✅ زمستان در راه است …. 📌 (نقدی با زبان ساده بر پیشنهاد اصلاح صندوق‌های بازنشستگی). 🖋 یاسر

✅ زمستان در راه است...
📌 (نقدی با زبان ساده بر پیشنهاد اصلاح صندوق‌های بازنشستگی)
🖋 یاسر #باقری

◀️براساس مطالعات اخیر نگارنده، در تاریخ پساانقلاب همواره "مجلس" مهمترین کنشگر میدان رفاه و تامین اجتماعی بوده است.
◀️پیامد این کنشگری برای صندوق‌ها به گونه‌ای بوده که هرگاه طرحی در مجلس مطرح شده، دست و پای صندوق‌ها به لرزه درآمده است؛ زیرا فهم مجلس از حوزه رفاه، فهمی "حمایتی" بوده است و هنگامی که در ساحت "بیمه‌ای" وارد شده‌اند، منطق میدان جدید را رعایت نکرده و رویکرد حمایتی خود را به خورد بیمه‌ها داده‌اند.

⬅️در تازه‌ترین اقدام، طرحی در مجلس پیشنهاد شده که براساس آن، صندوق‌ها باید از شیوه "مبتنی بر مزایای معین"(DB) به حساب‌های انفرادی (DC و NDC) تغییر کنند!
◀️بهتر است موضوع برای مخاطبان عمومی کانال بیشتر تشریح شود: صندوق‌ها در ایران با بحران مواجه‌اند تا آنجا که در گزارش اخیر بانک جهانی در کنار بحران آب به‌عنوان بحران دوگانه ایران قرار گرفته‌اند.
⬅️دو پرسش در اینجا مطرح است:
- عامل بحران چیست؟
- راهکار آن چیست؟
عوامل آن متعددند و فراتر از عامل مهم "عملکرد ضعیف مدیریت صندوق‌ها" در دوره‌های مختلف، فشارها و "هزینه‌های تحمیل شده از سوی مجلس" بر صندوق‌ها را باید مهمترین عامل بحران آن‌ها دانست؛ درواقع وضع "قوانین متعدد حمایتی" در ساحت بیمه‌ای، منطق محاسبات بیمه‌ای را مخدوش کرده است.
همچنیت حرکت رو به سالمندی جمعیت و افزایش امید زندگی نیز فشار بر صندوق‌ها را دو چندان کرده است.

◀️راهکار چیست؟ سه نوع راهکار در این زمینه قابل تصور است:
الف. اصلاحات پارامتریک
ب. اصلاحات محیطی
ج. اصلاحات سیستمی
⬅️اولی بدین معناست که مثلا همزمان با افزایش امید زندگی، "سن بازنشستگی" نیز افزایش یابد تا نسبت سال‌های مستمری‌بگیری به بیمه‌پردازی کاهش یابد و به تبع آن، هزینه صندوق کاهش یابد.
⬅️اصلاحات نوع دوم، معطوف به بهبود محیط اقتصادی است که جمعیت شاغل، گریز بیمه‌ای، بازده سرمایه‌گذاری و غیره را دربرمیگرد.
⬅️اصلاحات نوع سوم، اصلاح رادیکال است و معطوف به تغییر سیستم صندوق است. سازمان‌های تبلیغات سرمایه‌داری مدتهاست این تغییر یعنی عبور از دی.بی به دی.سی را بااستدلال پایداری صندوق‌ها پیشنهاد می‌کنند.
به باور من حق با آنهاست و صندوق دی.سی پایدارتر است. اما دلیل آن، نه بهتر بودن دی.سی، بلکه به دلیل انتقال ریسک از صندوق به بیمه‌شده است؛ به بیان ساده "صندوق پایدارتر می‌شود و بیمه‌شده ناپایدار"!
⬅️در واقع دی.سی به‌صورت بنیانی با منطق "بیمه" که مبتنی بر کاهش ریسک است در تضاد است. کافی است عمر شما با یکی از دوره‌های رکود سرمایه‌داری عجین شود آنگاه صندوق به دلیل زیان سرمایه‌گذاری، آرامش آتی را از شما خواهد گرفت.
◀️در تمام سال‌های گذشته، نمایندگان مجلس در برابر هر نوع اصلاح پارامتریک مقاومت کرده‌اند؛ در اصلاحات نوع دوم هم کاملا شکست خورده‌اند.
حالا به یکباره دست به انتحار زده‌اند و اصلاح نوع سوم را پیشنهاد داده‌اند.

⬅️ما را چه می‌شود که افزایش سن بازنشستگی (که کمر صندوق‌ها را خمیده کرده) را برنمی‌تابیم؛ از حذف قوانین حمایتی که با منطق رویکرد بیمه‌ای مغایر است، خودداری می‌کنیم اما از "بر آب ساختن خانه بیمه‌شدگان" استقبال می‌کنیم!؟
⬅️در جامعه‌ای که شکاف طبقاتی رو به گسترش است و حدود یک سوم خانوارها در فقر زندگی می‌کنند، چنین اقدامی هم شکاف طبقاتی را افزایش خواهد داد و هم فقر کسانی که دستمزد اندک دارند را تشدید خواهد کرد.
تصویب طرح مذکور، بدنه جامعه را چند پاره خواهد کرد و فقر مطلق را در جامعه گسترش خواهد داد.
◀️بنابراین از نمایندگان مجلس درخواست داریم تا ضمن مخالفت اساسی با این طرح عجولانه، در اصلاحات پارامتریک پیشقدم شوند تا برای یکبار هم که شده هم زانوان صندوق‌ها از طرح مجلس توان تحرک بگیرد و هم بیمه‌شده‌ها خانه بر آب نشوند.

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology