این قرارمان نبود! (سرمقاله دنیای اقتصاد - یکشنبه ۱۳۹۶/۱۰/۱۰)

این قرارمان نبود! (سرمقاله دنیای اقتصاد - یکشنبه ۱۳۹۶/۱۰/۱۰)

یک بانک روزی دچار بحران می‌شود که منابع نقد کافی برای پاسخ به تقاضای برداشت مشتریان بانک را نداشته باشد و در بازار بین‌بانکی هیچ بانک دیگری حاضر به دادن قرض کوتاه‌مدت نشود و بانک مرکزی نیز حاضر نباشد به آن بانک پول قرض بدهد. در این حالت، احتمالا کار بانک به دادگاه ورشکستگی خواهد کشید و اگر قاضی حکم به ورشکستگی دهد، یک فرآیند طولانی برای تعیین تکلیف سپرده‌گذاران بانک آغاز خواهد شد.

منتها، اگر صندوق بعد از حکم قاضی وارد عمل شود، خیلی دیر اقدام کرده. از روزی که بانک توان اجابت تقاضاهای برداشت از حساب سپرده را از دست بدهد، تا روزی که قاضی حکم دهد، ممکن است چندین سال طول بکشد. امروزه، در کشورهای توسعه‌یافته، نهادهای مشابه صندوق ضمانت سپرده، علاج واقعه را قبل از وقوع می‌کنند.

خوشبختانه به‌تازگی، قانون اختیار اجرای عملیات گزیر را نیز به صندوق ضمانت سپرده داده تا صندوق بتواند بدون مختل شدن سپرده سپرده‌گذاران خرد، اقدام به نجات بانک‌های در بحران کند. اما در حالیکه قانون صندوق را موظف به اجرای عملیات گزیر کرده، ابزار اجرای عملیات گزیر را در اختیارش قرار نداده است.

بدتر از آن اگر صندوق نتواند پول مردم را بدهد، قانون صندوق ضمانت سپرده را مجاز کرده تا با تورم، از بخش محروم جامعه مالیات بگیرد تا سپرده سپرده‌گذاران بانک ورشکسته را بپردازد! این عادلانه است؟

کامل مقاله:
http://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3334039
پست صوتی مقاله:
https://t.me/Economics_and_Finance/262