🔸زیست پایدار و سازگاری به کمک اهالی روستا.. ✍مهتا بذرافکن

🔸زیست پایدار و سازگاری به کمک اهالی روستا

✍مهتا بذرافکن

📍برخی از مردم فکرمی کنند که بارش‌های اخیر مشکل تنش آبی راحل کرده است. اما باید گفت که تنش آبی درایران بیشتر در بخش آب‌های زیرزمینی و غارت آب در دشتها هست.
حل این مشکل با برنامه ریزی طولانی و پایدار و با مشارکت جوامع محلی از یک سو و تغییر نگرش سیستماتیک سیاستگذاران و برنامه ریزان میسر است.

📍پایداری آموزش مدیریت مصرف دربخش های مختلف خانگی، کشاورزی وصنعت است.

📍به گفته کارشناسان آب و هوا هم اکنون ‏الگوی بارشها در کره به دلیل تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی زمین ناپایدار بوده ولذا نمیشود روی الگوی بارش بعنوان راه حل پایدار کم آبی حساب کرد.

📍در حقیقت این نوع تفکر افتادن در مسیر ابتذال خوش‌بینی هست که فکرکنیم وارد دوره ‎ترسالی شده ایم و راه حلهای پایدار را کنار بگذاریم و فکر کنیم تنش آبی به پایان رسیده و سدسازی را راه حل بپنداریم ، و یا خشکسالی را ابدی پنداشته و در مسیر رودخانه ها و سیلاب‌ها جاده بسازیم.

📍پیامد این نوع تفکر درحقیقت فشارمضاعف بر اکوسیستم‌ها و نهادینه کردن رفتارهای غلط و پرخطر با محیط زیست است که گاه غیرقابل جبران است.

📍پایدارترین و کم هزینه ترین راه حل پایدار حفظ اکوسیستم‌ها که به رفع تنش آبی کمک می‌کندو موجب تقویت آب‌های زیرزمینی می شود در بخش اجتماعی، آموزش بهره بردای پایدار از منابع آب، جنگل، مرتع و همچنین آبخیزداری و تقویت آبخوان ها با مشارکت جوامع محلی است.

📍آموزش بهره برداران و آگاه سازی آنها به مسأله تغییرات اقلیمی و اهمیت استفاده پایدار و سازگار با اقلیم از منابع طبیعی در شرایط موجود، کم‌هزینه ترین، پایدارترین و امنیت بخش ترین و در عین حال زودبازده و منطبق بر فطرت انسانی و میل به بقا است. راه حلی که در فقیرترین کشورهای جهان در حال اجرا بوده و نتایج آن بسیار درخشان است.


📍بارش‌های کنونی که قسمتی از آن به دریا می‌ریزد، بخشی نیز در پشت سدها تبخیر می شود، می‌تواند تقاضا را در کوتاه مدت مدیریت کند و احتمالا منازعات محلی برسر آب در حوزه های آبریز راکاهش می‌دهد اما راه حلی پایدار نیست.

📍راه حل پایدار مدیریت مصرف است که متاسفانه هم اکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است و سیاستگذاری غالب در جهت مدیریت تقاضابجای مدیریت مصرف است. این روش محافظه کارانه در صورتی که الگوی بارشها تغییر نماید پاسخگوی تنش آبی نیست.

📍به عقیده کارشناسان اقلیم خشکسالی و بارش هردو پیامدگرمایش جهانی هستند ، بهتر آن است که سیاست به سمت جستجوی روش‌هایی باشد که آب در زیر زمین ذخیره شود بجای این که در پشت سدها تبخیر گردد.

‏ 📍البته راه تقویت آب‌های زیرزمینی نیز دردسترس است. استفاده از نیروی متخصص در روستاها و آموزش آبخیزداری وآبخوان به جوامع محلی وسپردن مدیریت این سازه هابه مردم محلی به عنوان کسب وکار یکی از این روش‌هاست.

📍هزینه آبخیزداری بسیارکمتر ازسدسازی است ، ریسک آن بسیار پایین بوده و برای حفظ محيط زيست وتنوع زیستی مفید است از طرفی مشارکت اجتماعی مردم روستا در حکمرانی و تصمیم گیری ها امیدبخش وتقویت کننده وفاق اجتماعی است.

📍به گفته کارشناسان؛ ‏حفاظت ازخاک، کشاورزی، مرتع داری و جنگلداری پایدار بهترین راه کنترل‌ سیلاب است.بدیهی است که سدسازی نمی تواند راه جایگزین برای تخريب جنگل‌ها، تصرف مسیرهای سیلاب وبستر رودها، کوهها ومراتع برای کنترل سیلاب ها باشد.

📍باتوجه به تغییرات اقلیمی که در آن نه خشکسالی ابدی است و نه ترسالی تنها مسیر درست، مسیر ‎سازگاری باطبیعت است.


💡 #رسانه شمایید. اگر می‌پسندید، برای دوستان‌تان بفرستید.

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology