✅ اصرار بی‌حاصل.. ✍پویا جبل عاملی، کارشناس اقتصادی: ضربات خود تحریمی، شدیدتر از تحریم آمریکاست

✅ اصرار بی‌حاصل

✍پویا جبل عاملی، کارشناس اقتصادی: ضربات خود تحریمی، شدیدتر از تحریم آمریکاست

🔺شواهد تاریخی نشان می‌دهد که اشتباهات مرتباً تکرار شده است. به نظر می‌رسد تکرار اشتباهات نیز بیشتر به نگاه سیاستمداران برمی‌گردد. سیاسیون در هزینه فایده کردن یک سیاستگذاری بیش از آنکه اهداف بلندمدت را مدنظر قرار دهند به دنبال مطلوب‌هایی هستند که در کوتاه‌مدت جواب دهد. این اثرگذاری می‌تواند به کوتاهی چند روز نیز باشد. به همین دلیل چون یک نگاه بلندمدت وجود نداشته است، راه‌حل‌ها هم همان می‌شود که در گذشته وجود داشته است. اگر در جریان سیاستگذاری وسعت دید بیشتر می‌شد و سیاستمداران به‌جای منافع کوتاه‌مدت، منافع بلندمدت را دنبال می‌کردند راه‌حل‌هایی که برای عبور از تنگناها ارائه می‌دادند تغییر می‌کرد.

🔺در حال حاضر بعد از سه ماه واقعاً تاکید کردن بر همان مقررات، به‌خصوص ارز دولتی که در حال حاضر بیش از 100 درصد با نرخ آزاد فاصله دارد واقعاً تعجب‌آور است. این چرای بزرگ هر روز برای من وجود دارد که چرا تغییری حاصل نمی‌شود. از سوی دیگر برخی تکنوکرات‌ها به‌رغم اینکه شرایط را پذیرفته‌اند می‌خواهند اصلاحاتی در تصمیم‌ها انجام دهند اما با موانعی روبه‌رو می‌شوند. مورد اخیر آن در مورد ارز مسافرتی بود که بانک مرکزی تلاش کرد این ارز را حذف کند اما خبرها حاکی از آن است که رئیس‌جمهوری موافقت نکرد.

🔺یکی از مسائلی که در حال حاضر کاملاً به چشم می‌آید تفاوت نگاه کارشناسان اقتصادی و تصمیم‌گیران اقتصادی است. یعنی باید وضعیتی ایجاد شود که آنچه کارشناسان اقتصادی روی آن اجماع دارند به عرصه عمل برسد نه تصمیم‌های سیاسی که نگاه کوتاه‌مدت را هدف قرار داده‌اند. اما متاسفانه بخشی از این مساله به مشخصه‌های افرادی که مسوول هستند مرتبط است و اینکه چطور می‌توانند در مورد تصمیمات غیرکارشناسانه ایستادگی کنند و کسی را که در راس امور قرار دارد قانع کنند که از تصمیم اشتباه پرهیز کند و در صورت بروز اشتباه، آن را اصلاح کند.

🔺جامعه مطبوعاتی و عاملان اقتصادی باید به صورت جدی انتقادهای خود را بیان کنند. چون اگر وضعیت خودتحریمی به همین صورت ادامه پیدا کند در کنار تحریم‌های ایالات‌متحده آمریکا شرایط را بحرانی‌تر می‌کند. هر چند که معتقدم ضرباتی که این خودتحریمی به اقتصاد کشور می‌زند بسیار بیشتر از تحریم‌های ایالات‌متحده آمریکا خواهد بود. درحالی که در مورد شرایط داخلی امکان تغییر رویه وجود دارد و می‌توان جلوی آسیب‌های ممکن را گرفت.

🔺پیشنهاد تغییر تیم اقتصادی از سر عملیاتی نبودن گزینه‌هایی است که باید امروز انجام شود و انجام نمی‌شود. در نتیجه اثرگذاری این شرایط روی انتظارات گذراست و کسانی که سرکار می‌آیند نیز ابزار کافی در دست ندارند. به همین دلیل اگر بخواهد تغییراتی صورت بگیرد کسانی که توانایی این را دارند که فضای کنونی اقتصاد را مدیریت کنند خودشان را در دام پذیرش مسوولیت نمی‌اندازند چراکه می‌دانند ابزاری برای تغییر شرایط در اختیار ندارند.

🔺آنچه امروز به آن نیاز است کاهش تقاضای ارز در کشور است و تقاضای ارز جز با افزایش نرخ ارز دولتی اتفاق نمی‌افتد. آنچه امروز وجود دارد یعنی فاصله شدید قیمتی بین نرخ دولتی و نرخی که در بازار وجود دارد، عاملی است برای ایجاد تقاضاهای بیشتر. یعنی در زمانی که ما نیاز داریم تقاضای ارز در کشور کاهش پیدا کند، اثر معکوس دارد و قیمت‌ها در حال افزایش است. در این چند ماه اخیر به این شکل بوده که از سیگنال‌های قیمتی محروم شده‌ایم و هنوز هم نشانه‌ای از تغییر رویکرد در دولت دیده نمی‌شود.

🌐شبکه جامعه شناسی علامه
@Atu_sociology