‌✅ کردها و جنبش مدنی ایرانیان. ✍🏻 فیض الله، روزنامه‌نگار کرد

‌✅ کردها و جنبش مدنی ایرانیان
✍🏻 فیض الله #پیری، روزنامه‌نگار کرد

🔹 عقلانیت سیاسی در جامعه کردستان به مرحله‌ای از شکوفایی رسیده که اینک عموم کردها به این قطعیت رسیده‌اند که پیشبرد دموکراسی در ایران بدون آنان ممکن نیست، همچنان که گشایش فضای مدنی و رسیدن کردها به مطالباتشان بدون همکاری دیگر ایرانیان امکان ندارد. همین خودآگاهی مدنی امروز کردها – که ریشه ای به درازای تاریخ و از جمله نشانی بزرگ در تاریخ مشروطه خواهی ایرانیان دارد – حکم به همگامی و همراهی جنبش آزادی خواهی ایرانیان می دهد.

✍ این مردمان همواره پای ثابت حرکت‌های عمومی مردم برای نیل به آزادی و پیشرفت و دموکراسی و عدالت بوده‌اند و تاریخ این مرز و بوم به این مشارکت و فداکاری مدنی گواه می‌دهد؛ چنان که بعد از انتخابات سال ۹۲ بسیاری تحلیل‌گران وطنی بر این باوربودند که روحانی بدون رای کردها به کرسی ریاست جمهوری نمی‌ رسید.

✍ اگرچه همه مطالبات کردها از جمله در استانی چون کردستان کاملا تامین نشد، اما آنچه که روحانی در اجرای بیانیه شماره ۳ (بیانیه اقوام) انجام داد، چنان قابل توجه است که کردها را به همراهی با سیاستمدار میانه‌روی چون روحانی متقاعد کند و در مسیر دموکراسی‌خواهی آنها را همگام کند.

✍ همان گونه که دولت خاتمی بعد از دو دهه با اجرای اصل مربوط به شوراهای شهر و روستا و توسعه دموکراتیک محلی گامی مقدماتی برداشت، دولت روحانی نیز با اجرای اصل ۱۵ قانون اساسی بعد از ۳۶ سال به نخستین پیروزی دموکراتیک کردها در ایران رنگ بخشید.

✍ چه آنکه شکل‌گیری شوراهای شهر و روستا خواسته عموم ایرانیان و تدریس زبان کردی در دانشگاه‌ها و مدارس در اجرای اصل ۱۵ قانون اساسی مطالبه مشروط و اختصاصی کردها در انتخابات ریاست جمهوری ۹۲ بود.

✍ همین گام‌های کوچک و تدریجی و آرام است که به حرکت اصلاح‌طلبی در ایران هویت می‌بخشد.

✍ کردهای اهل سنت البته در دولت روحانی نخستین بار عناوین سفیر و معاون وزیر را تجربه کردند و مدیریت میانی آنها از جمله پست‌های فرمانداری و مدیرکلی در سطح مدیرکلی استانی و حتی ملی اینک طبیعی می‌نماید.

✍ فضای مدنی در دولت تدبیر گشایش نسبی یافته و مطبوعات متعددی امکان انتشار و تولد یافته اند.

✍ فضای هنری برای هنرمندان امیدبخش شده، چنان که در سال گذشته ۷۰ کنسرت موسیقی برگزار شد و لغو کنسرت‌ها در این استان نسبت به دیگر مناطق به حداقل رسیده و از تعداد انگشتان دست فراتر نمی‌رود.

✍ تولید انبوه فیلم و اجرای متعدد تئاتر و برگزاری نمایشگاه‌های متنوع فرهنگی و هنری و نیز درخشش گروه‌های مرتبط در عرصه ملی و بین‌المللی مانند ارکستر فیلارمونیک سنندج و ایجاد انگیزه برای تقویت ارتباط بین هنرمندان سرشناس با کردستان و برگزاری جشنواره‌های معتبر مانند جشنواره اقوام و جشنواره پیش روی مطبوعات کردی(برای نخستین بار) نشانه‌های خوبی برای تفاوت بین فضای دولت تدبیر امید با عصر مهرورزان دارد.

✍ در زمینه اقتصادی نیز پروژه های چندی مانند لاستیک سازی کردستان، پتروشیمی و..به بهره برداری رسیده، اجرای راه آهن همدان به سنندج، فرودگاه سقز، بزرگراه میاندو آب به کرمانشاه (که قسمت اعظم آن در کردستان قرار دارد) شتاب بیشتری به خود گرفته، ادبیات توسعه به کردستان بازگشته و رئیس جمهور مشخصا از اتصال راه آهن سنندج به کردستان عراق برای اتصال به مدیترانه سخن می گوید.

✍ دگراندیشان اصلاح‌طلب و مدنی که حتی امکان انتشار رسانه در عصر عدالت مهرورزان از آنها سلب شده بود، اینک در دولت روحانی تولد دوباره و امکان بازسازی تشکیلاتی و مطبوعاتی و امکان برگزاری نشست‌های سیاسی یافته‌اند.

✍ این فضای حداقلی گرچه تا نقطه آرمانی تامین مطالبات کردها فاصله زیاد دارد، اما تحلیل درست کردها از شرایط تاریخی جنبش مدنی امروز ایران، آنان را به حرکت تدریجی و گام به گام و مسالمت‌آمیز اما نتیجه‌بخش ترغیب می‌کند.

✍ جنبش دموکراسی‌خواهی و تحول‌گرایی ایرانیان که اینک رنگ بنفش به خود گرفته و با چهره روحانی میانه‌رو نمایان شده، بی‌گمان دیگر بار همراهی کردها را با خود خواهد داشت.

✍ کردها قطعا به این نتیجه رسیده‌اند که راهی به جز «امید» و اصلاح‌طلبی تدریجی ندارند؛ راهی که با طی آن امیدوارند میزان مشارکت آنها در مدیریت محلی و کلان کشور و مشخصا توزیع عادلانه قدرت، ثروت و منزلت به عنوان شعار اصلی اصلاح‌طلبان کرد و مطالبات هویت‌طلبانه فرهنگی، اقتصادی و سیاسی و اجتماعی‌شان در دولت دوم تدبیر و امید به صورت راهبردی مورد توجه قرار گیرد.

#انتخابات
#ریاست_جمهوری

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ