✅ انتخابات و تلۀ میانگین. ✍🏻 رضا

✅ انتخابات و تلۀ میانگین
✍🏻 رضا #امیدی

🔹 در انتخابات اخیر، آقای روحانی با کسب 57 درصد آرا به‌عنوان رییس‌جمهور انتخاب شد. برخی صاحب‌نظران و حتی مدیران عالی دولت با تأکید بر این رأی مباحثی نظیر «مردم به افزایش یارانه رأی ندادند»، «ایرانیان نیز مانند مردم سوییس به یارانه نه گفتند» و از این نوع عبارت‌ها را مطرح می‌کنند. اما واقعیت این است که نباید به «تلۀ میانگین‌ها» افتاد. میانگین‌ها بسیاری از واقعیت‌ها را پنهان می‌کنند.

🔹باید پذیرفت که جایگاه دولت در مناطق محروم متزلزل است. در شهرستان‌هایی نظیر میناب، رودان، و بشاگرد در استان هرمزگان (محروم‌ترین شهرستان‌های این استان) رأی روحانی حدود 23 درصد بوده است. در استان‌هایی نظیر کهکیلویه‌وبویراحمد اختلاف رأی بسیار کم است. شهرستان‌ها و استان‌هایی که به‌رغم محرومیت درصد بالایی از آرای خود را به نام روحانی به صندوق انداخته‌اند، عمدتاً سنی‌نشین هستند و از قاعده‌ای متفاوت تبعیت می‌کنند و رأی آن‌ها چه‌بسا بیشتر سلبی است تا ایجابی (نظیر سیستان‌وبلوچستان و کردستان که بالاترین رأی را به روحانی داده‌اند). باید مواظب بود که «میانگین رأی‌ها» موجب نشود که بسیاری از واقعیت‌های اجتماعی زیر گرفته شود.

🔹فقر و نابرابری در ایران امروز مسئله‌ای جدی است و برنامه‌های دولت یازدهم در این حوزه جامعیت و کفایت لازم را نداشته و در همین حد نیز با مقاومت‌های جدی در بدنۀ دولت مواجه بوده است. برای مواجهه با فقر و نابرابری باید برنامه‌های ویژه داشت و این موضوع شدنی نیست مگر از طریق بازنگری در اقتصاد سیاسی دولت و نقش نهادی سیاست‌های اجتماعی در مجموعۀ سیاست‌های کلان توسعه‌ای. از دل گفتمان موجود، رفع فقر و نابرابری بیرون نمی‌آید. گسترۀ فقر و نابرابری در ایران به اندازه‌ای است که نمی‌توان با برنامه‌های موقتی و خُرد و خیریه‌ای آن‌را رفع کرد. دینامیزم‌های فقرزایی به‌مراتب قوی‌تر عمل می‌کنند اگر سیاست‌های جامع حمایتی وجود نداشته باشد. باید به این باور رسید که بازسازی نظام برنامه و بودجه و سازماندهی و مدیریت سیاست‌های اجتماعی ضرورتی انکارناپذیر است.

#انتخابات
#ریاست_جمهوری

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ