🔸 زنان ایرانی ازدواج کرده با مردان غیرایرانی خوشبختند؟. 🖋 ریحانه قبادی

🔸 زنان ایرانی ازدواج کرده با مردان غیرایرانی خوشبختند؟
🖋 ریحانه قبادی
دانشجوی کارشناسی مددکاری‌اجتماعی

آقای میدری معاون رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در اظهارات خود بیان کردند: «درباره ازدواج زنان ایران با مردان غیر ایرانی پرسشنامه هایی در استان‌های مختلف ارائه کردیم تا از ابعاد مختلف به این موضوع بپرداریم.
در این میان مشخص شد خیلی از ازدواج ها پایدار بوده و لزوما زنان ایرانی از روی فقر و ناچاری با مردان غیرایرانی ازدواج نکرده بودند. در این تحقیق مشخص شد همسران عده ای از آنها تحصیلکرده بوده، زندگی خوبی دارند و در این بین عده ای نیز از سر فقر و اجبار تن به ازدواج با مرد غیرایرانی داده اند.»(خبرگزاری ایرنا)

حال ما میخواهیم به مرام علمی متوسل شویم و به پژوهشی که مشخصا به «بررسی مقایسه ای رصایتمندی زناشویی بین زنان ایرانی ازدواج کرده با مردان ایرانی و غیر ایرانی» پرداخته است رجوع کنیم تا ببینیم نتیجه این پژوهش اجتماعی هم مدعای آقای میدری را اثبات می‌کند یا خیر.
این پژوهش در سال ۹۱ در فصلنامه‌ی علمی-پژوهشی جامعه‌شناسی زنان، سال سوم، شماره دوم چاپ شده‌است و در سایت نورمگز قابل دسترسی و مطالعه است. اکنون خلاصه‌ای از عبارتهای آن را بخوانیم:

«امروزه بدلیل گستردگی ارتباطات جهانی، مهاجرت ها و برهم خوردن مرزهای جغرافیایی و باتوجه به اقدامات بشردوستانه جمهوری اسلامی ایران در پذیرش آوارگان و مهاجران کشورهای گوناگون بویژه افغانستان و عراق، مساله ازدواج با اتباع بیگانه به‌گونه جدی خودنمایی میکند.
آنچه در ازدواج مهم است، سازگاری و رضایتمندی زناشویی می‌باشد که عبارت از وضعیتی است که زن و شوهر در بیشتر مواقع احساس ناشی از خوشبختی و رضایت از همدیگر را دارند.

فرضیه های پژوهش این است که میزان رضایتمندی زناشویی و به خصوص رضایتمندی زنان در گروه با ازدواج مختلط نسبت به گروه با ازدواج ساده کمتر است.
نمونه آماری این پژوهش، ۱۲۰ نفر زن و مردی است که به اداره کل امور اتباع استانداری تهران مراجعه کرده بودند و دارای ازدواجهای مختلط بودند (ازدواج زن ایرانی با مرد غیر ایرانی) و ۱۲۰ نفر زن و مرد با ازدواج ساده از ساکنین تهران. نمونه ی اول بدلیل محدودیت در نمونه‌گیری، بصورت در دسترس از بین مراجعه کنندگان به اداره امور اتباع استانداری تهران و نمونه دوم تصادفی ساده از بین ساکنین منطقه ۱۶ تهران انتخاب شده است.

ابزار این پژوهش، اجرای آزمون پرسشنامه رضایتمندی زناشویی انریچ(Enrich) بوده است.
یافته های این پژوهش نشان میدهد از نظر سطح تحصیلات تنها ۱۱/۷ درصد زنان در گروه ازدواجهای مختلط دارای لیسانس و بالاتر بوده اند [ مریم میرزاخانی بودن اکثریت در این نمونه صدق نمی‌کند] و تعداد بی سوادان در میان شوهران خارجی نسبت به شوهران ایرانی بیشتر است.
همچنین حداکثر مردان خارجی ازدواج کرده با زنان ایرانی را اتباع افغانستانی و عراقی تشکیل میدهند و براساس آمار تعداد این ازدواج ها در سال ۸۱، ۷۹۳ عدد بوده و در پایان سال ۸۷ به ۱۸۸۲ عدد رسیده است که این تنها آمار ازدواجهای ثبت شده است[و ازدواج های شرعی و ثبت نشده را نشان نمی‌دهد].

در پایان، فرضیه های ابتدایی پژوهش اثبات شده‌اند و در نتیجه گیری تحقیق به این اشاره میشود که همسانی و شباهت ها عامل مهمی برای رضایت زناشویی و تداوم زندگی است.
۳۳ درصد از زنان و ۴۸ درصد از مردان در ازدواجهای مختلط دارای رضایت متوسط و ۶۱ درصد از زنان و ۳۸ درصد از مردان دارای رضایت پایین از ازدواج مختلط خود هستند.»

علم و اخلاق علمی ایجاب می‌کند تا تمامی دوستانی که سابقه‌ فعالیت در این زمینه را دارند، تجربیات خود را بنویسند. وقتش رسیده باورمان بشود که رسالت سنگین آگاهی بخشی به مردم و مسوولین، برعهده اساتید و دانشجویان علوم‌اجتماعی است.

#نویسنده_مهمان

💡#رسانه شمایید. اگر می‌پسندید، برای دوستان‌تان بفرستید.

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology