🔰 درنگی کوتاه در زندگی آنان که از تاریخ آمدند و به تاریخ پیوستند. 🔅 پروانه و داریوش فروهر

🔰 درنگی کوتاه در زندگی آنان که از تاریخ آمدند و به تاریخ پیوستند
🔅 پروانه و داریوش فروهر
🖋 حسین شاه اویسی


🔴 داریوش فروهر در هفتم تیر ۱۳۰۷ در اصفهان چشم به جهان گشود. فروهر در ۱۵ سالگی با دکتر مصدق آشنا شد و به مبارزات سیاسی روی آورد. وی در سال ۱۳۲۷ به دانشکده حقوق دانشگاه تهران وارد و در سال ۱۳۲۸ برای نخستین بار زندانی شد.

🔴 فروهر در قیام ملی ۳۰ تیر، نقش فعالی به عهده داشت و در ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ در جریان کودتا زخمی و در شهریور ۱۳۳۲ در ارگان حزب ، مردم را به مبارزه و مقاومت علیه کودتا‌گران دعوت کرد و به دنبال آن در ۱۰ دی‌ ۱۳۳۲ بازداشت و پس از یک سال آزاد و به قشم تبعید شد. وی در سال ۱۳۳۳ به تهران بازگشته و به تظاهرات علیه کنسرسیوم دست می‌زند که مجددا به زندان می‌افتد و پس از آزادی در آیین هفتم و چهلم شهادت دکتر سید حسین فاطمی نقش فعالی داشت.

🔴 در نوروز ۱۳۳۵ به همراه آیت‌الله سید رضا زنجانی به زندان می‌افتد. سپس به دنبال فعالیت‌های حزبی و در سال ۱۳۳۸ بار دیگر بازداشت وزندانی شد. در سال ۱۳۳۹ پس از تحمل ۱۸ ماه زندان، شاه به‌وسیله‌‌ی ارتشبد هدایت به فروهر پیشنهاد می‌کند برای همیشه از ایران برود. داریوش فروهر در پاسخ برای شاه پیغام می‌دهد «زندان در ایران را به آزادی دور از وطن ترجیح می‌دهم» پس از آزادی از زندان فروهر از سوی جبهه‌ی ملی نامزد نمایندگی مجلس شورای ملی می‌شود که بار دیگر در ۱۷ دی‌ماه به زندان می‌افتد و تا آخر فروردین ۱۳۴۰ در زندان می‌ماند.

🔴 در اردیبهشت ۱۳۴۰ داریوش فروهر با پروانه مجد اسکندری ازدواج ‌کرد. داریوش فروهر در اسفند ۱۳۴۱ بار دیگر با عده‌ای از رهبران جبهه ملی روانه‌ی زندان می‌شود و تا شهریور ۱۳۴۲ در زندان ‌ماند. زندانبانان می‌گفتند، که زندان خانه‌ی دوم فروهر است. پس از آزادی با طرح تازه‌ای به نام «ایستادگی و کوشش» به مبارزه ادامه داد و در تاسیس جبهه ملی سوم فعالانه تلاش کرد. فروهر در ۳۰ شهریور ۱۳۴۳ روانه زندان ‌شد. به دنبال درگذشت دکتر مصدق در ۱۴ اسفندماه ۱۳۴۵ حضور فعالی در مراسم بزرگداشت او داشت. در سال ۱۳۴۹ جدایی بحرین از ایران را به شدت محکوم می‌کند و به همین علت‌ بازداشت می‌شود و در زندان دست به اعتصاب غذا می‌زند و تا آستانه‌ی مرگ می‌رود و این‌بار بدون محاکمه به سه سال زندان محکوم شد.

🔴 داریوش فروهر در ۲۲ خرداد ۱۳۵۶ در نامه‌ی سرگشاده به همراه دکتر سنجابی و شاپور بختیار، شاه را از ادامه سیاست‌های خود برحذر می‌دارند. فروهر که در تشکیل اتحاد نیروهای جبهه‌ی ملی نقش داشت در برپایی مراسم اول آذر ۱۳۵۶ در کاروانسرای سنگی نیز از جمله عوامل اصلی بود و بعد از هجوم کماندوهای رژیم به شدت از ناحیه سر آسیب دید. در ۷ اردیبهشت ۱۳۵۷ ماموران ساواک در منزل وی بمب‌گذاری کرد. او و کریم سنجابی به دنبال مصاحبه‌ی مطبوعاتی در ۲۶ آبان ۱۳۵۷ بازداشت شدند.

🔴 داریوش فروهر پس از انقلاب به سمت وزیر کار دولت موقت منصوب شد و در راه‌اندازی کارگاه‌ها و کارخانه‌ها، ایجاد صندوق وام کارگری، ایجاد بیمه‌ی بیکاری کارگران و تعیین حداقل دستمزد برای کارگران همت می‌گمارد. او جهت شرکت در شورای عالی کار سازمان ملل متحد به سوییس رفت . هزینه سفر او هجده هزار فرانک تعیین شده بود بعد از بازگشت به کشور آن مبلغ را به صندوق دولت باز گرداند و گفت در سوییس مهمان دوستان ایرانی خود بودم و هزینه‌ای برای دولت نداشت.

🔴 داریوش فروهر برای حل مشکلات مردم کردستان بارها به آنجا رفت. او تا پایان زندگی همچنان بر اندیشه‌های سیاسی خود ثابت قدم ماند و پرونده‌ی سرشار از صداقت، درستی، امانت، پاکدستی و عشق به میهن در یکشنبه شب اول آذر‌ماه سال ۱۳۷۷ بسته شد.

🔴 پروانه فروهر در سال ۱۳۱۷ در تهران زاده ‌شد، در دوره‌ی دبیرستان با اندیشه‌های میهن‌پرستانه و مردمی دکتر مصدق آشنا و به حزب ملت ایران پیوست. او از طراحان اصلی وتنها سخنران تظاهرات ۱۶ آذر ۱۳۳۹ بود. و در همین دوره در سوم اردیبهشت ۱۳۴۰ با داریوش فروهر ازدواج می‌کند. پس از ورود به دانشگاه فعالیت‌های سیاسی خود را شدت می‌بخشد. در شامگاه بیست ونه تیر‌ماه ۱۳۴۰ به همراه شخصیت‌های ملی واز جمله آیت‌الله طالقانی در مراسم فاتحه‌خوانی شهیدان ۳۰ تیر بازداشت شد.

🔴 پروانه در تمام زندگی پرمشقت خویش همواره به عنوان یار وفادار در کنار همسرش داریوش فروهر باقی‌ماند. او چندین‌بار پنهانی و آشکار به در احمد‌آباد به دیدار دکتر مصدق رفت و در مدت بستری شدن دکتر مصدق، پرستار ویژه او در بیمارستان نجمیه‌ بود.

🔴 دکترمصدق به‌مناسبت ازدواج آن دو برای آنها نوشت: «خداوند نجار نیست ولی درب و تخته را خوب به‌هم وصل می‌کند، امیدوارم که این زوجین محترمین همیشه سلامت باشند و به اجرای نیات وطن‌پرستانه‌ی خود توفیق حاصل فرمایند.»

(منتشر شده در شماره ۴۴ ایران فردا)

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology