حدود ساعت ۶ دیروز، ستون دلار از سامانه سنا حذف شد. عجالتا صورت مسئله پاک شده

حدود ساعت ۶ دیروز، ستون دلار از سامانه سنا حذف شد. عجالتا صورت مسئله پاک شده.

جدول دیروز سایت سنا دو سوال ایجاد می‌کرد:

1️⃣ چرا نرخ دلار بالاتر از یورو بود؟

از کنار هم گذاشتن شواهد، بنظر میاد دلیلش گزارش کردن معاملات نیمایی (حواله‌ای) و غیرنیمایی (نقد) صرافها در یک سامانه، و گزارش میانگین همه اون معاملات، بوده باشه.

بازار ارز کنونی دو ویژگی مهم داره:
- از یک طرف، سهم دلار در معاملات نقدی بیشتره، از طرف دیگه، سهم یورو (و درهم) در معاملات حواله‌ای بیشتره.
- قیمت در بازار نقد حدود ۲۵٪ بیشتر از قیمت در بازار حواله‌ست.

در نتیجه این دو ویژگی بازار، وقتی میانگین همه معاملات نقد و حواله‌ای در سایت sanarate منتشر می‌شه، نرخ دلار بیشتر از نرخ یوروست.

2️⃣ چرا نرخ خرید دلار صرافها ۱۸۰ تومن بیشتر از نرخ فروش‌شون بود؟

چون صرافها در بازار نقد بیشتر می‌خرند و کمتر می‌فروشند. یعنی در سمت خرید، نسبت حجم معاملات نقد به حجم معاملات حواله بیشتر از این نسبت در سمت فروشه. این اختلاف، روی میانگین گزارش شده اثر می‌ذاره، و باعث می‌شه میانگین نرخ خرید بیشتر از میانگین نرخ فروش باشه.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

اما هنوز دو تا سوال برای من باقی مونده:


اولا، چرا حدود ساعت ۶ بعد از ظهر (یکشنبه ۲۸ مرداد) ستون دلار از سنا حذف شد و با نرخ یوآن چین جایگزین شد. آیا بانک مرکزی برنامه جدیدی برای بازار دلار داره، یا صرفا می‌خواهد کسی به این سوالات فکر نکنه؟


سوال مهمتر اینه که منتفع اختلاف ۲۵٪ی کیه؟
تو سرمقاله شنبه دنیای اقتصاد، «بیمه دلاری» رو توضیح دهنده این اختلاف دونستم:
https://t.me/Economics_and_Finance/561
اما این که آیا کسی هست که از این اختلاف منتفع بشه یا نه، سوال دیگه‌ایه.

حتما یادتون هست که آقای همتی در گفتگوی ویژه خبری گفتند اختلاف دو بازار حدود ۵٪ خواهد بود. اختلاف ۵٪ بین بازار نقد و حواله طبیعیه، اما اختلاف ۲۵٪ می‌تونه آربیتراژ ایجاد کنه. سوال اینه که آیا کسی راهی برای کسب منفعت از این ۲۵٪ پیدا کرده؟

چرا چنین نگرانی دارم؟
بطور کلی، وقتی بازار دو نرخ داره، مستعد آربیتراژ میشه. یعنی یه عده می‌گردن راهی پیدا کنند برای خریدن از بازار ارزون، و فروختن در بازار گرون.
بطور خاص، خاطرتون باشه آخر فروردین که سامانه نیما افتتاح شد، هنوز نمی‌دونستیم چه جور فسادی در اون سیستم بروز خواهد کرد. وقتی آخر خرداد متوجه برخی رویه‌های رانتی شدم و پستی در موردش زدم
(اینجا: https://t.me/Economics_and_Finance/490)
خیلی‌ها به من اشکال گرفتند که در سامانه نیما امکان چنین کارهایی نیست. اما در هفته‌های بعد رفته رفته بیشتر و بیشتر گندش در اومد. کار به جایی رسید که تو مرداد ماه، چرت نماینده‌های مجلس هم پاره شد!

الان با دیدن این شکاف ۲۵٪ی، که تبلورش در نیما جدول دیروز بود، نگرانم استعداد و نبوغ برخی تحریک شده باشه و راهی برای رانت خوری پیدا کرده باشند. اشکال تحمیل چند نرخ توسط دولت همینه!