حائز اهميت آن است که اکثر کشورهاي پيشرفته دنيا به تفکيک پسماند و بازيافت آن به‌عنوان منبع درآمد مي‌نگرند، نه منبع هزينه. درواقع تفکيک زباله از مبدأ علاوه بر آنکه نقش مؤثري در جلوگيري از تخريب محيط‌زيست و پيشگيري از هرگونه آلودگي‌هاي زيست‌محيطي دارد، مي‌تواند به منبع درآمدي تبديل شود که نه‌تنها هزينه‌هاي پسماند بلکه ساير هزينه‌هاي شهر را جبران ‌کند. علاوه بر آن، مي‌تواند نقش مؤثري در پيشگيري از بروز يک مسئله اجتماعي ايفا کند که امنيت، بهداشت و سلامت جامعه را به خطر مي‌اندازد.

اخيرا اين روزها در فضاي عمومي مسئله زباله‌گردي کودکان زيره ذره‌بين مسئولان اجتماعي قرار گرفته است. زباله‌گردي کودکان، يکي از مسائل اجتماعي خاموش امروز جامعه ما‌ست که به جرأت مي‌توان گفت اگر به‌عنوان يک مسئله سياسي شناخته نشود و در دستور کار سياست‌گذاران قرار نگيرد، ديري نپايد که رنگ و بوي بحران به خود بگيرد و تبعات غيرقابل جبراني بر جامعه بگذارد.

🔸 برای مطالعه ادامه نوشته، دکمه Instant View را فشار دهید.
🔸 1FreeMan.net/ref/3

#نویسنده_مهمان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology