▫️ امنیت پایدار به سمت چالش!. 🖋 رضا میرزایی

▫️ امنیت پایدار به سمت چالش!
🖋 رضا میرزایی

در جهان اطراف ما واقعیت های متعددی وجود دارد، فقر ، ثروت، آزادی، اجبار، صلح، جنگ و امثالهم. این واقعیت ها بیشترنتیجه انتخاب هایی هستند که درون نهادهایی پیچیده و ناهمگون حوزه های سیاسی اتخاذ می شود. با اطمینان می توان گفت در بحران ها یک تم بیشتر وجود نخواهد داشت که بتواند راهگشا باشد! ، و آن شناخت و توجه به واقعیات است. در اصل معیار هر تصمیم یا اقدام در بحران واقعیت است! ، و مهمتر آنکه اگر به آن توجه نشود پیامدها مضاعف و شکننده خواهد شد.اینجا دیگر نتایج رفتاری به یک متغیر حساس و تعیین کننده تبدیل خواهد شد.
مقوله امنیت هر چند در روند رو به جلو «جهانی شدن» چند بعدی شده و در مقام تبیین متنوع و پیچیده است، اما همچنان از اصولی بنیادین پیروی می نماید ، بویژه اگر موضوع «پایداری» هم مطرح باشد ، و این بدان معنی است که تاب بیاورد! ، برقرار و ماندگار باشد!
جورج کنان (دیپلمات ، مورخ و سیاستمدار امریکایی) معتقد است امنیت پایدار ترکیبی از امنیت ملی به علاوه امنیت انسانی است، بصورت واضح تر نه تنها امنیت دولت ملی (تمامیت ارضی، استقلال ، و امنیت داخل) مد نظر است، مقوله «امنیت انسانی» به معنای امنیت افراد و اعضای جامعه ، نیز ، قابلیت توجه بالایی دارد. این مقوله (امنیت پایدار) ، مستلزم توجه به ابعاد سلبی (عدم تهدید) و ایجابی (شاخص رضایتمندی) است، و غفلت از یک ابعاد دردسر آفرین خواهد بود! مضافا آنکه در بعد ایجابی «شرط لازم» دیگر مطرح نیست!؟ ، و «شرط کافی» نیاز است. اینجا شرط کافی می پرسد آیا نسبت معقولی بین خواسته شهروندان و کارآمدی نظام سیاسی وجود دارد یا خیر؟ البته این خود یک مولفه قوی در ماندگاری یک نظام سیاسی نیز در طول تاریخ بوده است. در اصل مکتب امنیتی یک کشور بایستی با مقتضیات فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، و اجتماعی آن قلمرو طرح ریزی شود . شاید بتوان گفت امنیت به شدت نیازمند نگرش سیستمی و کل نگر است!، که پایداری در این نگرش دارای دو مولفه «درونی و بیرونی» است و در مجموع به پایداری در ابعاد اقتصادی ، اجتماعی، سیاسی، زیست محیطی،... و برونداد یا حاصل کارکرد و روابط پیچیده عناصر سیستم اشاره دارد.
اینجا فقط چند سوال و چند جواب نیاز داریم تا به کیفیت امنیتی سرزمین خود به لحاظ پایداری نزدیک شویم!؟
آیا ما با عدم تهدید مواجهیم؟
شاخص رضایتمندی شهروندانمان در چه سطحی است؟
آیا شرط کافی در رابطه خواسته ها و کارویژه های نظام سیاسی در تولید رضایتمندی برقرار است؟
به عنوان نتیجه هر چند پاسخ ها نیازمند پژوهش یا ارایه مستندات کافی است، اما در تداوم امنیت پایدار ، توازن تامین امنیت سطوح مختلف ضروری می باشد و در این حال است که زمینه تحقق مقابله با تهدید ها‌ ، و تامین رضایت ایجاد شده ، مشارکت عمومی در «تاب آوردن »افزایش یافته، و امکان پیگیری حداقلی! سیاست های توسعه ملی در بحران فراهم خواهد گشت. جمله آخر آنکه برخورد امنیتی با نگرش امنیتی متفاوت بوده ، نتایج یا پیامد خود را خواهد داشت.به نظر می رسد در بحران ، نیاز امنیتی افزایش خواهد یافت، که با برخورد امنیتی تامین نخواهد شد!، و نگرش بایستی در اولویت قرار گیرد.

#نویسنده_مهمان

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology