✅ فقط تصور کنید!. ✍🏻 دکتر فردین | ‌شناس

✅ فقط تصوّر کنید!
✍🏻 دکتر فردین #علیخواه | #جامعه‌شناس

🖋 در یکی از کلاس‌هایم از دانشجویان سؤال کردم " شما روزی چند نفر را به قتل می‌رسانید؟" ابتدا از سؤالم تعجب؛ و بعد خندیدند. پرسیدند" منطورتون چیه استاد؟". ادامه دادم: منظورم آن است که در طول شبانه‌روز چقدر پیش می‌آید که عصبانی شوید و در خودتان تمایل شدیدی برای کشتن آن فردی ببینید که از دستش عصبانی شده‌اید، درواقع تصویر کشتن جلوی چشمتان بیاید ولی با تکان دادن سرتان، از آن فرار کنید". باز هم بعضی از آن‌ها خندیدند ولی از آن نوع خنده‌هایی که از فاش شدن درون حکایت دارد. صحبتمان در کلاس ادامه یافت. یکی از آن‌ها که با ماشین شخصی رفت‌وآمد می‌کند گفت: " در تصاویر ذهنی و در تخیلاتم، تقریباً روزی ده نفر را می‌کشم". از او پرسیدم با چه وسیله‌ای؟ گفت "با اسلحه! " هرچند دختران کمتر، ولی در کل حدود هفتاد درصد کلاس قاتل بالقوه بودند!! حتی بعضی از آن‌ها گفتند که بعد از شلیک با مسلسل، با اسلحه کمری به جسد تیرِ خلاص هم می‌زنند تا مطمئن شوند که او مرده است!! یکی از دانشجویان پرسید" استاد شما چند نفر را می‌کشید؟". همه خندیدند. آنچه من از خودم گفتم فجیع‌تر از آن چیزی بود که همه گفته بودند (:
داشتم شبکۀ خبر صداوسیما را تماشا می‌کردم. مانند اخبار هواشناسی یا تغییرات شاخص بورس، به‌طور منظم و تقریباً هرروز تعداد قتل‌هایی که در کشور امریکا اتفاق می‌افتد زیرنویس می‌شود. در شبکه‌های دیگر همان صداوسیما درباره افزایش نزاع‌های خیابانی در کشور خودمان بحث می‌شود. اینکه افزایش قتل‌های ناشی از این نزاع‌ها دارد نگران‌کننده می شود. یکی از کارشناسان به مردم توصیه می‌کند که به هنگام مشاجره در خیابان، سعی کنند وسایلی مانند قفل فرمان را از دسترسشان دور نگه دارند مثلاً آن‌ها را در صندوق عقب ماشین بگذارند چون اگر در دسترس باشد ممکن است وسوسه شوند تا با آن بر فرق سر کسی بکوبند که در خیابان با او بگومگو می‌کنند.
به کلاس درسی برگردیم که در ابتدا داشتم درباره آن می‌گفتم. به دانشجویانم گفتم که بسیار مفید خواهد بود که شما به‌عنوان پژوهشگران اجتماعی، جوامعی مانند جامعه امریکا یا هر جامعه دیگری را که در آن داشتنِ اسلحه آزاد است مطالعه کنید و به این سؤال اساسی پاسخ دهید که چرا باوجود آزادی اسلحه در این جوامع، تنها روزی چند نفر از آن استفاده غیرقانونی می‌کنند؟ آیا مسئله صرفاً ترس از مجازات است یا آموزش و تعلیم و تربیت هم در این میان نقش دارد؟ و نکته مهم دیگر آنکه بیایید تصور کنیم که در ایران حمل اسلحه آزاد شود. چه اتفاقی خواهد افتاد؟ فقط تصور کنید!

#جامعه

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ