✅ ۱۶ ویژگی..۱- پاتوق به گروههای بیش از ۳ نفر اطلاق میشود که فضای اولیه گفتمان چندوجهی را به جای گفتمان یکسویه یا دو وجهی ممکن سازد

✅ 16 ویژگی #پاتوق

1- پاتوق به گروههای بیش از 3 نفر اطلاق میشود که فضای اولیه گفتمان چندوجهی را به جای گفتمان یکسویه یا دو وجهی ممکن سازد.

2- گفتمان در پاتوق متکثر است و گفتمان متعدد و متداخل ساختار معنایی آنرا معین میکند. همین امر عامل اصلی در بازدارندگی به سوی استبداد گفتاری است.

3- پاتوق ها از علاقه و پیوستگی عاطفی، فکری، روحی، و اجتماعی و سیاسی بین حداقل 3 نفر و بیشتر شروع و در گذر زمان تعداد بیشتری به آن اضافه میشود. رابطه در پاتوق بین افراد انسانی و فرهنگی است. در بسیاری از پاتوقها رابطه مرید و مرادی بر رابطه عقلانی مقدم است. از این رو شخص اندیشه ساز در پاتوق مراد افراد میشود. بدین خاطر است که پس از جابه جایی یا بی کارکردی پاتوق خاص، محل بنام شخصی که دارای اهمیت بیشتری بوده نامگذاری میشود. مثال شاهد: ذکر نام اشخاصی چون صادق هدایت، بزرگ علوی، علی شریعتی، جلال آل احمد، مهدی بازرگان و ... مقارن با ذکر محل یا اجتماع خاص در ایران است.

4- ورود و خروج افراد به دورن پاتوق بسادگی صورت نمیگیرد. زیرا شکلگیری پاتوق بر اساس رابطه مرید و مرادی است. فرد خارج شده از پاتوق میتوانند "بریده"،"اخراجی" یا " مدعی اندیشه جدید" معرفی گردند. حتی خروج فرد نمیتواند او را بی مسئله باقی بگذارد. بعنوان مثال حضور مرتضی مطهری که در بدو امر از موسسان حسینیه ارشاد بود در اثر اختلاف با مدیران و دیدگاه علی شریعتی از حلقه ارشاد خارج شد. هم او باید به سوالات پیش آمده پاسخ میداد هم حلقه ارشاد و طرفداران شریعتی. مطهری به مکان جدیدی برای ارائه دیگاهش نیاز داشت. بدین لحاظ او هم در منزل در جمع شاگردان و دوستان و هم در مساجد و مراکز دینی-مسجد الجواد-به بحث و گفتگو میپرداخت.
بعضی مواقع خروج فردی که نسبت مرشدیت در پاتوق دارد، با عث "مرگ پاتوق " و فروپاشی آن میشود. مانند خروج محمدعلی جمالزاده از انجمن برلن، بزرگ علوی از مجموعه دوستان، آل احمد از کانون نویسندگان.

📚برشی از کتاب " پاتوق و مدرنیته ایرانی"- تقی آزاد ارمکی- صص 37-38

🔰 از جامعه‌شناسی #روز
#جامعه‌شناسی

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ

@sociologychannel