▫️ بی تابعیتی مادر ایرانی‌ها یک تبعیض جنسیتی است. 🖋قمر تکاوران

▫️ بی تابعیتی مادر ایرانی ها یک تبعیض جنسیتی است
🖋قمر تکاوران
کارشناسی ارشد علوم اجتماعی از دانشگاه تهران

🔸 پاسخ به یادداشت های اخیر ریحانه قبادی در مورد لایحه اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی

📌اخیرا ریحانه قبادی سلسله یادداشت های در نقد لایحه اعطای تابعیت به مادر ایرانی ها نوشته که در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود. من از این جهت که بیش از یک سال است در این مورد پژوهش می کنم بر خود واجب دانستم که نکاتی را جواب ادعاهای نادرست ایشان بیان کنم.

📌خانم قبادی ادعا کرده اند که زیرساخت های مالی مقتضی برای اعطای تابعیت به مادر ایرانی ها وجود ندارد. باید عرض کنم سال ۱۳۹۱ مصوبه مجلس در این خصوص به خاطر مشخص نبودن منبع مالی آن از طرف شورای نگهبان رد شد اما آنچه که در مورد لایحه فعلی قابل توجه است این است که این لایحه دولت است و وقتی لایحه ای از طرف دولت به مجلس ارائه می شود، منابع تامین مالی آن حتما مورد توجه قرار می گیرد. این دقیقا تفاوت طرح مجلس با لایحه دولت است.
📌خانم قبادی در مورد حقوق بشر صحبت کردند و دغدغه حقوق زنان. آیا نمی دانید که عدم انتقال تابعیت از مادر یک تبعیض جنسیتی است یا شما قائل به برابری جنسیتی نیستید؟
لازم است بدانید که ماده ۹ کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان مرتبط با این مساله است و تاکنون ۱۸۹ کشور جهان به این کنوانسیون پیوسته اند. ایران جز معدود کشورهایی است که به این کنواسیون ملحق نشده است. در حال حاضر تنها ۲۶ کشور در انتقال تابعیت تبعیض جنیستی دارند و فقط ۷ کشور از شدیدترین نوع تبعیض جنسیتی رنج می برند (اسامی کشورها پیوست شده).
وضعیت حقوق بشر ایران دو بار در سال های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۴ در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد بررسی شده و در هر دو دوره این مساله به عنوان یک مساله حقوق بشری به ایران تذکر داده شده است.

📌خانم قبادی پرسیده اند چقدر مریم (مریم میرزاخانی) و چقدر سمیه (نقش سمیه در فیلم ابد و یک روز) داریم؟ وزارت کشور در اردیبهشت ۱۳۹۷ اعلام کرد که تعداد این نوع ازدواج های ثبت شده در چهار سال گذشته در خارج از ایران ۱۳۱۸۱ مورد و در داخل ایران ۴۸۹۴ مورد بوده است. پس می بینید که تعداد مریم ها خیلی بیشتر از سمیه هاست که قطعا یکی از دلایلی عدم زندگی شان در ایران همین قوانینی است که زندگی را برایشان سخت می کند.

📌خانم قبادی ادعا کرده اند که قرار است بر اساس ملاحظات امنیتی به این افراد تابعیت داده شود. جالب است بدانید که اتفاقا مخالفان این لایحه ادعای ملاحظات امنیتی دارند و مطالب شما دقیقا در راستای خواسته های ایشان است. نکته دیگر که فکر می کنم بهتر است بدانید این است که این مساله دقیقا خواست خود جامعه هدف است که این را با دو تجمع در مرداد ۱۳۹۶ و همچنین اسفند ۱۳۹۶ به اطلاع مسئولین رساندند. حالا که مسئولین می خواهند به حرف مردم گوش دهند لطفا بر طبل مخالفت نکوبید که این مخالفت شما بهای سنگینی دارد برای هزاران نفری که درگیر این موضوع هستند. کسانی که گاها به خاطر همین مشکلات زندگی شان از هم پاشیده یا دارد از هم می پاشد. من شما را دعوت می کنم انسانی تر به مسائل نگـاه کنید و با راه انداختن موج مخالفت زندگی مردم را به بازی نگیرید.

#نویسنده_مهمان

🔰 شبکه جامعه‌شناسی علامه
💡 @Atu_Sociology