◽️ فاصله‌ی بین نسلی فرزندان و والدین. 🖋 فرامرزبابادخت. دانشجوی دبیری علوم اجتماعی

◽️ فاصله‌ی بین نسلی فرزندان و والدین
🖋 فرامرزبابادخت
دانشجوی دبیری علوم اجتماعی

✍موضوع شكاف ارزشها و نگرشها بین نسل‌‌ها، تفاوت فرهنگي و هويتي والدین و فرزندان و مساله انتقال فرهنگ چندين دهه مورد بحث در جامعه شناسي است. اما پرداختن به اين مساله در محيط هاي علمي و دانشگاهي كشور نو است و بيش از يك دهه بيشتر سابقه ندارد . شكاف نسلي به معني وجود تفاوت‏هاي دانشي، گرايشي، و رفتاري مابين دو نسل جوانان و بزرگسالان به خصوص در بعد هویتی بطور وسیع تري در ساختارهاي اجتماعي و فرهنگي هر جامعه ای را تحت تاثیر خود قرار می دهد. به نحوی که هویت ، احساس تعلق خاطر به فرهنگ ، ارزش و فرهنگ بومی در نسلها که موجبات همبستگي اجتماعي یک جامعه ای را مهیا مي سازد سبب، تفاوت، تعارض فرهنگی و هویتی می گردد. اگر در فرآیند اجتماعی شدن کودکان ، نوجوانان و جوانان فرهنگ یک جامعه از نسلی به نسل دیگر منتقل نشود ، اشتراکات فرهنگی بین نسل كم كم رو به افول می رود و جامعه به انواع آسيب و بيماري بحران هویتی گرفتار مي آيد .نتيجه چنین وضعی در جامعه اين خواهد بود كه نسل هاي جديد رابطه و احساس تعلق خود را به فرهنگ و گذشته از دست خواهند داد . بديهي است زماني كه منابع هویتی بين نسلی، تقویت کننده یکدیگر نباشند و پیوستگی نسلی را به همراه نداشته باشند زمینه برای ظهور و بروز تعارض نسلی فراهم می گردد. به گونه ای که اعضای جامعه وضعیت هویت خود را در نفی و تعارض با گذشتگان خود می بیند .
ﻓﺎﺻﻠﻪ ﻧﺴﻠﯽ ﻧﺴﻠﻬﺎي ﻣﺨﺘﻠﻒ را ﺑﻪ ﻟﺤﺎظ ارزش و ﻫﻨﺠﺎري از ﯾﮑﺪﯾﮕﺮ ﻣﺘﻔﺎوت ﻣﯽ ﮐﻨد ﺑﻄﻮري ﮐﻪ ﺟﻮاﻧﺎن در ذوق و ﺳﻠﯿﻘﻪ ﻧﺤﻮه ﺗﻔﮑﺮ از ﺑﺰرﮔﺴﺎﻻن ﺧﻮد ﻓﺎﺻﻠﻪ ﻣﯽ ﮔﯿﺮﻧﺪ. ﺑﻪ ﻫﺮ ﺣﺎل ﻓﺎﺻﻠﻪ ﺳﻠﯿﻘﻪ اي ﻧﺴﻞ ﻫﺎ در اﻧﺘﺨﺎب ﻏﺬا ﻣﻮﺳﯿﻘﯽ ﻮ اﻧﺘﺨﺎب ﻟﻐﺎت ﮔﻔﺘﺎري وﭘﻮﺷﺶ وﻧﮕﺮش ﻧﻤو د ﭘﯿﺪا ﻣﯽ ﮐﻨﺪ و درﺑﺮﺧﯽ از ﻣﻮارد ﺑﻪ ﻣﺮور زﻣﺎن ﺳﻠﯿﻘﻪ ﻫﺎ و اﻧﺘﺨﺎب ﻫﺎ ﺑﺎ ﻫﻢ ﺳﻌﯽ در ﻫﻢ ﭘﻮﺷﺎﻧﯽ دارﻧﺪ اﻣﺎ ﻓﺎﺻﻠﻪ اﻓﺘﺎدن ﻣﯿﺎن ارزﺷﻬﺎ وﻧﮕﺮش ﻫﺎي ﺟﻮاﻧﺎن و واﻟﺪﯾﻦ آﻧﻬﺎ ﺟﺎي ﺗﺎﻣﻞ وﺗﻔﺤﺺ ﺑﯿﺸﺘﺮي را ﻣﯿﻄﻠﺒﺪ. ﻓﺎﺻﻠﻪ نسلی دراﯾﺮان ﻧﯿﺰ ﻣﯿﺎن ﻧﺴﻞ ﻫﺎ ﻣﺸﺎﻫﺪه ﻣﯿﺸﻮد وﻟﯽ در ﺗﻤﺎﻣﯽ زﻣﯿﻨﻪ ﻫﺎ از ﯾﮏ ﺷﺪت وﻗﻮﺗﯽ ﺑﺮاﺑﺮ ﺑﺮﺧﻮردار ﻧﻤﯽ ﺑﺎﺷﺪ. ورود تكنولوژ‍ي هاي جديد ارتباطاتي و تحولات اجتماعي گسترده دنياي مدرن و جهاني شده، هويت هاي بومي را با چالشهاي جديدتر و اساسي تري روبرو كرده است. يكي از آن چالش و رويارويي را مي توان در تفاوت و تضاد هويتي نسل‌هاي جوان با نسل هاي گذشته مشاهده نمود.

در دنیای امروز تغییرات سریع و عمده است. تغییرات سریع اجتماعی، فرهنگی، و علمی طی قرن گذشته، علاوه بر آثار پیامدهای مختلف فرهنگی، اجتماعی، که در برداشته تغییراتی نیز در خانواده ها، به ویژه روابط بین والدین و فرزندان به وجودآورده است که گاهی منجر به فاصله گرفتن و ارتباطات ضعیف بین آنان شده است. روابط بین والدین و فرزندان پیوسته در حال تغییر است. این تغییر و دگرگونی در سنین نوجوانی و جوانی با سرعت بیشتری انجام می گیرد و باعث ایجاد فاصله بین والدین و فرزندان می شود. در این دوران فرزندان خواهان و تغییر روابط والدین و فرزندان می شوند. والدین نیز بر شرایط خود خواستار تغییر الگوهای رفتاری فرزندان هستند

#نویسنده_مهمان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology