🔹چرا از هر حادثه ناگوار، روایتی طنزگونه می‌سازیم؟.. ✍ مهران صولتی

🔹چرا از هر حادثه ناگوار ، روایتی طنزگونه می سازیم ؟

✍ مهران صولتی

🌱ماجرا از واقعه اسید پاشی #اصفهان شروع شد . آغاز شکل گیری یک پدیده در شبکه های اجتماعی ؛ استحاله یک حادثه دردناک به شوخی حاصل از طنازی های مکتوب و تصویری ! بازخورد مثبت این دگردیسی نمادین موجب گسترش سریع آن به سایر عرصه ها شد ؛ قضیه اقدام به تجاوز در فرودگاه جده ، اختلاس‌های متعدد و بالاخره ماجرای سعید طوسی .در همه این وقایع شاهد شکوفایی خلاقیت طنزپردازان این سرزمین و فراموشی یک درد اجتماعی ، به بهای نشاندن لبخند بر سیمای شهروندان هستیم . کمتر جامعه ای را می شناسیم که در مواجهه با هتک حرمت ، تجاوز و تعرض به حقوقش از چنین مکانیسم دفاعی بهره برده باشد . چرا به اینجا رسیده ایم ؟ شاید بتوان مفروضات زیر را به عنوان پاسخ ذکر کرد :

1⃣#طنز زبانی نافذ ، تاثیر گذار و پرکشش در بیان نارسایی های #سیاسی -#اجتماعی است . زبانی که می کوشد با گریز از بیان صریح ، از پی گیری های حقوقی بعدی قدرت مصون مانده و در عین حال پیام خود را به جامعه منتقل کند.

2⃣ایران امروز یک جامعه خسته و فرسوده است . بحران های بیکاری ، اعتیاد، طلاق ، شکاف طبقاتی ، بی اعتمادی و سقوط سرمایه اجتماعی و ... آن را به مرز استیصال و سرگردانی رسانده است . رضایت و نشاط ، دو گمشده اصلی جامعه امروز است. انگیزه طنزپردازان می تواند به فراموشی سپردن موقت این دردها باشد.

3⃣ واقعه اسید پاشی اصفهان نشان داد که فرجامی برای برخی پرونده ها متصور نیست ؛ " هیجان اولیه ، تعلیقی طولانی و سپس فراموشی ماجرا " ، خط سیر سرنوشت برخی پرونده های قضایی ایران است . در مواجهه با نوعی" احساس بی قدرتی مزمن جامعه" ، طنز می تواند اعتراضی به یک انتظار بی سرانجام ( پی گیری حقوقی ) باشد.

4⃣ پیشروی جامعه به سوی اختلاط میان ارزش ها و ضد ارزش ها خطرناک است . حاکمیت نوعی هرج و مرج هنجاری در زمانه ای که مراجع اخلاقی هر روز بیش از گذشته بی اعتبار می شوند . در چنین وضعیتی پرواضح است که طنز آینه تمام نمای نظم فروپاشیده موجود ، و خود نیز تسریع کننده سقوط معیارهای ارزشی جامعه باشد.

5⃣ در جامعه ای که به دلیل پیرامونی بودن حتی اندیشه ورزی هم تابع مدهای جهانی است ، دور از انتظار نیست که رویکرد طنز گونه به نارسایی های سیاسی - اجتماعی ، به مد غالب زمانه تبدیل شده باشد. فضای مجازی ارتباط وثیقی با تعداد مخاطب دارد .درد از شما ، طنز از ما ! این ذائقه مخاطب است که تعیین کننده است.

🔹نکته پایانی : در روزگاری که بی تفاوتی و ناامیدی از تغییر هر روز فراگیرتر می شود و هشدارها و انذارهای جامعه شناسان به دیوارهای ستبر بی اعتنایی تصمیم سازان برخورد می کند ، طنز می تواند هم درد و هم درمان باشد ...

🖊#مهران_صولتی
#جامعه
#جامعه_شناسی
.
جامعه شناسی علامه
✏ کانال تلگرام و اینستاگرام:
@atu_sociology
@atu_sociology
http://tlgrm.me/atu_sociology