✅تهران شهری بیگانه با هویت؛ پدیده نامگذاریهای جدید شهری با اسامی مذهبی و ائمه و مقاومت شهروندان

✅تهران شهری بیگانه با هویت؛ پدیده نامگذاریهای جدید شهری با اسامی مذهبی و ائمه و مقاومت شهروندان
✍شهره مجمع

چندی پیش شورای شهر مصوبه ای را تصویب کرد که در آن نام فلکه اول تهرانپارس به فلکه سجادیه ( تقارن با فلکه صادقیه) و فلکه سوم تهرانپارس به قمر بنی هاشم تغییر یابد.
میدان ولیعصر نیز با تغییر نماد فیزیکی خود دارای ایوانی شد بنام ایوان انتظار

نامگذاری معابر و خیابانها با هویت یک شهر ارتباط تنگاتنگ دارد و این هویت را مردم و شهروندان می سازند و از طریق حافظه تاریخی خود به آن استمرار می بخشند.

🔻برخی نامها با وجود تغییر پس از انقلاب جاودانه مانده مانند تغییر نام میدان شهیاد به آزادی، میدان 24 اسفند به انقلاب، فوزیه به امام حسین، ولیعهد به ولیعصر، آریا شهر به صادقیه،داریوش به رسالت، دوگل به صدر،آریامهر به فاطمی و ... . در حقیقت برخی از این نامگذاری ها با وقوع رویدادی تاریخی در مکان همراه بوده و به همین دلیل نام مکان و معبر با تاریخ پیوند خورده و نزد مردم پذیرفته شده و در برخی دیگر تغییر نام معابر از خاندان پهلوی و اشخاص خاص به اسامی جدید و انقلابی بدلیل تاریخی مورد قبول عامه واقع شده .

🔻نام برخی خیابانها و بزرگراهای جدید التاسیس نیز توانسته در ذهن مردم نقش ببندد و تبدیل به سرمایه نمادین شهر تهران شود مانند:بزرگراه امام علی، صیادشیرازی،همت چمران و ... .

🔻 اما اسامی برخی معابر و خیابانها با وجود تغییر در نام اما همچنان با اسم قدیم بین شهروندان متداول است. نیاوران (شهید کبیری )، تخت طاووس( شهیدمطهری)، عباس آباد( شهید بهشتی)، امیرآباد( کارگر شمالی)،آپادانا(خرمشهر)، مهناز(صابونچی)، یوسف آباد(سید جمال الدین)، نارمک(شهید آیت)و ... همچنین اضافه نمایید نام معابری که به «یه» ختم میشود مانند: منیریه، امیریه، آجودانیه(سباری)، احتشامیه، کامرانیه(بازدار)، قیطریه( شهید رحمانی)، اقدسیه(موحد دانش)... .
این معابر دارای چنان هویت قوی هستند که نام برخی افراد انقلابی مشهور چون شهید مطهری و بهشتی هم نتوانسته بر آن تاثیر بگذارد.
🔷در حقیقت پیوند این معابر با حافظه تاریخی و ذهن مردم به دلیل وجود و حضور اشخاصی است که در دوره ای در ذهن مردم ماندگار شده. از این رو گذشت زمان و حضور نسل جدید مانع عدم کاربرد نام معابر نشده است. بلکه کاربرد آنرا تقویت و تشدید نموده .حال با تغییر نام این معابر به نام اشخاص برجسته و شهدای جنگ و انقلاب نه تنها نام قدیم از بین نرفته بلکه باعث شده مقاومت شهروندان نیز افزایش یابد. گاهی با تغییر نام برخی معابر و کوچه ها و خیابانها به اسامی شهدا و یا چهره های مذهبی،شاهد نگارش نام قدیم بر در و دیوار آن معبر با اسپری از طرف شهروندان هستیم. در حقیقت این نامگذاری جدید خیابانها و معابر با آنچه که در ذهن و حافظه تاریخی شهروندانش نقش بسته و کاربرد دارد، بیگانه است.

🔸حال استفاده از اسامی مذهبی و یا ائمه در تغییر نام معابر، نه تنها با هویت شهری بلکه با هویت شهروندی نیز مغایرت دارد.از طرفی اسامی مذهبی دچار تنزل ارزشی میشوند. اولا بدلیل عدم توجه به ذکر آن اسامی و دوما به دلیل عدم توجه مکرر به اسامی مذهبی کنار گذاشتن آنها امر عادی میشود. و از سوی دیگر مقاومت شهروندان با این شیوه تغییر فرهنگی در هویت شهری افزایش می یابد.
فلکه اول تهرانپارس هرگز نزد مردم سجادیه خطاب نخواهد شد همچنین نام قمر بنی هاشم نیز متداول نخواهد گشت.

🔺ای کاش معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران پروژه «اتاف»( ارزیابی تاثیر اجتماعی و فرهنگی پروژه های ...) را در این تغییر اسامی اجرا مینمود تا از هدر رفت زمان سازمانهایی چون شورای شهر در تصویب چنین تغییراتی جلوگیری و به مسائل با اهمیت تر چون بررسی املاک نجومی و ... پرداخته میشد.

#جامعه
🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxZ3dXAZ8P6lvw