▫️ «تنش میان حوزه‌ها». 🖋 شهریار احمدبیگی

▫️ «تنش میان حوزه ها »
🖋 شهریار احمدبیگی

حوزه ی اقتصاد بدلیل عملکرد بد و نامناسب، موجب خسران و تخریب حوزه ی اجتماعی شده، عملکرد حوزه ی اجتماعی رابا مشکل مواجه نموده و برسر راه توسعه ی اجتماعی ایجاد مانع کرده است.
اقتصادِسوررئالِ جاری و ساری شده در ایران از فساد تغذیه میکند و فساد را برای تغذیه ی مجدد خود بازتولید می نماید.
اقتصاد (بخوانیم زیست فساد) از مدار تولیدگری خارج گشته و مصرف کننده ی محض شده است. اقتصاد ، عدالت را مصرف میکند نه تولید، آزادی را مصرف می کند نه تولید، قانون را و...
اما این مصرف درواقع نوعی دزدی است، دزدی از حوزه ی اجتماعی.
حاصل این دزدی و مصرف، همانا تولید آسیب ها در حوزه ی اجتماعی است.
اقتصاد، به کارخانه ی تولید فساد تبدیل گشته که سایر حوزه ها را آلوده نموده است.
حوزه ی اقتصاد(مشکلات در تمامی بخشهای آن مانند پولی و بانکی، سرمایه، تولیدو...) ،رمق و توان حوزه ی اجتماعی را برای بازسازی و بازآفرینی خود گرفته است.
نهادهای حوزه ی اجتماعی بجای آنکه توزیع و بازتوزیع کننده ی درآمدحاصل از فعالیت حوزه ی اقتصاد باشند، بازتویع کننده ی فساد حاصل از اقتصاد بیمار و فاسد هستند.
تخریب سرمایه ی اقتصادی و زمین گیرشدن چرخه ی تولید ،موجب تخریب و کاهش سرمایه ی اجتماعی درساحت اجتماع شده است.
از جنبه ی حکمرانی که به موضوع بنگریم، گویی تقسیم کاری صورت گرفته، به قول یکی از دوستان؛ حکومت(قدرت ثابت ) گوشت(اقتصاد) را برای خود برداشته و استخوان(حوزه ی اجتماعی) را به قدرت متغیر(دولت، مجلس،شوراها و...) سپرده است.
فساد حوزه ی اقتصاد، در دل حوزه ی اجتماعی ایجاد آسیب مینماید. مانند زلزله که مرکزش جایی دیگر است و اثر تخریبش در جای دیگر.
با این وجود،از حوزه ی اجتماعی نحیف ،آسیب دیده و خلع سلاح شده انتظار معجزه و در مانگری هم دارند.

تنش حوزه های اجتماعی،اقتصادی و سایر حوزه ها چنان فزونی یافته که تا فردی ترین حریم ها را نیز درگیر نموده.
نوسان نرخ ارز نمونه ای از هزاران معضلی است که مانند ضربه ای محکم روان فردی و جمعی انسانها را به ارتعاش در می آورد. این ارتعاش در روان و فکر (عقل تصمیم گیر) ایجاد عدم تعادل نموده و برای رسیدن به نقطه ی تعادل مجدد ، شهروندان ممکن است دست به هر نوع کنش و اقدامی بزنند ،حتی اگر به قیمت کاهش امنیت منجر گردد. بسیاری از مردم، تعادل را بر امنیت ترجیح می دهند.
این فقط یک شات و برداشت مختصر،گذرا و کلی از تنش زنده و پرقدرت موجود است که حاصل اقتصاد فاسد می باشد.
نتیجه آنکه، حوزه ی اجتماعی ، برای درمان خود و اصلاح اقتصاد فاسد، دست به تشویق نیروها و بسیج نهادهای خود می زند تا با توسل به خشم و خشونت ، حوزه ی اقتصاد را برسرجای خود بنشاند.
این تنش تا رفع آسیب ها و «مرگ فساد» همچنان ادامه خواهد داشت.

#نویسنده_مهمان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology