تا کنون زلزله‌ای نداشتیم که اینقدر به مرز نزدیک بوده باشه

تا کنون زلزله‌ای نداشتیم که اینقدر به مرز نزدیک بوده باشه. این کمک می‌کنه مقایسه‌ای با همسایه خودمون بکنیم. مقایسه با زلزله بم، بخاطر گذر زمان منصفانه نیست. از اون موقع تا حالا باید وضع بهتر می‌شد! سوال اینه که آیا آهنگ بهبود وضع ما با سرعت پیشرفت دیگران متناسبه؟

جمعیت خانقین: ۶۱۰۰۰ نفر
جمعیت حلبچه: ۳۴۰۰۰ نفر
کل جمعیت: ۹۵۰۰۰ نفر
‼️کشته عراق: ۸ نفر - از هر ده هزار نفر، کمتر از ۱ نفر
نقشه: t.me/Economics_and_Finance/178
جمعیت سرپل ذهاب: ۸۵۰۰۰ نفر
جمعیت قصر شیرین: ۲۴۰۰۰ نفر
جمعیت ثلاث باباجانی: ۳۵۰۰۰ نفر
کل جمعیت: ۱۴۴۰۰۰ نفر
‼️کشته ایران: حدود ۵۰۰ نفر - از هر ده هزار نفر، ۳۵ نفر.

می شه دستکم بپذیریم یکجای کارمون ایراد داره و بایستی تجدیدنظر اساسی در نحوه اداره جامعه‌مون بکنیم؟ اینکه تعداد کشته‌ها ۴۰۰ نفر بوده یا ۵۰۰ نفر یا ۱۰۰۰ نفر خیلی نتیجه را عوض نمی‌کنه.

یکی میگه بخاطر مسکن مهر بود، یکی میگه کشتگان ساکن مسکن مهر کم بودند. یکی میگه تو ستونهای ساخته شده زمان دولت ۹ام بجای بتون آجر سفالی بود، یکی میگه ستونها که نریختند، دیوارها ریختند و دیوارها در دولت ۱۱ام اجرا شده بودند. یکی میگه دیوار خونه‌های شخصی ساز نریخته بودند، یکی میگه بیمارستانی که سه ماه پیش افتتاح شده بود صاف شد.

شاید مسئله اینه که اساسا کارکرد دولت چیز دیگریست. شاید مسئله این دولت و اون دولت نیست. شاید کارکرد دولت اصلا خونه ساختن و کارخونه داری کردن نیست، بلکه سیاست‌گذاریه. شاید کارکرد دولت ایجاد شغل و واردات سیبزمینی پیاز نیست، بلکه نظارته و نه نظارت بر قیمت، بلکه نظارت بر کیفیت. شاید اگر از دولت کاری بخواهیم که در توانش نیست، چه دولت ۹ام باشه، چه دولت ۱۱ام و چه دولت ۱۳ام، از عهده اش بر نیاد.

یکی میگه تو مسکن مهر فقط دو نفر کشته شدند درحالیکه کلی خونه شخصی ساز فرو ریختند، یکی میگه برخی مهندس‌های ناظر وجدان کاری ندارند و رشوه می‌گیرند.

شاید مسئله این باشه که جامعه‌ای که اقتصادش رشد نمی‌کنه، منابع کافی برای تامین غذا و مسکن جمعیت رو به رشد را نداره و کاملا ممکنه که در حفظ جان شهروندانش، حتی از یک کشور جنگ‌زده هم عقب بیافته.

یک زلزله‌ای که از هر ده‌هزار شهروند عراقی کمتر از ۱ نفر را می‌کشه، از هر ده‌هزار شهروند ایرانی ۳۵ نفر کشته! یک عمر اعراب عربستان را به تنبلی مسخره کردیم. اما هر شهروند عربستان سعودی ۲۰۰۰ دلار صادرات غیر نفتی داره ولی هر شهروند ایرانی فقط ۵۰۰ دلار صادرات غیر نفتی داره. داریم عقب می‌افتیم! بلحاظ اقتصادی و رفاهی، داریم عقب می‌افتیم!!

می‌شه بپذیریم یک جای راهی که اومدیم ایراد داره؟ می‌شه بپذیریم مشکل از این وزیر و اون رییس نیست، بلکه حکمرانی ما سیستم نداره! و تا سیستم دار نشه، هرکس دیگه‌ای هم بیاد همین می‌شه! می‌شه بپذیریم که از دهه ۵۰ به اینور کارکرد دولت را درست نفهمیدیم و بجای سیاست‌گذاری، ازش جهیزیه خواستیم؟ می‌شه بپذیریم سرکوب ارزی همه دولتهای اخیر، هم ۹ام، هم ۱۱ام، و بالاخص ۱۲ام، رشد اقتصادی را سرکوب کرد و بخش خصوصی را تضعیف؟

حکمرانی جامعه‌مون را درست طراحی نکردیم. فکر کنیم به ریشه مسئله!

@Economics_and_Finance