‌🔅افزایش دختران نوجوان سیگاری. 🖊 آرزو

‌🔅افزایش دختران نوجوان سیگاری
🖊 آرزو #ضیایی

📍اطلاعات تازه‌ای که سخنگوی وزارت بهداشت ارائه کرده است، نشان می‌دهد سالانه ۵۰‌هزار نفر در ایران بر اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست می‌دهند. گزارش اخیر ایرج حریرچی همچنین حاوی نکات جالب توجهی در مورد مصرف سیگار و قلیان در میان پسران و دختران است. او عنوان می‌کند تعداد پسران سیگاری کاهش و تعداد دخترانی که این ماده دخانی را استعمال می‌کنند، افزایش یافته است. نکته هشدار‌دهنده‌ای که در گزارش سخنگوی وزارت بهداشت وجود دارد، این است که آمار مصرف سیگار در دختران نوجوان از کمتر از یک‌درصد به ۱/۲‌درصد رسیده است. در سال‌های اخیر زنانه ‌شدن و همچنین کاهش سن ابتلا به آسیب‌ها از مواردی عنوان شده که می‌تواند بسیار تهدید‌کننده باشد.

مصرف دخانیات یکی از عوامل خطر مهم و افزایش‌دهنده بیماری‌ها در دنیاست. مصرف سیگار در بین زنان تابع الگویی پنهانی است و آمار نمی تواند بیانگر جمعیت واقعی مصرف‌کنندگان سیگار بین زنان باشد. با وجود این، مصرف سیگار در زنان رشد ملموس‌تری نسبت به مردان دارد. به‌طور کلی مصرف سیگار در جهان در حال زنانه شدن است، برای مثال اکنون در کشور های آلمان و اسکاتلند ‌درصد زنان سیگاری بیش از مردان است.

📍افزایش دختران و کاهش پسران سیگاری

سخنگوی وزارت‌ بهداشت در نشستی خبری درباره آمار مصرف سیگار و سایر مواد ‌دخانی در ایران و جهان با بیان اینکه آمار مصرف سیگار در دختران نوجوان از کمتر از یک‌درصد به 1/2‌درصد رسیده است، تصریح کرد: این آمار در پسران از 1/5 به 8/4درصد کاهش پیدا کرده است. با توجه به اینکه استعمال سیگار و قلیان در حوزه ورود به مصرف موادمخدر و رفتارهای پرخطر جنسی است، خانواده‌ها باید هوشیار باشند و بدانند که مصرف قلیان در کنار نوجوان‌ها چه ضربه‌ای می‌تواند به آنها وارد کند. در حال حاضر 6/6درصد دختران ۱۳ تا ۱۵ساله سابقه مصرف قلیان دارند که این رقم در پسران 1/11‌درصد اعلام شده است. برآورد شده است که سالانه بین ۴۰ تا ۵۰‌میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف می‌شود که به‌دنبال آن سالانه ۱۰‌هزار‌میلیارد تومان از ثروت ملی نیز دود می‌شود. همچنین حدود ۲۰ تا ۳۰‌میلیارد تومان در سال صرف هزینه بهداشتی و سال‌های ازدست‌رفته عمر افراد سیگاری می‌شود. ایرج حریرچی شیوع مصرف دخانیات را در مردان 16/25 و در زنان چهار‌درصد اعلام و تاکید کرد: مصرف دخانیات در زنان رو به افزایش است. در پنج سال گذشته آمار مصرف دخانیات در ایران از 9/14 به 13/14رسیده است. گزارش‌ها نشان می‌دهد که مصرف روزانه سیگار در شش‌سال گذشته از 9/10 به 1/10درصد کاهش پیدا کرده است، اما مصرف ‌قلیان در حال افزایش است. او ادامه داد: مصرف دخانیات در روستاها 44/15‌درصد و در شهرها 62/17‌درصد گزارش شده است که نشان‌دهنده مصرف بالای دخانیات در روستاهاست. ایران متعهد شده است که تا سال۱۴۰۴ به‌دلیل آمار بالای بیماری‌های قلبی و عروقی، ۳۰‌درصد مصرف دخانیات را کاهش دهد، اما باید توجه کرد که مصرف سیگار در نوجوانان ۱۳ تا ۱۵‌ساله افزایش کمی داشته که عمده آن در دختران نوجوان بوده است. حریرچی گفت: سالانه هفت‌میلیون نفر در دنیا به‌دلیل مصرف دخانیات جان می‌بازند؛ یعنی هر شش ثانیه یک نفر. نیمی از مصرف‌کنندگان آن نیز به‌دلیل عوارض مستقیم و غیرمستقیم دخانیات جان خود را از دست می‌دهند. در ایران نیز سالیانه ۵۰‌هزار مورد مرگ ناشی از مصرف دخانیات ثبت می‌شود. همچنین ۵۰۰‌هزار مورد بستری در سال به ‌دلیل عوارض ناشی از دخانیات است. او افزود: مرگ ناشی از تصادفات، ایدز، سلاح‌های سرد و گرم، مخدر و الکل کمتر از مرگ ناشی از سیگار و سایر دخانیات است. مصرف دخانیات خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را تا 4/2 و ریوی را تا ۲۳برابر در مردان افزایش می‌دهد. سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه ۹۰‌درصد موارد ابتلا به سرطان ریه ناشی از مصرف سیگار است، ادامه داد: وزن کودکان متولدشده از مادران سیگاری ۲۰۰ تا ۳۰۰گرم کمتر از وزن نرمال نوزادان است. همچنین هر وعده مصرف قلیان معادل مصرف ۱۰۰ تا ۲۰۰نخ سیگار است. حضور در کنار کسی که قلیان می‌کشد مانند مصرف شش تا هشت نخ سیگار است. در کشور ما از ۷۹‌میلیون نفر، هشت‌میلیون نفر به‌نوعی مصرف‌کننده مواد دخانی محسوب می‌شوند؛ یعنی 13/14‌درصد از مردم مصرف‌کننده سیگار، قلیان، پیپ و سایر مواد دخانی هستند.

🔰روزنامه آرمان امروز

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology