✅جایگاه شوراها در سیستم مدیریت کشور

✅جایگاه شوراها در سیستم مدیریت کشور

🔸ساختار مدیریت کشور را با نگاه به هزینه ‏های طرح‏ های عمرانی و خدمات‏رسانی، براساس ترکیبی از دو سیستم ”دولتی“ و ”شورایی ـ شهرداری“ میتوان معرفی کرد. بنابراین تعریف، سیستم دولتی ساختاری انتصابی و تراکم ‏زدا داشته در حالی که سیستم شورایی ـ شهرداری انتخاباتی و تمرکز زداست.
از دیدگاه مدیریت کشوری، شورا و شهرداری را می‏توان به عنوان مجموعه‏ای از نهادهای محلی در نظر گرفت که در آن شورا یک نهاد تصمیم‏ گیری و شهرداری یک نهاد اجرایی است که می‏توان آنها را علی‏رغم جدایی ‏های موجود از نظر تاریخی و اداری، در یک مجموعه دید.
تفاوت دو سیستم دولتی و شورایی ـ شهرداری، عمدتاً در نوع پاسخگویی آنهاست. به گونه‏ای که نهادهای تراکم‏ زدا شده و انتصابی انگیزه‏ی پاسخگویی به نهادهای بالا دست را دارند اما انگیزه‏ی نهادهای انتخابی بیشتر پاسخگویی به مجموعه‏ی پایین‏تر و درواقع انتخاب ‏کنندگان است.

در واقع سیستم شهرداری ـ شورایی یک سیستم سلسله مراتبی است که براساس آن، در هر یک از سطوح کشور، یک نهاد شورایی با رای مستقیم مردم شکل می‏گیرد. سایر قسمت‏ها نیز متشکل از افرادی هستند که توسط یکی از این دو نهاد به کرسی نشسته‏ اند. بین نهادهای انتخابی و انتصابی نیز نهادهایی وجود دارند که نقش هماهنگ‏ کننده بین بخش تراکم ‏زا شده و سیستم تمرکز زدا را ایفا می‏کنند. به عنوان مثال در سطح ملی، شورای عالی معماری و شهرسازی چنین نقشی را بر عهده دارد.

در سطح استان نیز، مثلاً شورای برنامه‏ ریزی و توسعه استان، وظیفه‏ مهمی در این میان دارد.

🔸براساس این مدل تقسیم ‏بندی، چالش‏های اصلی ساختار مدیریت ملی، نخست تقویت مکانیزم‏ های هماهنگی بین سیستم دولتی و شورایی و دوم تقویت نقش سیستم شورایی در نهادهای هماهنگی شناخته می‏شود.

🔉کیان تاجبخش -سخنرانی با موضوع "جایگاه شوراها و شهرداری‏ها در ساختار مدیریت کشور"-انجمن جامعه شناسی ایران-آبان 1385

🔰از جامعه شناسی #روز

#شورای_شهر
#انتخابات

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxZ3dXAZ8P6lvw