بازار ارز: بازار مالی یا بازار کالا.. ✅در هفته‌های اخیر بازار ارز بسیار پر تلاطم شده است

بازار ارز: بازار مالی یا بازار کالا

✅در هفته‌های اخیر بازار ارز بسیار پر تلاطم شده است. معمولا در شرایطی که نرخ ارز تحت تاثیر فشار بازار افزایش می‌یابد برخی از تحلیل‌گران به قاعده‌ای آشنا و پرکاربرد اشاره می‌کنند و می‌گویند نرخ ارز بایستی مطابق تفاوت تورم ایران و میانگین وزنی شرکای تجاری ایران افزایش یابد.
✅تحلیل‌گرانی که از این نظریه استفاده می‌کنند گاهی آن را یک الزام (نرخ ارز طبق این قاعده باید تعدیل شود) و گاهی یک قانون (نرخ ارز طبق این قاعده تعدیل می‌شود) می‌دانند. حقیقت این است که این تحلیل آن‌قدر در بین بزرگان و تحلیل‌گران فراگیر است که منتقدین آن بایستی شجاعت بسیاری به خرج بدهند تا با مبنا قرار دادن این نظریه برای تحلیل بازار ارز مخالفت کنند چرا که به راحتی به عدم درک سازوکارهای اقتصاد و بدیهیات آن متهم خواهند شد. این در حالی است که ادبیات تجربی‌ِ اقتصاد به قلم اقتصاددانان نام آشنا نیز این عدم برقراری را در بسیاری از کشورهای دنیا به اثبات رسانده است.
✅یکی از رازهای ماندگاری این نظریه این است که تقریبا بازه‌ی وسیعی از نرخ‌هایی را ‐که در بازار ممکن است وجود داشته باشد‐ می‌توان از طریق انتخاب شاخص تورم مناسب و انتخاب سال مناسب ابتدایی برای نرخ ارز، در اقتصاد توجیه کرد (به بازه‌ی نسبتا بزرگ ۳ تا ۶ هزار تومان فکر کنید!). این در حالی است که این موضوع اتفاقا ضعف شدید این نظریه را در تعیین نرخ ارز نشان می‌دهد. عده‌ای در دفاع از این نظریه به برقراری آن در بلندمدت اشاره می‌کنند درحالی که منتقدان ‐شامل اقتصاددانان بین المللی‐ نیز این نکته را در نظر دارند و اینطور نیست که این نظریه را دقیق مطالعه نکرده باشند و به صورت خام بر آن انتقاد کنند.
✅به نظر می‌رسد بایستی در تحلیل بازار ارز وزن بیشتری را به تحلیل‌هایی داد که این بازار را یک بازار مالی (مانند بورس) می‌دانند نه یک بازار کالا. این نگاه باعث می‌شود ساختار خرد بازار اعم از غیر متمرکز بودن اطلاعات در این بازار، اخبار جدید، آربیتراژهای خارج از مرزهای ایران بین ارزهای مختلف و نیز «خود آفریننده بودن» انتظارات نقش مهمی در تحلیل‌ها داشته باشد.

📢پ.ن.۱- اخیرا دوستانی که عمیق‌تر به موضوع نگاه می‌کرده‌اند رابطه‌ی ارز با شکاف تورم را در مقالات علمی اقتصاد ایران با حضور تغییرات فروش نفت استفاده می‌کنند.
📢پ.ن.۲- کنار گذاشتن این نظریه نیازمند بحث‌های دقیق و دامنه‌داری است که در شبکه‌های اجتماعی قابل طرح نیست اما اثرات مهمی در تغییر رویکردها و انتظارات از بانک مرکزی در مدیریت ارز دارد.
📢پ.ن.۳- خود افریننده= Self-Fulfilling


https://telegram.me/Economics_Cafe