🔅 درس هایی برای دموکراسی در ایران!. ✍ مهران

🔅 درس هایی برای دموکراسی در ایران!
✍ مهران #صولتی

🌱در چند روز گذشته مشغول مطالعه کتاب ارزشمند" در سایه خشونت" از داگلاس نورث و همکاران بودم. نورث در این کتاب و برخلاف رویه رایج از دیدگاهی دفاع می کند که مطابق آن جوامع به دو دسته؛ دسترسی محدود و دسترسی باز تقسیم می شوند. نورث در یک بررسی تجربی جوامع در حال توسعه را به دسترسی محدود شکننده، پایه و بالغ تقسیم می کند و معتقد است که این جوامع یک گذار مرحله ای پیش رو دارند و البته ممکن است به مرحله پیش هم برگردند. نورث معتقد است که مهمترین اصل برای این جوامع نه توسعه بلکه باید کاهش خشونت باشد چون در این صورت مسیر توسعه یافتگی هم هموار می شود. حتی وی پیشنهاد می کند که در این راه باید مقوله ای به نام " رانت" به رسمیت شناخته شود. اهمیت وجود رانت این است که می تواند گروه های درگیر منازعه را بر سر تصاحب عقلانی آن به سوی یک توافق و در نتیجه کاهش خشونت هدایت کند. البته نورث معتقد است که با کنترل خشونت، به تدریج رانت غیر مولد به رانت مولد تبدیل می شود. اگر بخواهیم نظریه نورث را ساده سازی کنیم می توانیم بگوییم که هم اکنون افغانستان به دلیل منازعه میان دولت و طالبان در مرحله شکننده است، ایران به دلیل تثبیت برخی سازمان ها، نهادها و کاهش خشونت در مرحله پایه و کشوری مانند کره جنوبی به دلیل تثبیت فرآیند دموکراسی در مرحله بالغ قرار دارد. وی کشورهای اروپایی و امریکا را جوامع با دسترسی باز تعریف می کند. نظریه نورث برای جوامعی مانند ما درس ها و پیام هایی دارد که می کوشم به برخی از آنها اشاره نمایم:.

✏️ حفظ نهاد انتخابات در ایران بیش از کیفیت برگزاری آن اهمیت دارد. هرگز نباید به بهانه آزاد، یا رقابتی نبودن کامل انتخابات از این نهاد چشم پوشید. تنها با جدی گرفتن و مشارکت کردن در انتخابات می توان آن را به سمت و سوی آزاد یا رقابتی شدن سوق داد.

✏️ حذف حضور نظامیان از عرصه اقتصاد ایران نباید منجر به افزایش خشونت و تقابل میان دولت با آنها شود. به عبارت دیگر نظامیان باید دریابند که خصوصی سازی واقعی اقتصاد ایران می تواند منافع بیشتری برای کشور و ایشان به ارمغان آورد.

✏️ برگزاری انتخابات باید منجر به حل مشکلات و کاهش شکاف ها شود نه افزایش آنها! به عبارت دیگر در دوران پسا انتخابات نباید سخنی از صف بندی ها و مرز کشی های دوران انتخابات به میان آید تا بتوان از این طریق برای بحران های موجود به حداکثر وفاق دست یافت.

✏️ هیچ راه میان بری برای نیل به دموکراسی وجود ندارد. مسیر پرسنگلاخ دموکراسی در جوامع با دسترسی محدود جهان سوم باید از مراحل سه گانه شکننده، پایه و بالغ بگذرد. طی این مسیر هم منوط به سیاست هایی برای جلوگیری از بروز خشونت است.

✏️ برای گذار به دموکراسی نیاز به حضور همزمان در دولت و جامعه داریم. ترکیبی از یک دولت توسعه گرا با یک جامعه مدنی قوی می تواند ما را به مقصود برساند. البته فعالیت در این دو عرصه باید مبتنی بر افزایش ثبات و کاهش خشونت باشد.

#جامعه

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ