✳️ پیرامون انتخابات شوراها ✳️. شماره ۲. ✍🏻دکتر حسن

✳️ پیرامون انتخابات شوراها ✳️
شماره 2
✍🏻دکتر حسن #رشیدی

✅ با وجود تعاریف متعددی که از قدرت صورت گرفته است و نظرگاه‌های مختلف در اینباره باید گفت که سیاست در ارتباط با قدرت معنا می یابد؛ می‌توان اذعان داشت که این مفهوم در ارتباط با اعمال اراده ( فردی یا جمعی ) بر دیگران شکل می‌گیرد و بر این اساس شاخصه و ممیزه شکل سنتی سیاست ورزی که بر پایه اعمال قدرت فیزیکی و یا اعمال زور مبتنی بر قدرت جسمانی می باشد و این شکل از قدرت به صور جمعی–طایفه‌ای، عشیره‌ای، قومیتی و ... نیز اعمال شده و می شود.
در این ارتباط لازم به ذکر است که در بین انواع حکومت شکل دموکراتیک آن (حکومت مردم بر مردم) در صدد تجلی اراده جمعی است و با ابزار انتخابات صورت می گیرد و به عبارتی نمایندگی حاکمیت (دارای قدرت مشروع از جانب مردم) توسط مردم تعیین می شوند و در سایر اشکال فرد یا جمع هایی بر اساس معیارهایی که معمولا بر توانایی تحمیل اراده خود بر دیگران اتکا دارند قدرت را به کار می برند.
به هر حال این موضوع چون مقدمه‌ای درباره بحث شوراها غرض آن دارد که بیان نماید شوراها با این مبادی فکری در جامعه ایران شکل گرفته اند که در سطوح خُرد اجتماعی ( روستا، بخش، شهر و... ) نظارت اراده مردمی بر حاکمیت را متجلی سازند و به عبارتی نمودی از حکومت همه بر همه باشند.
دو بخش مبرز حامل قدرت مردم و دولت به صورتی متکثر دربردارنده قدرت در مفهوم جامعه‌شناختی و سیاسی هستند حال این دو بخش هر کدام اشکال متفاوت آن را بروز می‌دهند اگر دولت مجوز اعمال زور جهت ایجاد نظم اجتماعی و تحقق کنترل اجتماعی را دارد بدنه مردمی جامعه با هنجارمند و ارزشمند کردن کنش‌ها هر چند به صورتی غیر رسمی قدرت اجتماعی در حالت لزوم تبعیت حتی دولت را نشان می دهد.

شوراها و هر نوع سمتی که از انتخاب مردمی حاصل می‌شوند، قرار است قدرت اجتماعی را از مردم به ساختار رسمی قدرت منتقل نمایند و بر این اساس مشروعیت قدرت رسمی-دولتی را ارتقاء دهد.

هر چند این نوشته که بخش دوم از مباحث این کانال درباره شوراها است، بسیار مفهومی یا فلسفی می نمایاند، اما در صدد است رابطه انتخاب مردمی و در اینجا شوراها با جریان سیّال قدرت در بین دو شکل رسمی و غیر رسمی نشان دهد
ادامه دارد ...

#شورای_شهر
#انتخابات

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxZ3dXAZ8P6lvw