🔅 حفظ قدرت به قیمت حراج تمام سرمایه‌های اجتماعی!. 🖋 مهدی

🔅 حفظ قدرت به قیمت حراج تمام سرمایه های اجتماعی!
🖋 مهدی #رباطی

🖋 یکی از مغالطاتی که در سیاست ایران وجود دارد اطلاق لفظ اصولگرایی به جریان فکری محافظه کار و متمایل به رویکرد فاشیستی در عرصه های مختلف سیاسی-اقتصادی و فرهنگی است. جریانی که مدتهاست حساب آن از خط سیاسی راست سنتی مانند موتلفه و جامعه روحانیت مبارز و... جدا شده است.

🖋 منتهی در یک تعریف می توان نام اصولگرا بر این جریان نهاد و آن هم رویکرد ماکیاولیستی حفظ قدرت به هر قیمت. بعبارتی برای این جریان یک اصل وجود دارد و آن هم حفظ قدرت هست، حفظ و کسب قدرت فی نفسه اشکال ندارد و هدف تمام کنش گران سیاسی در نهایت همین مهم است. معضل از جایی شروع می شود و گسلهای نابودی یک دولت-ملت را فراهم می آورد که رسیدن به این هدف با هر قیمتی مجاز شمرده شود.

🖋 بنیان های استواری هر دولت-ملتی و هر ساختار اجتماعی، سرمایه های اجتماعی آن می باشد. بعبارتی سرمایه اجتماعی ملات آجرهایی است که روی هم قرار می گیرند و عمارتی به نام یک کشور را می سازند. وقتی این ملات بی مایه شود یا نایاب هر آن باید انتظار ریزش خانه بر سر اهلش را داشت. نمونه های کمی دور و برمان در همین زمان معاصر ندیده ایم، از بالکان و شوروی تا سودان و برخی کشورهای دیگر دور و نزدیک. کشورها و ملتهایی که به دلیل نبود یا بی ارزش شدن آنچه آنها را زیر چتر یک نام دور هم جمع می کرد چند پاره شدند تا هویتی جدید برای خود تعریف کنند.

🖋 ظرف سه دهه گذشته واژه های بسیاری که روزی جزو مقدس ترین و مهمترین سرمایه های اجتماعی این کشور شمرده می شدند رنگ باختند. در سخنان بسیاری از روحانیان مستقل می خوانیم و می شنویم که این نهاد دیگر به هیچ عنوان آن ضریب نفوذ اجتماعی و تاثیر گذاری قابل اعتنا را ندارد. می خوانیم مساجد خالی است. شهادت و ایثار و حرم خرج نگهداری اسد در قدرت می شود. در این دفاع از حرم با پوتین و روسیه خدا ناباور متحدیم. نبات و پارچه سبز حرم رضوی خرج رای برای انتخابات شد و در انتها نه ایی قاطع شنید و ده ها و شاید صدها مورد قابل تامل دیگر که اشارتی بر این واقعیت تلخ دارد که آنچه سرمایه اجتماعی خوانده می شود و همواره قوام و دوام این ملت و کشور بر پایه آنها بوده است صرف و هزینه دو صباحی ارضای بیشتر شهوت قدرت در جریانی شده است که ماحصل عملکرد اجرایی و فکری آنان برای ملت جز فقر و فساد و ناکارآمدی چیزی نبوده است.

🖋 دو مورد اخیر که به عنوان نمونه اشاره می کنم بسیار تلخ و شرم آور بوده و نشانگر اوج درماندگی و استیصال جریان واپسگرایی ایران امروز می باشد. یکی دیشب که خود نگارنده این سطور برای توبه و نیایشی راهی حرم رضوی شده بود تا بلکه چند ثانیه ای فارغ از قیل و قال دنیا طلبی این روزها به خلوتی بپردازد. دقایقی که در تمام طول مدت حضور در حرم، شیخ محسن قرائتی از منبر رضوی حرف سیاسی زد و در انتها هم روحانی را با بنی صدر در حضور خیل زوار رضوی مقایسه کرد. بازخورد این حرکت حداقل در من این بود که تا زمانیکه تولیت این خانه امید همه ایرانیان در چند قرن اخیر در دست این واعظان بی عمل و روسیاه است پای در آن نگذارم. از این جهت این را گفتم که شاید در ظاهر بیان خاطره ای باشد ولی در عمل نشان دهنده عملکردی است که نه تنها جذب و تقویتی بر سرمایه های اجتماعی ایرانیان ندارد بلکه صرفا دافعه و تنفر تولید می کند.

🖋 آخرین و شاید تلخ ترین مورد آن هم امروز بود که فضای لطیف و معنوی نماز عید فطر در شهری که یک ماه قبل 75٪ آن به حسن روحانی رای داده اند محلی شد برای توهینهای زشت و بچه گانه یکی از مادحین و دست بوسان قدرت که ظاهرا از رویشهای انقلاب در برابر میلیونها ریزش نیروهای اصیل و با ریشه این کشور است. قطعا سال بعدی اگر باشد، بسیاری در بجا آوردن نماز عید فطر به این شکل تجدید نظر خواهند کرد.

🖋 ته مانده سرمایه اجتماعی مردم همین اعتقادات اصیل و سنتی مذهبی-اجتماعی است که زبان مشترک همه ایرانیان می باشد مانند نهاد دین و نهاد خانواد، که ظاهرا ثمن بخس خورده است برای چند روز جولان بیشتر در زمین قدرت بدون نگاه به آینده ای که در پیش است و زمینی که قرار است سوخته برای نسلهای بعد نباشد.

#سیاست_ایران
#سرمایه_اجتماعی

#جامعه

🌐رسانه، شمایید
👈اگر نظرتان را جلب کرد، با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ