‌✅ عوامل پشت صحنه کی تغییر می‌کنند؟. ✍🏻 دکترفردین - جامعه‌شناس

‌✅ عوامل پشت صحنه کی تغییر می کنند؟
✍🏻 دکترفردین #علیخواه - جامعه‌شناس

در چند سال اخیر سلیقه افراد در خصوص انتخاب کالاها و خدمات تغییر کرده است به گونه ای که جلب رضایت طبقه متوسط(عمدتاً شهرنشین) بسیار دشوار شده است. نمی‌خواهم خواننده این متن را درگیر مناقشات مربوط به تعریف طبقه متوسط کنم. به همین دلیل رفتارهای او را توصیف کنم. طرف صحبت من در این نوشته بیشتر اهالیِ کسب و کارند.
نخست آنکه سفر کردن یکی از فعالیت‌های فراغتی این طبقه است. مقصد برخی؛ شهرهای داخل و مقصد برخی دیگر سایر کشورها و عمدتاً ترکیه،امارات،گرجستان،ارمنستان و اخیراً آذربایجان است. کسانی که به سفرهای خارجی می‌روند به تفاوت‌های ایران و "خارج" توجه می‌کنند و پس از بازگشت،این تفاوت‌ها را با جزئیات تعریف می‌کنند.این تعاریف،زمینه رشد انتظارات و ارتقاء سلیقه را در دیگران فراهم می‌کند.دوم آنکه این طبقه عمدتاً بيننده شبکه‌های ماهواره‌ای هستند.در سال‌های اخیر شبکه‌های معروف به سبکِ زندگی رشد چشمگیری داشته‌اند.منظور؛ شبکه‌هایی هستند که درباره چیدمان وسایل خانه، تناسب‌اندام،سیر و سفر، بازسازی منزل،پخت و سرو انواع غذاها،آرایش یا میک‌آپ،انواع وسایل زندگی روزمره نظیر کفش‌های ورزشی، برنامه پخش می‌کنند.مهندسیِ رنگ تصاویر، میک‌آپ و پوشش مجریان و دكوراسيون در این‌گونه برنامه‌ها به شکلی است که ضمن جذب بیننده ،سبک کلی زندگی هم به او معرفی می شود.
سوم آنکه اعضای طبقه متوسط برای هر تغییری در زندگی ، نخست به سراغ اینترنت می‌رود. مثلاً اگر قرار است پرده یا مبل خانه‌اش راعوض کند نخست عکس‌های روتوش شده یا فتوشاپی سایت‌ها را زیرورو و سپس وسیله موردنظرش را انتخاب می‌کند.او قبل از مراجعه به فروشگاه، اطلاعات کاملی درباره وسیله موردنظرش دارد. چهارم آنکه طبقه متوسط اهل دورِهمی است. حتی اگر کارمند هم باشد در محل کارش دورِهمی خودش را دارد.درباره تغییراتی که می‌خواهد در ظاهر خودش،خانه‌اش و یا در زندگی‌اش بدهد با دیگران (همکاران و یا دوستانش) حرف می‌زند. لذا تجارب مدام به اشتراک گذاشته می‌شوند.در این دورهمی ها برندها یا مارک ها معرفی می‌شوند: نه اصلاً هم خوب نیست،آشغاله اونجا،اصلاً روابط عمومی بلد نیستن،خیلی بی‌ادب بودن،پول می دی ولی چیزی که می‌گیری فاجعه اس، ببین برو خیابون...کارشون عالیه؛خیلی مودبن و... / این‌ها جمله‌هایی است که در این دورهمی ها ردوبدل می‌شود.
پنجم آنکه طبقه متوسط به دنبال جایی باکلاس است. جایی که"مثل خارج" باشد. اگر فروشگاه دارید دکوراسیون و ویترین و البته مسئولان فروشتان مانند "خارج" باشند. شیک و باکلاس. نه بسیار رسمی و اشرافی و نه بی‌کلاس و بی‌قیدوبند.راحت ولی با حفظ فاصله. مودب و متمایل به "حق با مشتری" است. طبقه متوسط به دنبال «اسم» و «برند» است. اسامی باکلاس بیشتر توجه او را جلب می‌کند. البته باز ظرایفی وجود دارد. مثلاً ممکن است یک مغازه کوچک ساندویچی یا جگری هم مقصد طبقه متوسط باشد. لازمه این اقبال آن است که همان مغازه کوچک هم اسم درکرده باشد و تبدیل به برند شده باشد. مثلاً "ساندویچ کثیف فلانی یا بهمانی در خیابون فلان خیلی حال می‌ده!" طبقه متوسط گاهی دوست دارد به گذشته خودش سرک بکشد. از همان جایی که آمده است. دوست دارد به زندگی‌اش هیجان تزریق کند. به همین دلیل گاهی اوقات دوست دارد جگر یا ساندویچ کثیف یا کباب‌کوبیده با "پیاز خفن" بخورد ولی این هم باید یک قدیم تمیز باشد. یک قدیم باکلاس باشد.
سخن پایانی:در یکی دو سال اخیر به‌تدریج می‌بینیم که اهالی کسب‌وکار متوجه این تغییر سلیقه مردم شده‌اند. دکوراسیون فروشگاه‌ها و بسته‌بندی‌ها مدرن و جذاب شده‌اند.روابط عمومی و لباس فروشنده‌ها امروزی و مانند "خارج" شده است. این‌ها تغییرات مثبتی است.آنچه متأسفانه تغییر نکرده است نیروهای پشت‌صحنه کسب‌وکار است.درواقع اهالی کسب‌وکار همه انرژی خود را صرف عوامل جلوی صحنه و ویترین کرده‌اند.مثلاً تا موقع عقد قرارداد برای تغییر دکوراسیون خانه همه‌چیز عالی است.ولی گچ کار یا نصاب کاغذِدیواری،کفش و جوراب تمیزش را برای حفاظت از گردوخاک،در داخل کابینت آشپزخانه‌تان می گذارد. موقع سفر،از خرید بلیت تا نشستن بر روی صندلی اتوبوس‌های مدرن، همه‌چیز عالی است ولی شاگرد اتوبوس باکس تغذیه را روی پایتان پرتاب می‌کند و البته بوی بد عرق بدن او بماند!همه چیز تا عقد قرارداد برای سفارش مبل تان عالی و باکلاس پیش می‌رود. ولی وقتی مبل را تحویل می‌گیرید می‌خواهید سرتان را به دیوار بکوبید.فروشندگان فروشگاه‌ها چیزهایی درباره تغییر سلیقه مردم متوجه شده‌اند و تغییر کرده‌اند. سوال این است که عوامل پشت صحنه چه زمانی متوجه این تغییر خواهند شد؟

#جامعه

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ