حسابداری کارآمد؛ لازمه مدرنیزاسیون (۱۳۹۵/۰۲/۰۴)

حسابداری کارآمد؛ لازمه مدرنیزاسیون (۱۳۹۵/۰۲/۰۴)

از موضع یک شخصیت حقوقی، اگر به شرکتی وامی داده باشیم، آن وام را باید در ترازنامه و ذیل دارایی‌ها گزارش کنیم. اما اگر به‌دلیل مشکلات مالی وام گیرنده، احتمال وصول مطالبات تنها 50 درصد باشد، طبعا ارزش حقیقی این دارایی نصف ارزشش نسبت به وضعیتی است که در آن به‌احتمال قریب به یقین مطالبات وصول می‌شد. اگر فعالیت شخص بانکی باشد و به‌دنبال جذب سپرده باشد، سپرده‌گذار بحق انتظار دارد که ارزش حقیقی دارایی‌های شخص گیرنده سپرده، با توجه به احتمال نکول این دارایی‌ها، در ترازنامه گزارش شده باشد. اگر بانک شخص گیرنده سپرده مشحون از دارایی‌های مسموم است، کسری سرمایه بانک و ریسک سپرده‌گذاری در صورتی شفاف می‌بود که ترازنامه این اطلاعات را منعکس می‌کرد. این اهمیت دارد؛ چراکه بدون شناخت سم، پادزهر آن را نمی‌توان فراهم کرد.

در دنیا دو هیات مطرح در تبیین استانداردهای حسابداری وجود دارند. یکی هیات بین‌المللی استانداردهای حسابداری (International Accounting Standards Board) مخففا IASB و دیگری هم هیات استانداردهای حسابداری مالی یا( Financial Accounting Standards Board). اعتبار FASB به تاییدی است که سال‌های پیش از سوی سازمان بورس آمریکا گرفت. ضوابطی که تحت عنوان GAAP مصوب شده است برای شرکت‌های سهامی عام آمریکایی لازم‌الاجرا است و ملاک شفاف‌سازی مالی در آمریکا هستند.

استانداردهای حسابداری ایران در زمینه ارزشگذاری دارایی‌های مالی برای دنیای امروز مناسب نیستند. مشخص‌تر بگویم اگر بانک‌های ایران موظف به رعایت استانداردهای IFRS بودند، شفافیت حاصل از آن کمک می‌کرد کار نظام بانکی ایران به اینجا نکشد.

http://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-1047058